Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem 1 deň v živote itečkára - Streda

Ako sa hovori, ze je streda a zajeb...si treba tak v mojom pripade to platilo skor tak, ze rano by som niekoho zaje....ja. Skuste si predstavit situaciu, ze si rano cestujete k zakaznikovi a po asi 40km vam zvoni telefon a tam vam niekto oznami, ze stoziar, na ktorom mate anteny na internet a kde je pripojenych asi 20 ludi ide dnes dole, pretoze sa spiluje. Wtf? A co najomna zmluva? Co tak oznamit mi to dopredu, ze sa ide robit takyto velky zasah na streche? Ako to dopadlo uvidite vo videu.

Skoda, ze som zrovna netocil tu siuaciu, ked mi zvonil rano telefon a dozvedel som sa tuto spravu. To nadavanie, naslednu otocku otocku o 180 na rucnej uprostred frekventovanej cesty a sprint na zacharau stoziaru by sa uplatnilo aj v lanejsom akcnom filme.

Předmět Autor Datum
Fíha, teda vrtat do cizího komínu; to čumím.
Pavel 19.01.2021 20:15
Pavel
Mal som suhlas kontaktnej osoby + komin ako vidis je velmi hruby, oblozeny tehlami. S vrtanim komino…
fleg 19.01.2021 20:28
fleg
Komín nevypadá moc v dobrém stavu, vrtání je riziko a stačí silnější vítr a stožár může spadnout a p…
host 20.01.2021 07:47
host
Navic se mi zda, ze ty hmozinky jsou dost male. Vypadaji max jako 10mm, kdyz uz takhle, tak bych dal…
MaSo 20.01.2021 08:01
MaSo
Ak to neodznelo v tomto videu je to spomenute urcite v dalsom (uz je nahrane, pamatam si, ze som to… nový
fleg 20.01.2021 08:23
fleg
Toto pouzivam u tenkych kominov, kde je riziko, ze vrtanim poskodim vlozku komina. Treba si uvedomit… nový
fleg 20.01.2021 08:16
fleg
a mal som par minut nato, aby som sa rozhodol. Závitovou tyč a několik úhelníků můžeš mít v rezervě… nový
host 20.01.2021 08:56
host
Sranda nie je, ked tvoj stoziar padne dole na zaparovane auto z vysky 4 poschodi, alebo niekoho zabi… nový
fleg 20.01.2021 09:39
fleg
Zajímavé komentáře. Přijde mi to jako klasický souboj teorie a praxe. Zatímco teoreticky to zvládne… nový
Kurt 23.01.2021 10:28
Kurt
Tie pasky som spomenul ako pridavne riesenie, ktore som tam dal hned na zaciatku z dovodu, ze ak by… nový
fleg 23.01.2021 11:49
fleg
Chudak Fleg :-D Z dobraka co se chtel jen podelit o sve zazitky a nadejneho Youtubera je ted moula r… nový
HPET 24.01.2021 13:39
HPET
Som youtuber miestneho vyznamu, takze sa mi s tym nechcelo babrat, navyse SPZ nie je osobnym udajom.… nový
fleg 24.01.2021 13:44
fleg
Nebylo to mysleno zle, krome toho ty videa jsou podstatne lepsi jako ty prvni. Video se mi libi a ne… nový
HPET 24.01.2021 13:47
HPET
Urcite nosim aj veci za par tisic eur, a preto ich nikdy nenechavam v aute a vzdy si ich beriem len… poslední
fleg 24.01.2021 14:15
fleg

Ak to neodznelo v tomto videu je to spomenute urcite v dalsom (uz je nahrane, pamatam si, ze som to spominal urcite v jednom z nich).
Zrovna v mieste, kde vdaka pridanej trubke a pake, ktoru sposobuje posobi najvacsi tocivy moment som sa trafil medzi tehly, co som si nevsimol.
Takze vo finale sa za asi mesiac udiala oprava (stoziar naozaj vyvratilo z toho spodneho bodu (2 vyssie ho vsak drzali na mieste), siel tam iny typ hmozdiniek, boli o cislo vacsie tentoraz som sa preveril, ci som naozaj v tehle poriadne.

