Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Koupě DVD / DivX přehrávače

Čas věnovaný výběru se vyplatí.

Tento článek si neklade za cíl uvést dokonalý návod na koupi DVD/DivX přehrávače, neboť prakticky každý týden přibývají nové modely a nové funkce těchto už zcela dostupných přístrojů. Spíše je myšlen jako pomoc při orientaci ve výčtu možností těchto zařízení.

V prvé řadě dbejte na technickou specifikaci výrobků. Je chvályhodné, pokud je zakoupený výrobek dobře továrně zpracovaný, tělo je z kovu, nic nevrže a motorek mechaniky je téměř bezhlučný jak při provozu, tak při manipulaci s CD (DVD).

V ideálním případě by tohle mělo být samozřejmostí, jenže u laciných modelů i zavedených značek tomu tak často není. Tyto pro většinu spotřebitelů poměrně snadno přehlédnutelné nedostatky vyváží u méně známých značek snaha o co nejpříznivější cenu pro koncového uživatele, spojená se schopností přehrát velké množství druhů DivX souborů. Pokud třeba máte vybranou konkrétní značku, případně model, lze doporučit návštěvu stránky nejen výrobce, ale i prodejců, a to proto, že někteří prodejci nahrávají do přehrávačů vlastní upravený firmware rožšiřující možnosti produktu, často s lokalizací menu do češtiny. Možnost upgradu firmware je velmi důležitá, protože aktualizací firmwaru prakticky získáte zcela nový přístroj (samozřejmě v rámci hardwarových možností chipsetu). Existují stránky, kde lze stáhnout neoficiální firmwary, které mohou výrobku dost pomoci, ale mohou ho i poškodit. V takovém případě je jen na vás, zda podstoupíte riziko, že váš přehrávač nebude fungovat správně nebo vůbec. Je tu možnost pokusit se nahrát zpět starší fungující firmware, na některých přístrojích se to ale nemusí podařit. Vždy postupujte přesně podle návodu včetně výběru typu médií a případné nutnosti finalizace CD (DVD). Na druhou stranu může neoficiální firmware umožnit výběr z více formátů titulků, titulky nebudou muset být umístěny ve stejné složce a se stejným názvem jako DivX film, budete moci změnit umístění, velikost a třeba i pozadí titulků na obrazovce.

Pro přehrávání DVD filmů lze snad jen doporučit přístroje, jejichž firmware umí přehrávat DVD bez regionálního kódu a umí eliminovat ochranu deMacrovision. Naprostou samozřejmostí by měla být podpora Progressive Scan, umožňující čistý obraz s plnými detaily i v případě analogového výstupu přes YUV nebo RGB. V dnešní době je dobrou volbou podpora digitálního HDMI (rozlišení 576p, 720p, 1080i). Zvláštní zřetel je třeba věnovat podpoře LCD s DVI, plazmy nebo dataprojektoru, což podporují nové videoprocesory, např. Faroudja nebo Sigma Designs.

Trochu komplikovanější je to s přehráváním DivX, XviD, BviX filmů.

Vyberte si model s co největší podporou přehrávaných formátů filmů, titulků (s diakritikou) a nejlépe s českým menu, je jich opravdu dost. Atraktivní vzhled a rozměry přístroje se stávají při sledování filmů druhořadou záležitostí. Dávno pryč je doba, kdy stačila k rozhodnutí ke koupi jen možnost přehrání DivX a titulků. Jednoznačně lze doporučit ke koupi pouze aparáty s podporou klasických formátů DivX a XviD podporující i jejich varianty PRO (QPEL, GMC, Packet Bitstream, B-Frames, NERO Digital atd…). Nekupujte výrobek neumožňující vypnout aktivovanou funkci DivX VOD, což je omezený počet přehrání DivX filmů, vytvořených s tímto omezením.

Zvláštní kapitolou je zvuk a připojení k reprosoustavě.

DTS, Dolby ProLogic II, Dolby Digital by měl umět přehrát každý jen trochu dražší přehrávač. U konektorů byste měli mít možnost zvolit mezi analogovým 5.1, digitálním optickým a koaxiálním, o možnosti starších typů zapojení nebudete ochuzeni. Kdo si chcete pořídit komplet domácího kina, raději dobře promyslete koupi „all-in-one“ balíčku, ve kterém dostanete obvykle přehrávač průměrných schopností a průměrnou reprosoustavu. O dost lepší a leckdy lacinější je koupit si obě komponenty zvlášť podle vlastního výběru. Často přidaný rádiový tuner s RDS se může stát jen lákadlem navíc.

Možná to na první pohled vypadá poněkud složitě, ale relativně slušný přístroj lze koupit za cenu lehce přes 2.000,– Kč a každých několik stokorun navíc zpravidla znamená rozšíření počtu funkcí přehrávače. Záměrně zde nebyly uváděny možnosti typu sesíťování, připojení na internet a s tím související nepřeberné množství služeb – to by bylo na další kapitolu. Ideální přístroj patrně nelze nalézt, je to jako s hledáním vhodného partnera.

V době uveřejnění tohoto článku už můžou být údaje v něm uvedené relativně zastaralé.

Slovníček pojmů:

deMacrovision : Odstranění ochrany proti kopírování.

QPEL : Zvýšení přesnosti vyhledávání pohybu z poloviny pixelu na čtvrtinu pixelu (velmi zjednodušeně).

B-Frames : Jsou dekódovány z předchozích a následujících I/P snímků.

GMC : Komprese šetřící bity v panoramatických scénách.

Packet Bitstream : Novější způsob komprese zvuku.

NERO Digital : MPEG4 kodek vyvinutý firmou Ahead s pomocí firmy ATEME, podporuje mp4.

Progressive Scan : Eliminuje čáry a chvění na obrazovce, chrání oči.

HDMI : Rozhraní pro přenos nekomprimovaného obrazového a zvukového signálu v digitálním formátu.

Setkáte-li se s problémy při přehrávání DivX, XviD filmů (třeba i v PC), zjistěte si detaily o videosouboru např. pomocí free programu abcAVITag Editor, v menu najdete i češtinu. Můžete v tomto programu změnit hlavičku souboru volbou Nabourat a vylepšit a pokusit se váš přístroj „ošálit“.

abcavi.kibi.ru

Předmět Autor Datum
Užitečný článek, děkuji za něj. Přesto, přimluvil bych se za jeho pokračování v podobě nějakého test…
Ge0rge2 21.01.2007 18:32
Ge0rge2
Obávám se, že testy DVD/DivX přehrávačů nejsou v silách Poradny, nemáme ve svých řadách prodejce výr…
Fuente 22.01.2007 23:25
Fuente
Dobra stranka na tohle je celkem dvdplayers Pred koupi je dobre se podivat, co o nem pisi majitele…
Abox 25.01.2007 09:36
Abox
V této chvíli se mi ta stránka nenačetla, snad jindy. Dobré necenzurované fórum je třeba : index.ph…
Fuente 25.01.2007 10:12
Fuente
:-*:-* miluju vás
Miška 15.05.2007 14:37
Miška
Zdravím nemohl by mi někdo poradit z výměnou HDD u DVD rekordéru? Jeden mi odešel a koupil jsem nový… poslední
Dado 25.05.2010 18:37
Dado

Užitečný článek, děkuji za něj. Přesto, přimluvil bych se za jeho pokračování v podobě nějakého testu nejzajímavějších kousků. Ano vím, že se situace na tomto trhu místy mění ze dne na den, ale jistě ne na tolik aby takový test nebylo možné udělat a zahrnout do něj opravdu jen ty nejvýhodnější kusy.

Obávám se, že testy DVD/DivX přehrávačů nejsou v silách Poradny,
nemáme ve svých řadách prodejce výrobků tohoto druhu.
Pokud máte doma časopis Computer 1/2007 z 11.1. nebo si ho můžete
půjčit či přečíst jinde, tak je v něm recenze na DVD/DivX přehrávač Philips DVP5960
a srovnání s dalším výrobkem, mám dojem, že XORO.
Oba podle technických údajů a ceny jsou zajímavou volbou.

V této chvíli se mi ta stránka nenačetla, snad jindy.
Dobré necenzurované fórum je třeba :

index.php

Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že dotazy zaslané
přímo na e-mail moderátorů jsou zodpovězeny.
Nežádejte však informace o výrobcích, které Acomp nenabízí,
totéž platí o žádostech na zaslání upraveného firmwaru, pokud nemáte
přístroj zakoupený u Acompu. Prakticky všechny obvyklé potíže
jsou řešeny ve fóru.

No vida, stránka už funguje a vypadá dost schopně :-)

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru