Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Ako vytvoriť "CD" z DVD?

Medzi používateľmi počítačov je ešte mnoho takých, čo nemajú DVD napalovačku. Problém vznikne, ak si chcú napáliť nejaký film, ktorý sa samozrejme na CD nezmestí. Vtedy je možnosť skonvertovať DVD film do formátu, ktorý sa zmestí na CD. Tiež sa tento spôsob s obľubou používa, ak chceme mať na jednom DVD viac filmov naraz.

Čo je konverzia do "formátu CD"?

Na DVD je film uložený vo formáte MPEG2 s vysokým bitovým tokom. Vďaka tomu film väčšinou zaberie celé DVD. Aby sme ho dostali na CD potrebujeme znížiť jeho bitový tok. Ale ak toto urobíme, dojde k veľkému zníženiu kvality, takže musíme zmeniť aj formát, v akom bude film uložený. Najvhodnejšie na tento účel sú formáty DivX a XviD. Ich kvalita je na takej úrovni, že po konverzii filmu na veľkosť CD sa kvalita zníži o 5-10 %, čo je vlastne zanedbateľné a vo výslednom súbore pri prehrávaní nerušivé.

Čo na to budeme potrebovať?

V článku počítame s filmom už vypáleným na DVD, čiže bez ochrán, pretože s nimi si program na prevod neporadí, alebo na pevnom disku v počítači. Je vhodné si film stiahnuť do počítača voľným programom DVD Shrink alebo SmartRipper (obidva majú aj lokalizáciu), pretože niektoré DVD môžu byť síce zdanlivo čitateľné, ale program na prevod si s nimi neporadí, tiež sa tým šetrí DVD mechanika, ktorá by sa počas prevodu mohla točiť aj 10 hodín.

Kodek DivX je platený a preto sa v článku budeme venovať kodeku XviD, ktorý je zadarmo a podľa môjho názoru má pri základnom "továrenskom" nastavení lepší obraz. Zástanci kodeku DivX môžu kľudne použiť DivX. Na samotný prevod budeme potrebovať program DVDx. Na prípadné rozdelenie súboru na viac častí budeme potrebovať program VirtualDubMod.

Môžme začať

Spustíme program DVDx a v menu vyberieme File/Open DVD root. V adresárovej štruktúre si vyberieme adresár, v ktorom je DVD film. Naskočí nám toto okno:

[DVDx File/Open DVD root]

V ňom podľa dĺžky stopy nájdeme tú s filmom. Zvyčajne je najdlhšia. V mojom prípade je to prvá s dĺžkou 2:18:34. Objaví sa ďalšie okno. Toto okno sa dá ručne otvoriť výberom položky v menu Settings/Input settings. V sekcii Audio vyberieme správny jazyk (zvyčajne čeština) a akým spôsobom chceme uložiť zvuk. Dá sa vybrať aj 48 kHz aj 44,1 kHz zvukový výstup, ale to je vždy konverzia do MP3. Pre začiatočníkov je to lepšia voľba než Export AC3, nakoľko odpadá po skonvertovaní ďalšia práca a tou je spojenie zvukového súboru vo formáte AC3 s videosúborom. V prípade, že sa na disku nenachádza žiadna audiostopa, ktorej jazyku by sme rozumeli, môžme si v sekcii Subtitle vybrať aj jazyk tituliek. Ale pozor! Titulky budú priamo vo videosúbore ako súčasť obrazu a nie v samostatnom súbore, ako sme zvyknutí. Vedľa kolónka Volume umožňuje pridať alebo ubrať hlasitosť. Zvyčajne treba pridať.

V časti Misc si vyberieme čo chceme využiť na spracovanie videa. V základnom nastavení je voľba MMX, ale ja používam FPU, ktorá zaručí najvyššiu kvalitu na úkor rýchlosti. Rozdiel rýchlosti alebo kvalite nie je tak veľký, takže kľudne môžte ponechať základné nastavenie. Kľudne môžte použiť voľbu SSE2, ktorá je pre procesory Intel alebo voľbu SSE/3DNow+, ktorú podporuje aj Athlon. Tiež je tu možné nastaviť, aby sa počítač vypol, keď skončí prevod filmu.