Toto pouzivam u tenkych kominov, kde je riziko, ze vrtanim poskodim vlozku komina.
Treba si uvedomit, ze som rano okolo 8:00 dostal telefonat, ze dnes sa ide davat dole stoziar (ukazalo sa, ze az zajtra), zastupca vlastnikov povedal nech to nejako vyriesim a mal som par minut nato, aby som sa rozhodol.
Na apecku asi 20 ludi pripojenych, vsetci nutne potrebuju internet, pretoze distancne vyucovanie, praca z domu a pod...moja prva myslienka bola, mam platnu zmluvu, to nie je moj problem, ze sa tak rozhodli a porusili zmluvu so mnou a budeme to riesit sudnou cestou...ved pravo je na mojej strane nie?
Sud by so mozno vyhral, ale urcite by som sa stal nechcenym na tom baraku, musel by som si hladat ine miesto, ktovie aky vplyv by to malo na existujucich klientov....pragmaticky som sa rozhodol, ze toto je cesta najmensieho zla.

Komín nevypadá moc v dobrém stavu, vrtání je riziko a stačí silnější vítr a stožár může spadnout a poškodit střechu.

To, ze padne na strechu by ma netrapilo...ale ak by padol zo strechy dole to by bol pruser, takze vo finale som stoziare zviazal paskami k sebe. Na streche nezostal ziaden pevny kotviaci bod, cize katastroficky scenar, ze stoziar spadne zo strechy dole by mohol nastat jedine ak by vietor vyvratil vsetky 3 vylozniky, ktore su na komine, alebo cely komin, co je velmi nepravdepodobne.

a mal som par minut nato, aby som sa rozhodol.

Závitovou tyč a několik úhelníků můžeš mít v rezervě doma nebo koupíš v každém železářství, to mi přijde jako rychlejší a hlavně spolehlivější řešení než vrtání do komína.

To, ze padne na strechu by ma netrapilo...

Mně by to teda trápilo, protože poškození střešního pláště není sranda.

Sranda nie je, ked tvoj stoziar padne dole na zaparovane auto z vysky 4 poschodi, alebo niekoho zabije. Napr na 12p vyskovaku mam stoziar ukotveny este 2 ocelovymi lanami ak by sa urval aby zostal aspon na streche.
Padnutim trubky na strechu sa nic nestane, uz som riesil polamane stoziare po vichriciach.

Závitovou tyč a několik úhelníků můžeš mít v rezervě doma nebo koupíš v každém železářství, to mi přijde jako rychlejší a hlavně spolehlivější řešení než vrtání do komína.

Keby som mal mat vsetko doma v rezerve, co mozem potrebovat pri svojej praci potrebujem 100m2 halu. Ak potrebujem nieco podobne ako si dal na obrazku vacsinou si tu objednam o spriaznenej kovo firmy, kde poznam majitela a spravia mi to na mieru za par dni (vratane pozinkovania).
Kedysi som napriklad v kufri nosil, prepatovku (casto byva u klienta problem najst volnu zasuvku), nahradny zdroj (zavolaju a, ze nejde pc, skoro vzdy to byva zdrojom), nahradne 12, 24V a 48V zdroje pre AP, nahradne disky do pc, sadu skrutiek a hmozdiniek roznych velkosti ak treba nieco navrtat, rozne testery, od zdrojov, cez dosky, elektriku, kable,...bla, bla, bla.....a zrazu sa stal aj obrovsky kufor na Lagune (este kedysi) malym.
Napriek redukcii, ku ktorej som musel pristupit mam v kufri skoro stale velky kufor na naradie, utahovacku, sadu bitov, gola sadu...proste 3/4 kufra neustale zapratany a aj tak sa stane, ze mi obcas nieco chyba.

Zajímavé komentáře. Přijde mi to jako klasický souboj teorie a praxe. Zatímco teoreticky to zvládne každý, v praxi je tolik proměnných, že je někdy potřeba improvizovat. Co je podle mě důležité, je dát co nejdříve do pořádku to, co není stoprocentní. Jinými slovy: pokud už montujeme něco narychlo, klidně použijeme vázací pásky (fašety), ale nikdy tam nesmí zůstat jako finální řešení - vždy tam poté přijde objímka.
A v praxi se samozřejmě občas stane i něco, na co člověk není hrdý - už jsme zákazníkovi třeba měnili vikýř, protože jsme mu ho prý při montáži poškodili a samozřejmě nám jde o dobré vztahy s ním.

