Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Testujeme NAS (WD My Book World Edition 500GB) - minirecenzia

K napísaniu tohoto článku ma inšpirovalo viacero podobných otázok na poradni. Takže v dnešnej minirecenzii si ukážeme šikovné zariadenie, ktoré je vhodné použiť v SOHO prostredí (malé a stredné podniky + domácnosti). Dámy a páni, prichádza WD My Book World Edition (500GB verzia).

Po rozbalení krabice nás čaká úhľadný box, napájací kábel s transformátorom, stručný manuál vo viacerých jazykoch (nechýba slovenčina ani čeština), anglická zástrčka a CD s obslužným programom (ktoré nie je nutné vôbec použiť). Telefón na fotografii je umiestnený pre lepšiu predstavu veľkosti daného zariadenia.

[wd.jpg]

Pri pohľade na zadnú stranu zariadenia vidíme napájací konektor a dve komunikačné rozhrania. V tomto prípade sa jedná o ethernet 10/100Mb/s a USB 2.0.

[wd2.jpg]

Po pripojení boxu do siete nám signalizuje svoju aktivitu rozsvietením sady modrých diód, ktoré ja osobne nemám rád kvôli pomerne vysokej a nepríjemnej svietivosti, obzvlášť pre ľudský zrak. Vhodným priesvitným plastom však výrobca v tomto prípade stlmil tento handicap, takže box nás neoslepuje a môžeme ho tým padom mať umiestnený kľudne aj v našom zornom poli.

Celý systém štartuje cca 40 sekúnd a počas štartovania nám diódy preblikujú v kruhu. Po skončení štartu systému však zostanú svietiť trvalo, čo je pre nás znamenie, že systém je pripravený. Počas akejkoľvek práce sa však opäť začína diódový tanček, na základe čoho vieme určiť, kedy zariadenie pracuje a kedy nie.

Box je počas práce tichý, disk je počuť len minimálne. Keďže chladenie je pasívne, neruší nás žiaden hluk z ventilátora. Na druhej strane však disk pomerne hreje, čo môže v horších tepelných podmienkach spôsobovať problémy. Počas testov pri izbovej teplote však žiadne problémy nenastali.

Disk je predformátovaný výrobcom linuxovým súborovým systémom, ale neznalí používatelia windowsov sa báť nemusia. Po pripojení ethernetového kábla si box požiada o IP adresu najbližší DHCP server a automaticky sa integruje do siete. V boxe beží pravdepodobne Samba, takže po nakonfigurovaní pracovnej skupiny je zariadenie ihneď viditeľné buď pod svojou IP adresou alebo po kliknutí na ikonku Okolité počítače. Zariadenie mi korektne fungovalo aj v sieti s linuxovým serverom a ďalšou Sambou, takže pri integrácii žiadne problémy neboli.

V defaultnom nastavení máme k dispozícii hneď 2 položky. Prednastavený adresár public a Printers and Faxes. Wizardi vo webovom rozhraní nám umožnia vytvorenie ďalších adresárov spolu s ich vlastníkmi a typom prístupu (úplný, čítanie alebo odoprený). Adresár public je štandardne prístupný každému.

Rýchlosť prenosu

Teraz prejdime k samotným testom. Vzhľadom na použitý typ hardvéru pravdepodobne procesor tohto zariadenia nestíha, takže nečakajme žiadne zázraky. Grafy ukážu viac. Testy prenosových rýchlostí boli robené ako cez klasické zdieľanie v operačnom systéme Windows, ako aj pomocou súborového manažéra Total Comannder 6.56 (TC).

Pri uploade 700MB súboru cez TC sa priemerná rýchlosť pohybovala nad hranicou 3MB/s (24Mb/s) s vrcholom pri 5MB/s (40Mb/s). Test cez zdieľanie dopadol podobne, až na to, že graf nemal také výkyvy.

[wd3.jpg]

Ďalší je test downloadu toho istého súboru. Download, ako to už býva dobrým zvykom, je rýchlejší ako upload. Priemerná rýchlosť sa pohybovala na hranici 4.2MB/s (cca 34Mb/s) s vrcholom niekde pri 5MB/s (40Mb/s). Fakt, ktorý ma celkom zaujal, bol, že kopírovanie cez zdieľanie bolo rýchlejšie o skoro celé 2MB/s (druhý obrázok). Vysvetlenie možno podá niekto iný.

[wd4.jpg][wd5.jpg]

Posledný test mi ukázal ako dramaticky nám klesá priepustnosť pri pripojení ďalšej používateľskej stanice, ktorá taktiež kopíruje nejaké dáta. Zo 6-7MB/s spadneme na 3-4MB/s. Ďalšiu stanicu som už nepripájal, ale je veľmi pravdepodobné, že sa rýchlosť bude deliť počtom staníc. Tých 7MB/s je asi strop, ktorý neprekonáme.

Na grafoch nie je mierka, čo som si uvedomil až dodatočne, ale popísané čísla boli, takže to snáď až taký problém nebude :)).

Dosť často sa stretávame s požiadavkou u týchto boxov na 1Gb ethernet. Ten síce prináša so sebou zrýchlenie, ale bohužiaľ nie desaťnásobné, aké by sme teoreticky očakávali. NAS segment sa však stále vyvíja a za rok-dva už bude gigabitový ethernet rovnako bežný ako je dnes 100Mb.

Zároveň som netestoval USB prenos, nakoľko predpokladám použitie "dakde v kúte", čiže nasadenie na ethernetovej sieti ako nenápadné úložisko dát a zálohovací systém. V spolupráci s klientským automatickým zálohovacím softvérom takto dokážeme vytvoriť efektívne a bezpečné miesto, kde si uschováme to najcennejšie, čo máme na našich PC - dáta.

Záver

Zariadenie jednoznačne odporúčam. Nemusí to byť zrovna značka WD. Nemusí to byť zrovna tento model. Nemusíme sa uspokojiť so 100Mb pripojením. Nemusíme používat single disky, ale rovno RAID 0,1. Boxy NAS vo všeobecnosti odporúčam. Človek si totižto uvedomí o čo prišiel až vtedy, keď už to naspäť nikdy nedostane. A to sa týka bohužiaľ aj dát v našich PC.

Veľkoobchodná cena testovaného výrobku je k 4.10.2007 4840,- Sk.

loading...
Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
"Krabička" je podle provozních zkušeností opravdu celkem nehlučná, ale o to teplejší. Teplota uvnitř…
Uživatel My Book 500 21.10.2007 20:07
Uživatel My Book 500
Problem u tohohle disku je, ze nevypina pri neccinosti, takze to zere konstantne. Existuje hack, jak…
JR_Ewing 22.10.2007 00:26
JR_Ewing
To by ma zaujimalo ako. Otvorene to ma totizto len 2 porty. Jeden pre web a druhy pre zdielanie.
fleg 22.10.2007 01:48
fleg
mybook
JR_Ewing 30.10.2007 08:36
JR_Ewing
Narocky som si ho este overoval pri teste ake ma otvorene porty a 22 ani 21 som tam nenasiel;o). Len…
fleg 30.10.2007 12:24
fleg
ano, puvodni firmware to neumi :-) pouzijes-li postup uvedeny na tom odkazu, vsechno jde :-D jsem si… poslední
JR_Ewing 30.10.2007 12:54
JR_Ewing

"Krabička" je podle provozních zkušeností opravdu celkem nehlučná, ale o to teplejší. Teplota uvnitř krabičky se za provozu pohybuje přibližně v rozmezí 53 - 55 st.C při teplotě okolí 20 - 22 st.C (měřeno sondou strčenou otvorem v plášti dovnitř). Teplotu vlastního disku pak odhaduji za těchto podmínek na cca 60 st.C. Určitě ji umístit při provozu na volném, dobře větraném místě a nechávat ji v trvalém provozu bez dozoru bych se trochu bál ;-)

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru

loading...