Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Trochu strelím od témy. Našiel som aj staré video a je tam spomenutá tá modrá a jej potláčanie. Nevi…
msx. 06.01.2020 21:34
msx.
Aby si ty zase neprisiel so svojou teoriu...vsak ano. http://www.modresvetlo.cz/PDF/tiskove_prohlase…
fleg 06.01.2020 22:01
fleg
Rozdiel medzi pc, mobilom a tv nevidim, na vsetko sa koncetrujes +- rovnako a ja v tom rozdiel necit… nový
merlouska 07.01.2020 01:25
merlouska
To je otazka co si predstavujes pod pracou na mobile, alebo pc pred spanim. Ja vacsinou na mobile uz… nový
fleg 07.01.2020 12:06
fleg
Ja automatickú úpravu jasu nemám zabudovanú v ničom. Redukciu modrého svetla vo všetkom, tak to len… nový
msx. 07.01.2020 22:30
msx.
Modré svetlo určite má vlastnosti, ktoré popisuješ, čiže spôsobuje problémy so spánkom, samozrejme a… nový
fleg 08.01.2020 10:26
fleg
Já se pokusím problém vysvětlit z fyzikálního hlediska, abychom se tu nehádali :-) Pakliže máš svět… nový
mlok8 13.01.2020 04:19
mlok8
Mozno by som nemal lebo v podstate stojis akoby na mojej strane, ale takuto znosku nezmyslov som uz… nový
fleg 13.01.2020 12:39
fleg
nedávno vyšla studie která všechno popírákolem modrého světla. https://vtm.zive.cz/clanky/nocni-rez… nový
POMALY OKO 15.01.2020 16:33
POMALY OKO
Najhorsie je, ked sa jedna blbost vyvracia inou blbostou. nový
fleg 16.01.2020 20:42
fleg
Škoda že pro porovnání bylo na obrazovkách spuštěno jen video, a né třeba zobrazení čitelnosti textu… nový
HPET 07.01.2020 19:04
HPET
Nie, pridal som trosku na mixpulte gain;o). nový
fleg 07.01.2020 19:49
fleg
Nechápu, jak se o tomhle dá psát elaborát. Prostě každý chce určitá velikost a určité rozlišení. Mě… nový
PETROUN 24.03.2020 20:56
PETROUN
Predstav si, ze sa da. FHD na 32"su bezne v predaji a su lacne. Je to taka pasca na kupujucich lebo… poslední
fleg 04.04.2020 20:16
fleg

Trochu strelím od témy. Našiel som aj staré video a je tam spomenutá tá modrá a jej potláčanie. Neviem, či si už na to nejaké video dal, ale môj názor je tu:
Nedávno sa robila nejaká štúdia ako je to s ospalosťou v správnom čase a bdelosťou v nesprávnom pri používaní mobilov, televízorov a podobne bez potlačenej a pri potlačenej modrej. Zistilo sa, že pri televízoroch to bolo jedno, človek so spánkom nemal problém. Iné to bolo pri mobiloch, kde so spánkom bol problém (len sa nepamätám, či aj pri potlačenej modrej). No a vyhodnotenie, čiže to najdôležitejšie, že ak niečo vyžaduje spätnú odozvu a človek sa na to musí koncentrovať, tak môže mať problémy so spánkom, preto s televíziou nebol problém, ale s mobilom áno. S týmto sa absolútne stotožňujem. Už sa mi párkrát stalo, že som dlho pozeral večer do mobilu a keď som skončil, tak sa mi nedalo spať. Modré svetlo ale tlmím kde sa dá. A dôvod? Úplne iný, v noci môže displej svietiť slabšie, je to príjemnejšie na oči. No a tá modrá sa dá tlmiť autmomaticky podľa západu slnka, ale meniť jas podľa slnka som nevidel ešte v žiadnom zariadení. Takže ja vlastne tlmenie modrého svetla využívam vlastne ako automatické znižovanie jasu v noci. Hlavne na notebooku to bola poriadna úľava pre oči, keď som prvýkrát skúsil f.lux. A to som o škodlivom modrom svetle ešte nič nevedel. Nepáčilo sa mi síce, že obraz jemne sčervenal, ale už som si zvykol a je to určite príjemnejšie ako na noc ručne znižovať jas, čo som nikdy nerobil.
Len dúfam, že si ten nezmysel s modrým svetlom výrobcovia neuvedomia (ono to možno má nejaký efekt, ale nie taký ako sa vo veľkom prezentuje) a o automatickú zmenu jasu neprídem. Áno, ono sa všetko dá urobiť automaticky, ale ja som na to lenivý a filter modrého svetla už pchajú všade, tak ho len využívam.