Tie pasky som spomenul ako pridavne riesenie, ktore som tam dal hned na zaciatku z dovodu, ze ak by nahodou doslo k totalnemu vyvrateniu stoziara z komina (spadne aj tak na strechu) a nahodou by fukal naozaj taky silny vietor, zeby posuval stoziar po streche a zhodil by ho z nej tak tie pasky to nedovolia. Sanca, ze vyvratia vsetky 3 vylozniky naraz je 0, to skor spadne cely komin.
Inymi slovami daval som to tam tam ako ochranu navyse, ktora je viacmenej zbytocna, pretoze to, ze vietor vyvrati stoziar zo zakladne si predstavit viem (raz mi zlomil hlinikovy stoziar v polovici), ale to, zeby ho posuval po streche, ked sa nema o co opriet uz velmi nie.
Navyse som pri oprave, ked som tam daval iny typ hmozdiniek a o cislo vacsie pridal dalsi zlepsovak a to zviazanie paskami okolo obvodu komina, takze v mieste, kde je najvacsi tocivy moment a sanca na vyvratenie drziaka z komina sa minimalizovala, pretoze okrem hmozdiniek je drziak tlaceny ku kominu este paskou. Jedien, co treba je obcasne skonrolovanie pasiek, pretoze sa vplvom UV mozu casom pretrhnut. Pouzivam vsak pasky, ktore by mali byt voci UV odolne.
Este k tym docasnym rieseniam, uz sa im snazim vyhnut, ale ano stava(lo) sa.
V minulosti sa niekolkokrat stalo to, ze som siel nieco riesit...najcastejsie posun anteny a riesil som to nadpojenim kabla, kedze som nemohol tahat novy a samozrejme spojku som obcas zaizoloval provizorne co som mal po ruke. Po case sa na to zabudne a spojka (indoor samozrejme) takto provizorne vydrzi rok...dva...niekedy aj viac...a potom zacne linka blbnut a ja neviem preco a vo finale dojde k odpaleniu ethernetu, zdroja, ci celeho radia skratom z vody, ktora je v spojke.
Ovela horsie situacia som v minulosti riesl pri satelitoch, kde predsa len 60-80cm plny prehnuty tanier, co je idealna plocha pre vietor na to aby vyvinul velku silu a hlavne na cinziakoch byva casto porobeton, ktory je sypky, takze uz sa zoparkrat stalo, ze satelit proste zo steny vyvalilo.
Pri satelitoch pouzivame standardne 12 hmozdinky.

Chudak Fleg :-D
Z dobraka co se chtel jen podelit o sve zazitky a nadejneho Youtubera je ted moula roku.

PS: To je vojensky "kabatec" ten jehlickovy co mas nasobe ?
Jo, neni to nejake psane pravidlo nebo tak neco, ale u vice tvojich videi jsem si toho vsiml a mozna bych SPZ, CP a podobne ve videiich maskoval.

Som youtuber miestneho vyznamu, takze sa mi s tym nechcelo babrat, navyse SPZ nie je osobnym udajom.
Ak si si vsimol naopak sa ak sa v zabere pohybuje clovek, snazim sa, aby mu nebolo vidiet do tvare, alebo nebol prilis blizko, aby sa dal identifikovat.
To mi pride normalne aj bez GDPR.
Ano ten kabat je armadny, mam ho v kufri na prezlecenie ak nahodou treba a je to klasika este z dob ceskoslovenskej armady.

Nebylo to mysleno zle, krome toho ty videa jsou podstatne lepsi jako ty prvni. Video se mi libi a nejakej komin je mi jedno a urcite vim ze bych to neudelal lip.
SPZ, CP domu jsem myslel hlavne tvoji, nektere veci co sebou vozis maji docela velkou hodnotu jako FTTH svarecka a podobne.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru