Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Herný notebook je mýtus

V tomto článku nebudem opisovať modely jednotlivých výrobcov, ktoré sa udávajú ako herné. V tomto článku sa zamyslím vo všeobecnosti nad slovným spojením herný notebook a pokúsim sa dokázať, že tento pojem je jeden veľký omyl, ktorý vznikol len z čisto marketingových dôvodov. Takže poďme si zhrnúť niekoľko dôvodov prečo notebook nikdy nemôže konkurovať veľkým PC svojim herným výkonom.

Cena

Ak si porovnáme cenu tzv. herných notebookov s cenou herného PC dostaneme často až 100 percentný cenový rozdiel v neprospech notebookov. Inými slovami za 1 „herný“ notebook mám hneď 2 herné PC. Z môjho pohľadu sa jedná o vyhodené penieze.

Komfort

Notebooková klávesnica je výrazne menšia ako klasická, častokrát ma iné usporiadanie kláves ako sme zvyknutý a hrá sa na nej výrazne horšie ako na klasickej, pripojiteľnej k PC. Porovnávať zážitok z hrania medzi 24 palcovým LCD a 15.6 palcovým modelom na notebooku snáď nemusím. Ak mi niekto tvrdí, že takmer polovičné rozlíšenie oproti HD štandardu je to pravé orechové tak klame sám seba aj svoje okolie. Ak niekto bude tvrdiť, že hrať na 17 palcovom LCD pri HD rozlíšení je to isté ako HD rozlíšenie na klasickej 24 tak určite nemá niečo v poriadku so zrakom alebo hlavou. Hrať CSko na touchpade sa snáď ani nedá.

Komponenty

Pri procesoroch to ešte také zlé nie je. Architektúra aj vlastnosti mobilných verzií procesorov sú takmer identické ako v desktopových verziách, takže aj výkonovo na tom nie sú až tak zle. Oveľa horšia situácia je však pri grafických kartách, kde dochádza k fatálnemu prepadu výkonu a celá zostava sa zrazu ukazuje v úplne inom svetle. Čím je to spôsobené? O zmätok na trhu sa postarali obaja hlavní výrobcovia grafických kariet AMD/ATI ako aj Nvidia.
Poďme si porovnať pomerne obľúbený model grafickej karty z rodiny 7770. Klasická desktopová verzia sa vyznačuje okrem iného týmito parametrami:


1000MHz Engine Clock
Up to 2GB GDDR5 Memory
1125MHz Memory Clock (4.5 Gbps GDDR5)
72GB/s memory bandwidth (maximum)
1.28 TFLOPS Single Precision compute power
GCN Architecture
10 Compute Units (640 Stream Processors)
40 Texture Units
64 Z/Stencil ROP Units
16 Color ROP Units
Dual Asynchronous Compute Engines (ACE)
128-bit GDDR5 memory interface

A teraz na porovnanie údaje jej mobilnej verzie:


675 MHz Engine Clock
Up to 2GB GDDR5 Memory
1000 MHz Memory Clock (4.0 Gbps)
64 GB/s memory bandwidth
691 GFLOPS Single Precision compute power
43.2 GFLOPS Double Precision compute power
Graphics Core Next Architecture
9th generation programmable hardware tessellation unit
8 Compute Units (512 Stream Processors)
32 Texture Units
64 Z/Stencil ROP Units
16 Color ROP Units
512KB L2 read/write cache

Vo výsledku vidíme, že GPU má nielen o polovicu nižší takt, podtaktované ramky a výrazne nižší hrubý výkon, ale výrazné rozdiely nájdeme aj v samotnej architektúre.
Snáď aj bežný človek z popisu už začína tušiť, že to s výkonom takto odľahčených verzií desktopových grafík nebude až také slávne. A skutočne, výkon mobilných verzií je často rádovo nižší ako materských desktopových.

Chladenie

Kto videl niekedy rozobraté herné PC tak ho musel ako prvý zaujať mohutný chladič procesora.
http://www.fareastgizmos.com/entry_images/0909/14/        thermaltake_cpu_cooler.jpg
Kto ma v hlave aj rozum a je zvedavý muselo ho napadnúť, že ako je možné uchladiť rovnaký procesor v notebooku, ktorého výška nedosahuje ani len polovicu výšky klasického boxovaného chladiča a v porovnaní s mohutnými vežami značkových chladičov vyzerá ako trpaslík. Ok, na desktope sa často taktuje a chladiče sa tam dávajú kvôli hlučnosti, pretože vedia dobre chladiť aj pri nižších otáčkach. Ako som spomínal vyššie procesor nie je až taký problém. Ale skúste si kúpiť hernú grafickú kartu. Staršie ročníky odchované na x86 procesoroch 1-2-3-4 generácie majú určite zafixované grafické karty vo veľkosti dnešných lacných zvukoviek s pasívnym alebo dokonca žiadnym chladením. Asi preto by sa divili, že už len krabica od grafickej karty býva väčšia ako krabica od motherboardu. Po vybalení grafiky by takýto jedinec mal pocit, že sa ocitol v inej dimenzii.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/07 /ATI_Radeon_HD_4770_Graphics_Card-oblique_view.jpg
Pre porovnanie si môžeme ukázať aké "prdítka" bývajú uložené v notebookoch.
http://www.notebookanakarti.net/wp-content/uploads        /notebook-graphic-card_6925_611.jpg
Dnešné desktopové grafiky presahujú šírky motherboardov, ich výška zaberá 2 pozície v skrinke a okrem toho, vyžadujú dodatočné napájanie a ich spotreba je vyššia ako spotreba zvyšku zostavy na prvý pohľad zaujmú mohutné továrenské chladiče. Častokrát takéto monštrum chladí nie jeden, ale rovno dvojica až trojica ventilátorov. Na opačnej strane barikády stoja „herné“ notebooky so svojimi chladiacimi sústavami, ktoré vyzerajú akoby chladili niečo úplne iné len nie grafickú kartu určenú na hranie. Nakoniec fotky vypovedajú o tom aj bez komentára. S troškou nadsázky môžem tvrdiť, že grafická desktopová karta sa svojou dĺžkou blíži k šírke notebooku a výškou ho výrazne prevyšuje.

Spoľahlivosť

Táto sekcia úzko súvisí s predchádzajúcou časťou. Notebooky neboli nikdy určené na výkon a už vôbec nie na podávanie dlhodobého výkonu. Výkon súvisí s teplom a jeho produkciou, čím dlhšie zaťažujeme procesor a GPU, tým viacej tepla produkujeme a tým väčší problém je toto teplo odviesť z úzkeho priestoru notebooku a uchladiť žeraviace sa komponenty. Toto už z princípu v úzkom tele notebooku nie je možné a aj keď „herné“ notebooky majú často väčšiu výšku ako bežné modely pravé kvôli chladeniu stále to nestačí. Výsledkom toho je, že po čase sa prehrievajú komponenty, ktoré sa automaticky podtaktúvajú /na poradni často prezentované ako strata výkonu notebooku pri hraní/ alebo sa rovno prehrejú a vypnú /prezentované ako náhle vypínanie, ktoré sa predtým nestávalo/. Pomerne častým javom je tepelná roztiažnosť plastov a následne vŕzganie celého šasi, ktoré častokrát končí únavovým lomom súčastí.

Rozmery

Výrobcovia v snahe ako-tak uchladiť hw, ktorý narvali do notebookového šasi prichádzajú na trh s netradičnými veľkosťami, takže sa kľudne stane, že „herný“ notebook je vysoký ako 2 klasické, že jeho váha je dvojnásobne väčšia ako klasického notebooku. Pri nosení takéhoto bremena stráca notebook svoju hlavnú vlastnosť a tou je prenositeľnosť a začína sa skôr podobať na desktop, ktorý dokážete rýchlo zbaliť a preniesť.

Záver

Čo napísať na záver? Herný notebook neexistuje, sú len notebooky, ktoré sa snažia /naozaj len snažia/ priblížiť výkonom k svojím desktopovým proťajškom. Samozrejme na hranie je určite lepší notebook s grafickou kartou od Nvidia 640M ako integrovanou Inteláckov 4000, na ktorej si zahráte naozaj len pár rokov staré vykopávky. Samozrejme chápem, že dnešná zhýčkaná mládež chce mať všetko all-in-one, čiže nadupaný výkon dekstopu v tele notebooku. Ale zároveň ja samozrejmé, že po prečítaní týchto riadkov musia aj tí mladí konečne pochopiť, že „tudy cesta nevede“ a herný notebook proste neexistuje a nikdy existovať nebude. Sú len notebooky, na ktorých si zahráte aj hry, ale pohybujú sa s cenou v hladine, kde zdravo uvažujúci človek musí premýsľať, či si za rovnaký peniaz nekúpi radšej plnohodnotný herný stroj a k tomu klasický notebook na prenášanie, zábavu a všetky tie veci, na ktoré sa notebook priamo hodí.
Naozaj neexistuje, neveríte8-)?

Komentář k článku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články