V časti Deinterlace filter je možnosť vybrať si, či chceme interpoláciu vypnúť alebo ponechať. Osobne som sa nestretol s potrebou meniť nastavenie z pôvodného na iné až na jeden, možno dva prípady. O čo sa jedná? Bežný televízor zobrazuje za sekundu 50 obrázkov. Najprv sa zobrazí obrázok s párnymi riadkami videa, potom obrázok s nepárnymi. Toto sa opakuje 25x za sekundu. Niektoré DVD môžu mat kvôli tomu nepárne riadky časovo posunuté o 1/50 sekundy. DVD vytvárane z filmov mávajú párne aj nepárne riadky zaznamenávane v rovnakom časovom okamžiku (na film) a deinterláciu potom nepotrebujú. Ak by sme mali vypnutý tento filter a skonvertujeme video, tak pri prehrávaní v rýchlych scénach uvidíme zvláštne pruhy. Pruhy preto, lebo pri konverzii zmenšíme video a teda aj niektoré riadky sa vypustia a teda nepárne alebo párne riadky budú pri sebe. Tento "úkaz" som spozoroval po konverzii DVD Cesta do fantázie, ale inak som sa s ním nestretol. Viac na www.100fps.com. Takto bude vyzerať výsledné nastavenie v okne:

[DVDx Input Settings]

No a môžme stlačiť OK. Teraz sa nám otvorí film. Posuvníkom dole si môžeme nastaviť nejakú scénu vo filme. To budeme neskôr potrebovať. Mali by sme nájsť hlavne takú, kde je jasné, kde sú okraje filmu. Budeme totiž orezávať obraz a nastavovať rozlíšenie.

Teraz zadáme názov výstupného videa cez File/Select output file. Ďalej v menu vyberieme Settings/Output settings. V kolónke úplne hore naľavo vyberieme AVI (DivX, YUV,...). Hneď pod tým sa nachádza sekcia AVI specific. Vedľa tlačítka Audio Lame vidíme kolónku, v ktorej je napísané Use Lame. Táto kolónka nám umožní vybrať si, ako chceme uložiť zvuk do videosúboru. Ponecháme Use Lame a tlačítkom naľavo si vyberieme bitový tok a kvalitu. Pri filmoch úplne stačí 128 kbps.

[DVDx Lame]

Pod nastavením zvuku vidíme prázdne políčko. Tu si vyberieme kodek. Tým je XviD MPEG-4 Codec. Ťukneme na tlačítko Pass 1 settings a otvoria sa nám nastavenia kodeku. Uvidíme toto:

[XviD Configuration]

Tu klikneme na tlačítko calc..., aby sa nám otvorila kalkulačka. Zadáme dĺžku filmu, ktorú vidíme na spodku okna programu DVDx. Dole si vyberieme audio kodek a bitový tok zvuku. Tým je MP3-CBR 128. Hore si vyberieme aký dlhý má byť výsledný súbor. Najprv vyberieme 716800 a pozrieme sa na bitový tok Average bitrate (kbps), ktorý nájdeme dole pod políčkami na zadanie dĺžky filmu. Ak je bitový tok menší ako 600 kbps, bolo by vhodné zmeniť dĺžku z 730000 na 1460000. Všimnite si bitový tok, ktorý sa hneď zvýšil na hodnotu pravdepodobne viac než 1000. V mojom prípade na 1281. Týmto vytvoríme videosúbor na 2 CD. Ak by sme ponechali predchádzajúce nastavenie, znížili by sme kvalitu videa natoľko, že by to už bolo poznať. Výsledok by mal vyzerať asi takto v prípade filmu s dĺžkou 2:18:34:

[XviD Bitrate]