Aby si ty zase neprisiel so svojou teoriu...vsak ano.
http://www.modresvetlo.cz/PDF/tiskove_prohlaseni.pdf
Odporucam precitat, je to dost zrozumitelne vysvetlene.
Studii bolo robenych niekolko a vystavovanie sa svetlu pred alebo pocas spanku vedie k zhorseniu vydatnosti spanku, potlaceniu tvorby melotoninu a pod. To, ze mame spat v tme (absolutnej) je zname uz predsa velmi dlho.
Rozdiel medzi pc, mobilom a tv nevidim, na vsetko sa koncetrujes +- rovnako a ja v tom rozdiel necitim. Takisto co som vypozoroval na detoch (vlastnych) je to uplne jedno.

Modré svetlo ale tlmím kde sa dá. A dôvod? Úplne iný, v noci môže displej svietiť slabšie, je to príjemnejšie na oči. No a tá modrá sa dá tlmiť autmomaticky podľa západu slnka, ale meniť jas podľa slnka som nevidel ešte v žiadnom zariadení

Tymto si ma normalne usadil na zem, pretoze zvyknes vyprodukovat obcas kravinu, ale teraz si sa vyrazne prekonal. Mam pocit, ze ti este nikto nepovedal o vynajdeni kolesa pred XY rokmi, pretoze automaticku upravu jasu sme tu mali davno pradavno pred vymyslenym pribehom o modrom svetle.
Odporucam necumiet pred spanim do mobilu ani po uprave bez modreho svetla.
P.S. Farba akehokolvek displeja po nasadeni tzv fukncie ochrany zraku (modre svetlo) je grc a mne osobne to pripomina skor monohromaticky ako farebny monitor potom. Nechapem ako sa mozes na to pozerat.

Rozdiel medzi pc, mobilom a tv nevidim, na vsetko sa koncetrujes +- rovnako a ja v tom rozdiel necitim.

Tak to ja v tom rozdil vnimam - na televizi jen pasivne cucis, coz muze byt uspavajici, zatimco na PC a mobilu musis taky vykonavat nejakou aktivitu - klofat na klavesnici, jezdit mysi, tukat na tlacitka, coz te urcitym zpusobem probira.

Ja automatickú úpravu jasu nemám zabudovanú v ničom. Redukciu modrého svetla vo všetkom, tak to len využívam na podobný účel. Ak tebe nevyhovuje, tvoja vec, mne to tak vyhovuje. Za to, že väčšine niečo vyhovuje inak, neznamená, že je kravina, ak to mne tak vyhovuje. Ak som ti na smiech, smej sa.

A teraz k veci. Toľko som ten text pred odoslaním prepisoval, že som si neuvedomil, že som nenapísal to, čo som tam chcel napísať už na začiatku. Myslel som, že som to tam napísal, takže doplním:

Modré svetlo určite má vlastnosti, ktoré popisuješ, čiže spôsobuje problémy so spánkom, samozrejme aj ďalšie veci okolo toho, ale význam jeho tlmenia je marketingovo preceňovaný. Ospravedlňujem sa, z môjho príspevku to možno pôsobí, že si vytváram vlastnú teóriu, ale myslel som, že som to tam napísal. Teraz som si to po sebe znova prečítal (chcel som ti ukázať, že som to napísal a kde) a zistil som, že som to tam nakoniec pri tom prepisovaní zabudol dať. Moja chyba.

Modré svetlo určite má vlastnosti, ktoré popisuješ, čiže spôsobuje problémy so spánkom, samozrejme aj ďalšie veci okolo toho, ale význam jeho tlmenia je marketingovo preceňovaný. Ospravedlňujem sa, z môjho príspevku to možno pôsobí, že si vytváram vlastnú teóriu, ale myslel som, že som to tam napísal. Teraz som si to po sebe znova prečítal (chcel som ti ukázať, že som to napísal a kde) a zistil som, že som to tam nakoniec pri tom prepisovaní zabudol dať. Moja chyba.

Toto je silne zavadzujuce...pretoze akekolvek svetlo ma vlastnosti, ktore sposobuju problemy so spankom.
Btw to co tvrdis tvrdis na zaklade svojich skusenosti, ci si cital aj nejake studie? Pretoze ja som ich cital niekolko, stravil som nad tym pomerne dost hodin a ked uz chces so mnou polemizovat mozno by bolo dobre, keby si bol pripraveny rovnako.

Já se pokusím problém vysvětlit z fyzikálního hlediska, abychom se tu nehádali :-)

Pakliže máš světlou barvu v přírodě, přirozeně to znamená, že na její "výrobu" bylo potřeba méně energie. U počítačů to neplatí. Jakékoliv světlo je jen proud fotonů, které v určité rychlosti narážejí na tvoji sítnici. Rychlost se pochopitelně cestou snižuje - proto se doporučuje například minimální pozorovací vzdálenost, protože čím silnější zářič, tím agresivnější světlo. Samotná barva se pak skládá z kombinace základního spektra či rozšířeného barevného spektra (16 mil. barev). Tmavé barvy využijí méně energie než ty světlé - proč? Protože ty světlé se musí více prosvítit, krásný příklad je OLED technologie, kde se tento jev dá ukázat v praxi. Čili světlejší barva je agresivnější, bude ti na sítnici narážet rychleji a ty budeš mít pocit únavy. Je to normální jev, nijak to ale nesouvisí s modrou barvou. Může to být zelená, červená, tyrkysová, cihlová... Pochopitelně vlivem záření dochází ještě k sekundární reakci a to je vypařování vlhkosti z povrchu oka - opět, čím jasnější světlo a čím blíže na tebe působí, tím se vypařuje rychleji. Suché oko poté nebrzdí fotony a ty ti napálí plnou rychlostí do sítnice a unavují ti oko rychleji. (Pro znalé, vím, že to je stručnější popis, snažím se jen o vysvětlení.)

Modrá barva v tom nehraje roli a stačí dodržovat zásady očních lékařů a výrobců elektroniky: vlhčit oči, dodržovat minimální pozorovací vzdálenost, dělat si přestávky, etc etc... Samotné modré světlo žádné škodlivé vlastnosti nemá, jen často užívané displeje ti to nedokážou demonstrovat. Pěkná věcička je barevný podsvícený e-ink displej, který je na trhu celkem novinkou. Jestli se k němu někdy dostaneš, zjistíš, že používání takového zařízení ti skoro vůbec neunavuje oči, protože ti miliardy světýlek neblikají do oka ale je tam jen nějaké sekundární podsvícení a samotná barva vychází z inkoustu.

Co vlastně dělají všechny tyhle noční filtry a filtry modrého světla? Optimalizují ti jas. Mobil/monitor ti sice pořád může svítit, jako romský kolotoč po slevách v Kauflandu ale ten filtr způsobí to, že se barvy budou skládat do tmavších odstínů, často eliminují bílou, která se nahradí méně agresivní žlutou, světlé barvy mixnout s tmavší žlutou nebo je ztmaví kombinací černé. A výrobci to vědí, někteří to dokonce k těm funkcím i píšou (třeba BenQ). Jen zákazníka to nezajímá, co přesně to dělá, jen ví, že má na hovno oči a potřebuje to. Proto se to všude uvádí, jako filtr modrého světla. Osobně si nemyslím, že jde o klam ale spíše naopak o pohodlí zákazníků.

Mozno by som nemal lebo v podstate stojis akoby na mojej strane, ale takuto znosku nezmyslov som uz davno necital. Teda nie vsetko, ja vypichnem to, co je blbost.

Čili světlejší barva je agresivnější, bude ti na sítnici narážet rychleji a ty budeš mít pocit únavy.

Svetlo sa siri rovnakou rychlostou bez ohladu na farbu.

Čili světlejší barva je agresivnější, bude ti na sítnici narážet rychleji a ty budeš mít pocit únavy. Je to normální jev, nijak to ale nesouvisí s modrou barvou. Může to být zelená, červená, tyrkysová, cihlová... Pochopitelně vlivem záření dochází ještě k sekundární reakci a to je vypařování vlhkosti z povrchu oka - opět, čím jasnější světlo a čím blíže na tebe působí, tím se vypařuje rychleji. Suché oko poté nebrzdí fotony a ty ti napálí plnou rychlostí do sítnice a unavují ti oko rychleji.

Dalsi zvast...k vysusaniu oka dochadza samozrejme vplyvom tepla a odparovanim a urcite nie narazom fotonov...to by museli produkovat pri tom naraze teplo. Suche oko maju bud ludia, ktori maju k tomu predispoziciu alebo ludia, co napriklad zabudaju mrkat, zmurkame prave preto, aby sme si zvlhcili oko.

Co vlastně dělají všechny tyhle noční filtry a filtry modrého světla? Optimalizují ti jas.

Klasicky filter ano, ale modry filter nie...modry filter naozaj potlaca modru zlozku svetla a nielenze stlmi jas, ale zmeni prudko aj farebnost a to az tak, ze zelena uz nebude zelenou. To sa ti pri klasickom stlmeni jasu nestane.
Btw klasicke filtre sa uz takmer nevyrabaju, oni zili len zo slavy filtrov na CRT monitoroch, kde vsak filtre okrem tlmenia jasu plnili aj funkciu steny proti vystrelovaniu prachovych castic statickou elektrinou z povrchu monitora. Tam zmysel mali u LCD zmysel nemaju, kedze jas a kontrast si viem upravit aj sam.

Na zaver dodam, ze kdekolvek som si zapol filter modreho svetla (telefon, monitor atd) mi takmer prislo zle...na to sa neda fakt pozerat a ja sa divim, ze si niekto takto dobrovolne kazi oci (cit pre farbu).
A to dodavam, ze nemam extra farebne citenie, napriklad pri odtienovom teste, ktory tu kedysi niekto pastol pri nejakom vlakne som bol horsi ako niektori dalsi useri z poradne, co davam za vinu mojim ocnym vadam.
Ale filter modreho svetla nevermore.

Aby som nebol len kriticky tak napriklad toto si napisal ok...

Modrá barva v tom nehraje roli a stačí dodržovat zásady očních lékařů a výrobců elektroniky: vlhčit oči, dodržovat minimální pozorovací vzdálenost, dělat si přestávky, etc etc... Samotné modré světlo žádné škodlivé vlastnosti nemá, jen často užívané displeje ti to nedokážou demonstrovat.

P.S. Schvalne som si teraz otestoval ako je to na mojom telefone...najprv som znizil jas a potom som zapol ochranu zraku(modry filter). Znizenie jasu je klasika, vsetko stmavne, farby si drzia svoj zaklad (cervena je cervena, biela je biela), pri pouziti filtra je biela zrazu dozlta a pod).

Škoda že pro porovnání bylo na obrazovkách spuštěno jen video, a né třeba zobrazení čitelnosti textu, web, textový editor nebo zoom na pixelizaci obrazovky, kde jde kupříkladu vidět čistota-čitelnost, přesnost (subpixel) písma (hlavně u toho drobného) .
Ale případne mi že snímek má lepší zvuk, hlas jde lépe slyšet, měnil jsi mikrofon?

Predstav si, ze sa da. FHD na 32"su bezne v predaji a su lacne. Je to taka pasca na kupujucich lebo su to tie najlacnejsie monitory ake sa daju zohnat.
Otazka je, ci su v beznej praxi pouzitelne a odpoved videa je, ze skor nie, takze odporucanie a ponaucenie je, ze pokial clovek netrpi silnou zrakovou vadou mal by sa takymto monitorom radsej vyhut.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru