Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Koupě plečky na netflix/youtube. Info o HP 8300.

Následující článek popisuje koupi levného stroje na youtube a netflix. Stačí G630? Přináší informace o pracovní stanici HP 8300 která se aktuálně hodně prodává v repasovaných PC.

Notebook, který jsme používali na připojení s hloupou televizí chcípl. Koupit nový v dnešní době jsem vyhodnotil jako ryzí šílenství.

Doma jsem měl ze železných zásob desku pro Intel 775. Taková ta klasická řada Core 2 Duo až po Core Quad, bavíme se zhruba o roku 2007-2009. Paměť DDR2 jsem měl taky ale scházel mi procesor. Ceny Core2 Quad jsou aktuálně zhruba od 300 po 600 u těch rozumnějších. Uvažoval jsem, zda to utáhne netflix a youtube a hlavně kde splašit levně grafiku s HDMI výstupem. Tu jsem doma neměl.

Podařilo se mi ale objevit prodejce, který nabízel celý počítač HP 8300 bez čelního krytu za pouhých 750 Kč. Konfigurace byla HP 8300 v provedení „klasický minitower“, procesor Celeron G630 (2jádra/2vlákna) 2,7ghz, deska Q77 express, 6giga ram (prodejce uváděl DDR2 ale já tušil DDR3 podle desky) plus 160giga sata HDD a Windows 10 "na desce".

Sestavu jsem tedy vzal hned ten den co se objevila, prodejce nestihl ani dodat fotky k inzerátu.
[92340-1-jpg]
Krasavec bez předního čela za pár stovek.

HP prodává řadu 8300 v několika provedeních od malého prcka na stůl po „klasický minitower“. Aktuálně jsou tyto stanice nabízeny v mnoha obchodech s repasovanou technikou nejčastěji s Core I3 21xx nebo dokonce Core I5 3570. I na bazosi mají své zastoupení.
Ta moje konfigurace s G630 vznikla asi tak, že někdo vytáhl I5 3570 a dal tam to nejslabší.

První zapnutí odhalilo to, co jsem čekal -byla to pomalá dýchavičná mrcha, která dokonce i lagovala při otevření / použití prohlížeče. Paměť byla naštěstí DDR3. Otestoval jsem ramku, s diskem jsem se ani nezdržoval.

Základní léčba byla jednoduchá. Ve skupině 250GB SSD disků jsem po několika minutách hledání vyloučil všechny s cenovou hladinou okolo 800Kč. Nějakou Ram cache měl starý Patriot a to jen 32MB, zbytek neměl žádnou. Zhruba o 200Kč dražší Samsung 860 Evo nabízí 512MB.

Po nainstalování hodně očesaných Windows 10 na SSD disk tu byl najednou zcela jiný stroj. Jasně zvyk otevřít 10oken prohlížeče musel vzít za své ale bylo to použitelné a relativně rychlé.

Nastal čas přenést ho do obýváku. HP u těchto strojů osadilo desku displayportem , proto jsem ke své televizi potřeboval redukci na HDMI. Koupil jsem zároveň s diskem tuto redukci která funguje spolehlivě.

Zvládne dvoujádro G630 na integrovanou grafiku přehrávat video z Youtube/ Netflixu ve FHD ?
Odpověď zní ano, zvládne bez problémů. „Přetáčení“ alias přeskakování ve filmu trvá o něco déle ale jakmile se film pustí je to naprosto v pohodě, žádné škubání nebo zpomalování.

Chceme víc...
G630 stačil ale na bazoši je i dostatek mírně až o hodně lepších proceosorů. Například i3-3240 což je 2jádra/4vlákna a 3,4ghz+vylepšená vga jsem našel s nejnižší vyvolávací cenou 200Kč . Nabídl jsem prodejci kilo plus poštovné což obratem akceptoval.

V šuplíku jsem našel 2*2GB DDR3 a zvýšil tak ramku na 8GB.

Jsme nenažraní !!!
HP 8300 v provedení „klasický minitover“ obsahuje základní desku ve formátu „BTX“ čili do počítače se leze z pravé strany (při pohledu na čelo). Napájecí zdroj a konektory na desce jsou proprietární. Klasický zdroj nepůjde mechanicky uchytit a má konektory, které nemáte kam zapojit. Na zdroji není výstup na grafickou kartu „šestipin“ nebo „osmipin“.
[92341-2-jpg]
Zapojení konektorů zdroje do desky. ATX 20 nebo 24 pin nehledejte, není.

Na konektory by měla fungovat redukce, kterou jsem v čr našel jen zde

Kromě jiných konektorů vyžaduje základní deska +12V SB (standby) místo +5V SB jak je běžné, proto je na redukci ta placka.
V „číně“ je pak na různých eshopech redukce nabízena podstatně levněji. S touto redukcí by pak mělo být možné zapojit jiný zdroj.
A nějak už se zdroj mechaniky připlácne ke skříni, fyzicky se dovnitř vejde - nesedí jen otvory šroubků.

Mě se na redukci čekat nechtělo. Dodaný zdroj je 320W a slibuje dvě samostatné větve 12V max 16A každá. Na jednu větev bych si připojit grafiku s TDP okolo 150W netroufl. Ten můj zdroj ale klasicky kecal, po rozdělání jsem našel dvě větve oddělené jen rezistory. Tak máme vlastně 12V až 32Ampér a to už něco utáhne. Z cvičných důvodů jsem ke zdroji konektor na grafiku naprasil. Původně jsem chtěl vést kabely přímo do zdroje, ale měl jsem obavy, že pájecí body s x dráty neprohřeju 100w trafopájkou...tak jsem napojil přímo kabely. Zapojení redukce se dá obšlehnout z obrázků např.
[ImgW.ashx?fd=f3&cd=MK352]
Použil jsem 6ti pin na vga ze starého zdroje plus polovinu konektoru přídavného konektoru ze základní desky také ze starého zdroje, u které jsem opiloval konektor do kulata.

Horší je to fyzicky s grafickou kartou. Stroj je 10let starý a s nějakýma víceslotovýma grafikama se prostě nepočítá. Procesor je fláknutý blbě doprostřed desky. Grafika bude díky "BTX" provedení umístěna větřáky nahoru a chladič bude kolidovat s chladičem CPU.
Pro umístění dvouslotové grafiky -například Asus Rog strix Radeon 570 je nutné chladič procesoru otočit o 90stupňů tak jak je vidět na fotce 3.
Což je použitelná prasárna, ventilátor dvousloutové grafiky natahuje vzduch skrz žebra procesoru a samotný procesor moc netopí.
[92342-3-jpg]
Grafika se vkládá do označeného slotu, ventilátory jsou směrem nahoru. Chladič cpu je už otočený.

Takto jsem cvičně do HP 8300 dostal dvouslotovou grafiku, která fungovala… (kromě artefaktů-došla vadná o tom možná příště) ale omezení jsou více než jasná.

Na přehrávání videa z Youtube a Netflixu ve fullhd postačí procesor intel G630 a jeho integrovaná grafika. Dál proti proudu času bych nešel.

Před koupí repasovaného počítače bych doporučil promyslet na co má sloužit. Zjistěte si, jaké je vnitřní provedení desky a zdroje, výrobci mohou použít speciální konektory, menší velikosti zdrojů a podobně. Prostě různé pasti pro myšlenku koupím tohle za dvojku přidám tam grafiku za 5, ramku, disk a budu mít herní stroj.

Článek je informativní a nemá za úkol nikoho nabádat k úpravám zdroje nebo elektrického zapojení při kterém hrozí úraz /zkrat/ požár nebo vše dohromady.

Komentář k článku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články