Potvrdíme 2x OK. V časti Expert Settings nastavíme voľbu YUY2, ktorá ponúka vyššiu kvalitu konverzie. To sa dozvieme z nápovedy po stlačení tlačítka Help. Teraz napravo v strede vidíme sekciu Volume don't exceed. Tu nastavíme voľbu Infinite, ktorá nám urobí výsledné video do jedného súboru. Je tu možnosť rozdeliť film aj na viac častí podľa dĺžky CD, ale s touto voľbou mám veľmi zlé skúsenosti a nikdy sa to do veľkosti CD netrafí. Ak sa chceme trafiť, musíme postupne skúšať a zadávať veľkosť súboru ručne. Každý pokus nás ale stojí čas na konverziu filmu. Ak by sme zadali nesprávne číslo, tak by nám skonvertovaný film bol k ničomu, pretože by sa nám na CD nezmestil. Aby sme sa vyhli problémom nastavíme teda voľbu Infinite a výsledný súbor bude vždy jeden bez delení na viac CD. Rozdelíme ho neskôr a rýchlejším spôsobom. Prejdeme na úpravu rozmerov. Zvyčajne žiadne DVD nemá presnú zobrazovaciu plochu 720x576 a okraje sú zvyčajne čierne. Preto v nastaveniach rozmerov v sekcii Export Settings (stále sme v okne nastavenia výstupu) dáme Custom. Okno bude vyzerať asi takto:

[DVDx Output Settings]

Teraz stlačíme OK a vidíme, že náš obraz sa zmenil. Vidíme čiernu plochu ohraničenú akousi bielou plochou. Posuvníkom nájdeme miesto vo filme, kde jasne vidieť, kde sú okraje filmu. Ak sme to už hľadali predtým, stačí do posuvníka jemne "drgnúť" a zobrazí sa nám naša scéna, ktorá sa zrazu vytratila, v čiernom poli. Keď sa lepšie pozrieme, tak uvidíme, že film je ohraničený akýmsi zeleným obdĺžnikom. V tomto obdĺžniku uvidíme rohy, ktoré sa dajú myšou chytiť a posúvať. Snažíme sa dosiahnuť, aby obdĺžnik išiel tesne po hrane filmu. Treba na to trochu cviku, ale dá sa to dosiahnuť celkom ľahko. Bude to vyzerať asi takto:

[DVDx Screen Settings]

Keď máme film ohraničený, tak si vypočítame rozmery výsledného filmu. Teraz možno niektorí všímavejší začnú oponovať, pretože v hornej časti okna programu vidíme presné rozmery už orezaného filmu a môžme zadať práve tie. A to je chyba, ktorej sa mnohí začiatočníci dopustia. Film je totiž na DVD uložený vždy v rozlíšení 720x576, čo je pomer 5:4. Na DVD je informácia, v akom pomere sa má film prehrávať. Buď je to 4:3 alebo 16:9. Niektoré filmy sa prehrávajú v kino formáte 1,95:1, ale to preto, lebo v skutočnosti sa prehráva v pomere 16:9 a hore a dole sú čierne pruhy ako v našom prípade. Ak by sme teda zadali rozmery, ktoré vidíme teraz v okne, tak v prípade, že sa film prehráva v pomere 4:3, tak bude ešte ako-tak pozerateľný, ale v prípade, že v pomere 16:9, tak postavy budú mať škaredo natiahnuté hlavy. Prehrávač DivX alebo XviD totiž vždy prehráva v pomere rozmerov videa a v súbore sa nenachádza žiadna informácia, v akom pomere sa má daný súbor prehrávať. Preto my musíme rozmery vypočítať a tým zariadiť presné zobrazenie filmu v správnom rozmere. Takže ak sa film má prehrávať ako 4:3, použijeme základné rozmery 576x432 (to je presne 4:3) a ak sa prehráva ako 16:9 (čiže aj kinoformát), tak použijeme rozmery 576x324. Ako to zistíme? Jednoducho, stačí si film pustiť v DVD prehrávači, či už v stolnom alebo na počítači.;-) A teraz si všimneme posledné dve čísla nad obrazovou časťou okna. Tými sú: 720 a 432. Použijeme vzorec:

y = y0 * 720 / c1 / 576 * c2

- y - výsledná hodnota rozmeru y
- y0 - pôvodná hodnota (432 alebo 324, podľa toho v akom pomere sa prehráva film)
- c1 - prvé číslo v rozmeroch nad obrazom
- c2 - druhé číslo

V mojom prípade to je:

y = 324 * 720 / 720 / 576 * 432 = 243

Takmer nikdy nevyjde výsledok celé číslo a preto ho musíme zaokrúhliť na na najbližšie celé párne číslo.

Teraz si opäť otvoríme výstupné nastavenie programu cez menu Settings/Output settings a do rozmerov hore napravo zadáme miesto pôvodných 352x288 našu hodnotu 720 pre šírku a y0 pre výšku, v mojom prípade 244. Klikneme na Apply a máme všetko hotové. Teda skoro. V spodnej časti stlačíme posledné tlačítko, ktoré vyzerá ako tlačidlo na nahrávanie, čiže Record a necháme chvíľu program na pokoji. Ide o to, že si teraz vytvoríme kúsok z filmu, aby sme skontrolovali, či sme všetko nastavili ako treba. Hore beží čas enkódovania (Enc), čo je skutočný čas filmu a skutočný čas enkódovania (Time).

[DVDx Output Settings]

Keď čas Enc dosiahne aspoň 15-20 sekúnd, prerušíme enkódovanie tlačidlom Stop v dolnej časti okna napravo (pôvodne ikona Record). Program sa nás spýta, či ho chceme naozaj prerušiť, aby nedošlo k náhodnému prerušeniu. My ho prerušíme a teraz si nájdeme súbor, ktorý sme vytvorili. Prehráme ho cez prehrávač AVI súborov, napr. MV2Player, a zistíme, či všetko vyhovuje našim požiadavkám. Možno sa stalo, že sme zabudli zmeniť zvuk na češtinu a náš hlavný hrdina niečo rapoce po anglicky alebo sme skúšali nastaviť titulky, ktoré sme potom zabudli zrušiť a teraz nám vo filme naskakujú aj tie. A práve z toho dôvodu sme program prerušili, aby sme našli prípadné chyby v nastavení enkódovania. Teraz ich môžme opraviť. Keď ich opravíme, nastavíme bežec filmu na začiatok a v nastaveniach výstupu klikneme na tlačítko Whole v sekcii Export Settings, aby sa nám enkódoval celý film a potvrdíme tlačítkom Apply. Ak by sme zabudli stlačiť Whole, môže sa stať, že sa enkódovanie preruší v polovici filmu a to predsa nechceme. Opäť stlačíme tlačidlo na enkódovanie a môžme ho nechať dokončiť alebo ak máme záujem o enkódovanie dvoma prechodmi, tak môžme pokračovať v nastaveniach.

Enkódovanie dvoma prechodmi

Pri jednom prechode sa enkóduje film stále rovnakým bitovým tokom. Je to preto, lebo ak by sa kapacitou pre film plytvalo, po čase by sa muselo niekde ubrať a dosiahli by sme rapídne zníženie kvality filmu. Preto sa enkóder musí snažiť dosiahnuť rovnaký bitový tok počas celej dĺžky filmu. Problémom však zostávajú rýchle scény vo filme, kde v niektorých prípadoch film skockatie natoľko, že divák vidí skôr kocky, než film. Práve preto vznikol dvojprechodový systém. Pri prvom prechode sa vytvorí súbor so štatistikou, kde je rozpísané, ktorá scéna vyžaduje aký bitový tok. Každý kodek si tieto informácie ukladá vo vlastnom formáte a nie je tu zavedený žiadny štandard. Vlastne to ani nie je potrebné. Pred druhým prechodom sa štatistika spracuje a vypočíta sa pomer bitového toku, aký sa môže pri scénach filmu využiť. Potom ak je scéna, ktorá sa nemení, prípadne sa mení pomaly alebo je tmavá, tak sa využije menší bitový tok a tak sa pre rýchle scény získa rezerva a môže sa využiť bitový tok niekoľkonásobne vyšší ako je nastavený. Po druhom prechode sa vďaka štatistickému súboru dosiahne presná dĺžka videosúboru, akú sme požadovali. Tento systém spracovania má jednu zásadnú nevýhodu a tým je dvojnásobne dlhší čas potrebný na spracovanie. Pri pomalších počítačoch (1000 MHz) to môže trvať aj 8-10 hodín.

Ak chceme vytvoriť videosúbor dvoma prechodmi, tak musíme nastaviť všetko tak ako je v tomto článku popísané, ale pred posledným stlačením tlačidla Record musíme ešte v nastaveniach výstupu zaškrtnúť políčko Enable 2nd. Potom stlačíme tlačítko Pass 1 settings a v kodeku v druhej kolónke zvrchu nastavíme voľbu Twopass - 1st pass. Potvrdíme OK a stlačíme Pass 2 settings. Tu vyberieme v druhej kolónke zvrchu voľbu Twopass - 2nd pass, stlačíme tlačítko calc... a nastavíme všetko v kalkulačke tak, ako je to popísané už vyššie. Potvrdíme obidve okná tlačítkom OK a stlačíme Apply. Teraz môžme enkódovať. Po prvom prechode sa nám možno program na nejakú dobu zasekne, ale neskoršie bude pokračovať druhým prechodom. Po skončení budeme mať na disku videosúbor, ktorý bude kvalitatívne lepší než jednoprechodový.

Ako dostať film na CD, ak je výsledný súbor dlhší ako je kapacita CD?

Otvoríme program VirtualDubMod a videosúbor jednoducho presunieme myšou do okna programu. Video sa otvorí a uvidíme čierne okná. Teraz vyberieme v menu File/Save as..., nastavíme adresár, kam chceme film uložiť a napíšeme jeho názov. V strednej časti okna odškrtneme Segment output file a vyberieme dĺžku na akú chceme film sekať. V dolnej časti si v vyberieme vo Video mode možnosť Direct stream copy, aby sa film len kopíroval a nedošlo k opätovnej rekompresii. Takto by to malo vyzerať správne zadané:

[VirtualDubMod Save As Dialog]

Potvrdíme a uvidíme okno s procesom spracovania. Ukladanie bude trvať maximálne 4 minúty. Teraz sa môžme pozrieť na výsledok. Ak je niektorý zo súborov dlhší ako kapacita CD, tak môžme opäť skúsiť uložiť video s nižšou hodnotou deliacej kapacity a ak sa nám vytvorili 3 súbory a chceli sme pôvodne len 2, tak môžme dať ukladať s nižšou hodnotou. Keby sme toto robili v programe DVDx, tak odhadovanie správnej hodnoty by znamenalo opätovné niekoľkohodinové enkódovanie a takto sme sa tomu vyhli.

Ďalšie možnosti spracovania

Niektorí možno obľubujú práve 5 kanálový zvuk a preto by chceli film konvertovať práve s týmto zvukom. Program DVDx umožňuje aj toto, ale tu sa už bez pomocného programu ako je napr. VirtualDubMod nezaobídeme. Ďalšia možnosť je pracovať len s programom VirtualDubMod a obísť program DVDx. Niekto by možno namietal, že to nie je možné, pretože tento program nie je najvhodnejšou alternatívou pre spracovanie DVD kvôli takmer nulovej podpore formátu DVD. Ale aj to sa dá obísť pomocou špeciálnych kodekov známych ako VFAPI.

Zaujímavé odkazy

Po napísaní článku som sa vďaka Fuentemu predsa len dostal aj k voľnej verzii DivX 4.12 a k ďalšiemu článku o prevode DVD na AVI. Tiež ma upozornil aj na zaujímavý a hlavne pre začiatočníkov veľmi jednoduchý program Dr. DivX na prevod filmu pracujúci s kodekom DivX. Kodek pre program musí byť nainštalovaný zvlášť ako aj pri popisovanom programe DVDx. Dá sa použiť kodek DivX spomenutý o pár riadkov vyššie.

Tým čo vydržali čítať až potiaľto prajem mnoho skonvertovaných filmov a veľa trpezlivosti pri odhaľovaní rôznych možností týchto a iných programov.

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Doporucuji tento SW. www.autogk.me.uk Genialne jednoduchy a kvalitni. Veskere komponenty si naistalu… poslední
Kohelet 13.07.2007 17:33
Kohelet

Doporucuji tento SW. www.autogk.me.uk
Genialne jednoduchy a kvalitni. Veskere komponenty si naistaluje.
Pak staci jen vybrat zdroj, misto ulozeni a konecnou velikost a je to. Vysledek je pro vetsinu dostacujici. Ve vychozim nastaveni enkoduje dvoupruchodove.
Pro ty, kdo maji specialni pozadavky, lze aktivovat expert set.
Nicmene stale palti, ze DVD musi byt bez ochrany nebo rozkodovano (Shrink atp.)viz vyse.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru