Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Windows XP Embedded SP2

Speciální verze Windows XP SP2, určená zejména pro zařízení typu pokladna, terminál, bankomat, kiosek..., nicméně použitelná i na PC.

Windows XP Embedded SP2 je speciální verze Windows XP, kterou lze upravit přesně na míru nejrůznějším požadavkům. Lze ji použít pouze na hardware, který je kompatibilní s platformou PC.

Vytvoření vlastního sestavení (angl. build) probíhá v grafickém prostředí vývojového prostředí Windows XP Embedded Studio, jehož zdarma dostupná verze (angl. evaluate) je plně funkční, tj. bez omezení, ale výsledné sestavení vlastního operačního systému Windows XP Embedded SP2 je funkční jen po dobu 120 až 180 dní od prvního spuštění.

Vývoj vlastního operačního sytému probíhá na vývojovém hardware v několika fázích. Jako vývojový hardware je použito obyčejné PC s nainstalovaným Studiem. Vytvořený operační systém obsahuje jen požadované funkce a je tedy i podstatně menší než klasické Windows XP. Pro představu, ve výsledném operačním systému nemusí být například podpora souborového systému FAT, optické mechaniky, USB portů. Je možné jej konfigurovat tak, že neexistují uživatelské účty nebo zabezpečit disk proti zápisu (režim "read-only").

Následuje popis jednotlivých fází vývoje (zjednodušeno):

1) Nejprve je třeba znát cílový HW, pro který se vlastní operační systém sestavuje. Pokud žádný takový nemáte, můžete použít virtuální počítač, který je vytvořen v počítači fyzickém, například programem Microsoft Virtual PC nebo VMware Workstation. Na cílovém hardware se spustí aplikace, která rozpozná jednotlivé hardwarové komponenty a vytvoří soubor s jejich popisem. Tento soubor se následně použije v projektu tak, aby se dle něj instalovaly ovladače pro všechen hardware (alternativně lze dle potřeby některý hardware vynechat).

2) Následně se tento popis hardware cílového zařízení importuje a na vývojovém PC se ve Studiu začne skládat operační systém po jednotlivých komponentách. Studio má připraveny i makrokomponenty, které lze s výhodou využít pro vytvoření "zaručeně funkčního OS", zajišťující jistou (byť třeba minimální) funkčnost.

3) Po úspěšném sestavení se toto přenese na cílový hardware, kde se spustí instalace. Ať již proběhne úspěšně nebo ne, vytvoří se log soubor s popisem úspěšných a neúspěšných kroků.

4) Pokud je třeba rozšířit nebo upravit sestavení, opět se pracuje na vývojovém PC ve Studiu, dokud není sestavení funkční dle požadavků.

Seriál o asi 16 dílech, obsahující kompletní popis stažení, instalace, seznámení a ukázky práce, najdete na embedded.htm (moje články). V případě dotazů lze použít i fórum.

Předmět Autor Datum
Nenašly se žádné komentáře.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru