Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Je FHD rozlišenie vhodné pri 32 palcoch?

Já se pokusím problém vysvětlit z fyzikálního hlediska, abychom se tu nehádali :-)

Pakliže máš světlou barvu v přírodě, přirozeně to znamená, že na její "výrobu" bylo potřeba méně energie. U počítačů to neplatí. Jakékoliv světlo je jen proud fotonů, které v určité rychlosti narážejí na tvoji sítnici. Rychlost se pochopitelně cestou snižuje - proto se doporučuje například minimální pozorovací vzdálenost, protože čím silnější zářič, tím agresivnější světlo. Samotná barva se pak skládá z kombinace základního spektra či rozšířeného barevného spektra (16 mil. barev). Tmavé barvy využijí méně energie než ty světlé - proč? Protože ty světlé se musí více prosvítit, krásný příklad je OLED technologie, kde se tento jev dá ukázat v praxi. Čili světlejší barva je agresivnější, bude ti na sítnici narážet rychleji a ty budeš mít pocit únavy. Je to normální jev, nijak to ale nesouvisí s modrou barvou. Může to být zelená, červená, tyrkysová, cihlová... Pochopitelně vlivem záření dochází ještě k sekundární reakci a to je vypařování vlhkosti z povrchu oka - opět, čím jasnější světlo a čím blíže na tebe působí, tím se vypařuje rychleji. Suché oko poté nebrzdí fotony a ty ti napálí plnou rychlostí do sítnice a unavují ti oko rychleji. (Pro znalé, vím, že to je stručnější popis, snažím se jen o vysvětlení.)

Modrá barva v tom nehraje roli a stačí dodržovat zásady očních lékařů a výrobců elektroniky: vlhčit oči, dodržovat minimální pozorovací vzdálenost, dělat si přestávky, etc etc... Samotné modré světlo žádné škodlivé vlastnosti nemá, jen často užívané displeje ti to nedokážou demonstrovat. Pěkná věcička je barevný podsvícený e-ink displej, který je na trhu celkem novinkou. Jestli se k němu někdy dostaneš, zjistíš, že používání takového zařízení ti skoro vůbec neunavuje oči, protože ti miliardy světýlek neblikají do oka ale je tam jen nějaké sekundární podsvícení a samotná barva vychází z inkoustu.

Co vlastně dělají všechny tyhle noční filtry a filtry modrého světla? Optimalizují ti jas. Mobil/monitor ti sice pořád může svítit, jako romský kolotoč po slevách v Kauflandu ale ten filtr způsobí to, že se barvy budou skládat do tmavších odstínů, často eliminují bílou, která se nahradí méně agresivní žlutou, světlé barvy mixnout s tmavší žlutou nebo je ztmaví kombinací černé. A výrobci to vědí, někteří to dokonce k těm funkcím i píšou (třeba BenQ). Jen zákazníka to nezajímá, co přesně to dělá, jen ví, že má na hovno oči a potřebuje to. Proto se to všude uvádí, jako filtr modrého světla. Osobně si nemyslím, že jde o klam ale spíše naopak o pohodlí zákazníků.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články