Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Ako kupovať TV a neutratiť pritom majetok

Kto ma tu už trošku pozná vie, že som celkom bojovníkom proti moderným teóriam modrého svetla, 120/244HZ monitorov, či XYZ Hz TV. Možno práve preto som si vyberal moje nové TV na blind. Ako, to sa dozviete z nasledujúceho článku.

Obsah videa je malá úvaha ako som si vybral TV a prečo tento postup nielenže neľutujem, ale aj odporúčam ostatným ľuďom.

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Kupiť TV a né utratit pritom majetok = TCL Popravdě IPS televizi už bych si do obýváku nekoupil, kd…
HPET 18.11.2020 10:45
HPET
Opat fyzika...ak krmim TV satelitnym prijimacom, ktory produkuje 50Hz, ako z neho spravim 100Hz obra…
fleg 18.11.2020 11:17
fleg
Funguje to stejně jako SVP player (smooth player), kde se SW přes CPU přepočítává nějaký 24framovy o…
HPET 18.11.2020 11:20
HPET
Ja proste nie som zastancom upscalingu a podobnych technologii. A zase sa opakujem...90% ludi to aj…
fleg 18.11.2020 11:24
fleg
Podotkl bych ze to pozna i poloslepy, ten rozdil je obrovsky. Nikomu neberu to ze mu staci 50Hz tele… nový
lucifer 21.11.2020 17:52
lucifer
Popravdě IPS televizi už bych si do obýváku nekoupil, když za stejnou cenu jde koupit VA. Se 100Hz… nový
sambilionk 07.12.2020 23:22
sambilionk
Monitor a TV se spatne srovnavaji. VA ma podstatně lepší hloubku černé což jde vidět hlavně v tmavýc… poslední
HPET 08.12.2020 14:19
HPET
Také hledám náhradu mé plazmy od Panasoniku 42" , po 11 letech jsem z ní sice udělal díky settopboxu…
Schizo 20.11.2020 10:07
Schizo
Direct LED sám o sobě nic nezaručuje, hlavní jak je podporován FALD / Micro Dimming (local), některé… nový
HPET 20.11.2020 12:38
HPET
Díky za reakci...LG nechci, přijde mi to jako low end od Korejců, zkrátka nelze se ubránit pocitu vy… nový
Schizo 20.11.2020 12:56
Schizo
OLED od LG se ti zdá špatný (mimochodem rada BX LG neni LOW-END), řada Q /QLED od Samsung ti taky ne… nový
HPET 20.11.2020 13:04
HPET
Vůbec jsi nepochopil mnou psaný text. LOW end jsem myslel v konkurenci Korejců na trhu, né zrovna tu… nový
Schizo 20.11.2020 14:04
Schizo
Jestli chceš co nejlepší rovnoměrné podsvícení, nebudeš televizi sledovat v nějak extra osvětlené mí… nový
HPET 22.11.2020 16:14
HPET

Kupiť TV a né utratit pritom majetok = TCL

Popravdě IPS televizi už bych si do obýváku nekoupil, když za stejnou cenu jde koupit VA.

100Hz není teorie ale vlastnost.
Jestli nevidíš rozdíl mezi 50Hz a 100Hz dobře, ale proč to tedy soudit? Před pár týdny jsem psal recenzi o TCL o modelech C715 a C815 kde 815 disponovala 100hz Qled a rozdíl tam vidět šel o to víc, když tytelevize byly vedle sebe.
Kupříkladu sport jako fotbal byl podstatně plynulejší, balón šel krásně vidět a nenechával za sebou náké čáry a šmouhy.

Když jsi říkal že u 3x dražší TV stejně nevidíš rozdíl, no, když jsem po dlouhém rozmyšlení a přišetřování nakonec koupil OLED, tak ti můžu říct že první den jsem jenom čučel i na reklamy s vyvalenýma očima jaký to byl rozdíl, jestli myslíš že je to je placebo no dobrá :)

Ta LG ale vypadá že má docela slušně rovnoměrně podsvícenou obrazovku, Jestli sleduješ převážně TV tedy obsah SDR tak špatná určitě nebude.
(pro sledování HDR je nakých 300 nítu moc málo pro dosahnutí potřebného efektu)

Za tu samou cenu jsi mohl zvolit když IPS tak Philips PUS s technologií Ambilight 3 (osvetení ze 3 stran) a v obýváku to vypadá opravdu dobře. Podporuje všechny populární zobrazení od HDR10 + HDR10+ (350nitů), DolbyVison / DolbyAtmos, tedy vše potřebné pro synátora ke sledovani Netflix :-)

Díky za článek.
Jen tam mohlo být trochu více zobrazene jedno z nejpodstatnějšího WebOS, kde jsi mohl ukázat více vlastnosti a možnosti nastavení.

Opat fyzika...ak krmim TV satelitnym prijimacom, ktory produkuje 50Hz, ako z neho spravim 100Hz obraz? Ze pustim jeden frame 2x po sebe? To mi spravi plynulejsi pohyb? Alebo umelo vyrobim frame na zaklade predchadzajuceho a nasledujuceho cez nejaky algoritmus? Ale to potom nie je skutocny obraz, ked polovica framov je vymyslena.
Tieto tvrdenia mi pridu nezmyselne ako keby si tvrdil, ze natocis FHD@30Hz a pustis si ho na 120Hz monitore a budes mi tvrdit, ze tam mas lepsi a plynulejsi obraz. Alebo, ze FHD video je ostrejsie na 4K TV ako na FHD TV. Ano upscaling ti pomoze, ale je toto je to co chces?

Ukaz mi bezne dostupny zdroj u nas (kablovka, satelit, terestrial), kde viem dostat do TV viac ako 50-60Hz.

Když jsi říkal že u 3x dražší TV stejně nevidíš rozdíl, no, když jsem po dlouhém rozmyšlení a přišetřování nakonec koupil OLED, tak ti můžu říct že první den jsem jenom čučel i na reklamy s vyvalenýma očima jaký to byl rozdíl, jestli myslíš že je to je placebo no dobrá :)

Nevidim, bezne sa pohybujem aj u ludi, co nemaju problem s peniazmi, videl som uz vselijake TV a mne pride obraz +- rovnaky vsade. Pridem domov a nemam pocit, zeby som si sadol k inemu TV...ano je mensi, farby su inak nastavene (vec zvyku a vkusu), ale inak?
Opakujem to dokolecka. Ano sadnem si u kamosa doma do miestnosti, ktoru ma specialne urcenu na pocuvanie hudby a kde ma veci za vela tisic eur. Pusti mi muziku a hra inak ako u mna doma. Lepsie? Asi ano, ale mne sa nezda, ze moja obyvacka hra zle. Len inak.
To iste plati u TV.
Ano rozdiely by boli viditelne pre urcitu skupinu ludi ak budeme mat k dispozici zdroje 100-120Hz signalov, ale ak krmim TV 50-60Hz satelitom je 100Hz panel len placebom.

Co sa tyka WebOS ten nie je podstatny. Vacsina ludi vyuziva TV len ako zobrazovadlo, takze im je u prdele aky OS tam bezi. Navyse rozoberanie roznych OS je tema na samostatne video, mne pride Samsung neprehladny, Panasonic zase nema dodnes podporu HBO GO (pre mna velky fail z ich strany) a tak by som mohol pokracovat.

Funguje to stejně jako SVP player (smooth player), kde se SW přes CPU přepočítává nějaký 24framovy obraz na třeba 2x tolik, což dělá plynulejší obraz, aby ses vlezl třeba do 60, 80, 100 obrazku/s potřebuješ potřebné Hz aby ten obrazek mohl být tolikrát vytisknout. .
(nemyslím moving který přidává jen jeden černý obrázek mezi reálné 3 frames)

Podotkl bych ze to pozna i poloslepy, ten rozdil je obrovsky. Nikomu neberu to ze mu staci 50Hz televize (a jeste s edge podsvicenim), ale tvrdit ze to staci a 90% lidi by nepoznalo stejne rozdil je blbost. Stejne tak muzes tvrdit ze staci Skoda Fobia trivalec 1.0 - odvezes se, nakup se do ni vejde, dokonce i v zime topi. Trochu. Ale Bentley to holt neni.

Popravdě IPS televizi už bych si do obýváku nekoupil, když za stejnou cenu jde koupit VA.

Se 100Hz souhlas,ale s tím IPS vs VA no nevím u monitorů to sice preferuju protože na to čučí člověk z blízka,ale u Tv bych posuzoval konkrétní Tv.Tatík kupoval nějakej rok zpátky po delším výběru a lítání po Tv forech/doporučeních atd s rozestupem 2X IPS Panasonic.S obrazem teda problém nemám vs třeba co byl obdobnej 100Hz Sharp VA kterou si koupil v podobný ceně i dřív kolem 25.Na Tv forech se to taky neshodne nikdy s tou černou atd a co je lepší,což při přímém porovnání stejně nějak nepoznáš.

Kdybych kupoval Tv dneska tak jasně Samsung QLED .(teda jenom teoreticky bo až mě zkape ta nesmrtelná 100Hz CRT Philips,tak už Tv kupovat nebudu protože je o ničem dneska co tam vysílaj.) Dneska to je stejně jenom LG vs Samsung co dělaj panely jak v Tv tak monitorech + nějaká Čína co tu i padla,jenže u nich jsou recenze všelijaký u Tv ,u AOC 32 monitoru kterej má čínskej panel stejně jako starej BenQ si teda zatím na nic nestěžuju.....:-)

Monitor a TV se spatne srovnavaji.
VA ma podstatně lepší hloubku černé což jde vidět hlavně v tmavých scénách a podobně, IPS je v tom technicky omezenější. Hodně uživatelů si stěžuje na únik světla.
Neříkám ale že IPS nemá své výhody, kupříkladu dokáže podat lepší osvětlení protože podsvícení přes pixele prochází lépe jak vertikálního VA. Nebo IPS nemusí být špatný na sledovani sportu, má otevřenější úhly pohledu.
Neříkám také že na IPS nejsou filmy dobré, ale na VA budou díky podstatně lepšímu kontrastu vypadat lépe. To plati i pro bilou.
IMHO je pro sledování filmů VA jasná volba.
(až na Sony, tuším že u dražších modelu už ani IPS nikdo neosazuje)

PS: QLED (coz je také obrazovka typu VA) SAMSUNG je korektni volba. Ale TCL a jeho QLED (ted uz vydavaji mezi prvnimi i TV s technologii Mini Led ) taky neni nejhorsi volba.
[91831-ips-va-png]

Také hledám náhradu mé plazmy od Panasoniku 42" , po 11 letech jsem z ní sice udělal díky settopboxu jako chytrou TV, ale protože ten krumpl od STORMu jede na Androidu a neustále zamrzá, seká se a tak...rozhodl jsem se jí věnovat synovi na paření PS4, tam byla je a bude plazma nepřekonatelná.

Já mám v merku QLED od Samsungu...nejdříve jsem pokukoval po https://www.alza.cz/55-samsung-qe55q70ta-d5791078.htm jenže EDGE LED podsvícení mne teda nenedchlo, v opravdu tmavých scénách je to oproti DIRECT LED znát a to dost :(
Takže pokukuju po : https://www.alza.cz/55-samsung-qe55q70ta-d5791078.htm

Táta i bratr mají SONY 55" modelovou řadu 9000...jako ano, obryz super, ale ten nešťastnej Android, na kterej jsem teď naprosto alergickej...i jim se TV klidně 2 x denně svévolně restartuje, aktualizuje...nebrat :( Výrobce doporučil vypnout HbbTV...pak se to prý zlepší...jenže oni si tu TV právě kvůli HbbTV vybrali a používají červené tlačítko..
Máte tedy někdo srovnatelnou zkušenost, doporučení na nějakou TV do 25 000 v 55" ?
Díky

Direct LED sám o sobě nic nezaručuje, hlavní jak je podporován FALD / Micro Dimming (local), některé jsou podporovany jen nativně a na místo stmívání určitých zon, stmavují celý obraz. MikroLED může být dobrou alternativou.
Volba OS a funkcí záleží na tvých preferencích, jaké aplikace chceš pouzívat, kolik HDMI portu potřebuješ.

Máte tedy někdo srovnatelnou zkušenost, doporučení na nějakou TV do 25 000 v 55" ?

Skoro na každý televizor z přechodu plazmy si budeš muset chvíli zvykat, ale pobídl bych tě věnovat trochu pozornosti 100Hz OLED televizi LG rady 55BX s 10Bit obrazovkou https://www.alza.cz/55-lg-oled55bx-d6192936.htm
Pak pro lepší predstavu by bylo nejlepší navštívit nějaký specializovaný obchod.

Díky za reakci...LG nechci, přijde mi to jako low end od Korejců, zkrátka nelze se ubránit pocitu vyrobit co nejlevněji...našlapat tam všechno možný papírově to vypadá ohromně, ale skutek utek. Celkově OLED nechci . Všude se píše něco, někdo to bere jako nejvíc na světě, jinej zatracuje . Pro mne je to už i přes rozpočet, 25 000 kč je absolutní strop, na mé koukání na DVB T2 :)

A do specializovaného obchodu...v čem mi prosím právě tam poradí jinak, víc než jinde ? Budou prosazovat každej svoje, viz moje osobní zkušenost, když jsem z nudy pátral po Datard, Elektro World, Planeo Elektro...každý vyzvedává svoje, co zrovna frčí, čeho se potřebují zbavit a haní to druhé, co jinde je TOP.
Podle obrazu se vybrat nedá, každá TV má jiné podmínky na krámě, jinej zdroj ze kterého zobrazuje, rozdím galaktický, pro lajka, nepoužitelný = hrozí obrovské zklamání .

OLED od LG se ti zdá špatný (mimochodem rada BX LG neni LOW-END), řada Q /QLED od Samsung ti taky nevoní, chces dobrý obraz ale odmítáš OLED, tak to je pak těžký.
Chceš koupel v teplé vodě, ale vadí ti že je voda mokrá :) Možná by jsi mohl uvést tedy přesné požadavky.

A do specializovaného obchodu...v čem mi prosím právě tam poradí jinak, víc než jinde ?

O požádání rady v obchodě nikdo nepsal. Píšeš že ti Edge-LED vs D-LED připadl rozdíl obrovský, nebo ze jim nejsi nadšen, teď ti případne návštěva obchodu a zhlédnutí televizí naživo zbytečná, protože stejně nic a rozdil nevidíš.

Vůbec jsi nepochopil mnou psaný text.
LOW end jsem myslel v konkurenci Korejců na trhu, né zrovna tuhle TV, tuhle řadu, zkrátka Samsung mi přijde lepší, toť celé .

Q LED mi nevoní ?? Jak jsi na to přišel, když já sám jsem dal 2 linky právě na Samsung Q70T a Q80T, jen jsem popisoval rozdíl a to viditelný mezi EDGE Q70T a DIRECT Q80T :)

A proč jsi mi tedy doporučil specializovaný obchod, když jsi tedy nechtěl aby mi tam poradili ? Nechápu...
Ale rozdíl právě vidím ale ten není jen v technologii dané TV, ale i mnou popisovaných podmínkách v obchodě, kdy obchodník záměrně vyzdvihne tu či onu TV jen aby udělal na zákazníka dojem...zkrátka musely by mít všechny TV na krámě stejné podmínk a to není možné, proveditelné..

Jestli chceš co nejlepší rovnoměrné podsvícení, nebudeš televizi sledovat v nějak extra osvětlené místnosti dením světlem tak zvol OLED , jestli preferuješ LCD tak třeba tebou uvedený Q od Samusng.

LOW end jsem myslel v konkurenci Korejců na trhu, né zrovna tuhle TV, tuhle řadu, zkrátka Samsung mi přijde lepší, toť celé .

Kdyz pominu že LG (LG Displays) patri mezi predni vyrobce panelu OLED, ten samej OLED ktery od LG zakupuji ostatni vyrobci a osazuji do vlastnich televizi tak neni, kazdy predni vyrobce ma lepsi a horsi modely, technologie LCD a jeji vlastnosti nejde zvratit jen zmirnit.
(Zrovna Samsung mezi 2 ci 3 poslednima series TU zrovna prikladem inovaci nebo extra kvalitniho osazeni neni)
LG zároveň s výrobci jako SONY nebo Philips s P5 atd vkládají hodně peněz do vlastních algoritmů čím jde cena ale i kvalita zpracování obrazu nahoru a SAMSUNG nějak významně LG nekonkoruje.

PS k článku :
Co se týče nad 120Hz panelů s podporu VRR etc tak se za chvíli roztrhne pytel s televizemi co budou mít štítek "Kompatibilní s herními konsoli 120Hz", a myslím že tím MS nebo Sony přitlačí na výrobce TV kteří jestli budou chtít zůstat stále nahoře budou 120Hz osazovat i tak. Za chvíli to bude standart.
Nemyslim ze 120Hz je pro sledovani TV potreba, ale formaty jako Dolby Vison popripade HDR10+ pro nekoho jako ja kdo sleduje a zakoupil TV pro prevazne sledovani streamovych sluzeb a nechce TV v pristich 5 let menit, mi prijde skoda nezvolit model, ktery tyto mody podporuje.
(At HDR10 nebo Dolby Vison ktery je na kvalite zpracovani videa, dynamicky rozsah a podobne maji v konecnem obrazu velky dopad).

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru