Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Symantec vs Google

Dovolím si poznamenat jednu věc: Nejsem zastáncem ani Google, ani Symantecu, nemám vůči nim žádné zájmy a ani jim nějak nefandím. Symantec (ale i google) je typický korporátní dodavatel, který poskytuje služby uzpůsobené potřebám těchto firem (a věřím, že se tam i nějaké chyby najdou - to ostatně u všech takto velkých firem).

Co mně osobně přijde nebezpečné, je způsob jakým Google ovlivňuje internet - dnes totiž je G. hegemonem, který všeobecně internet ovládá, jak přes svůj vyhledávač, tak přes prohlížeč Chrome. A pokud přijde i se svou CA, je to na můj vkus příliš velká koncentrace moci, přičemž k naprostému ovládnutí internetu už chybí jen převzetí rootovských DNS serverů.

A abych se vrátil k výše uvedenému, způsob který zvolil G. v boji se Symantecem mně přijde jako ten nejhorší možný. Dále si je třeba uvědomit, že popisované problémy (nebo alespoň část z nich) se nemusí vůbec zakládat na pravdě, protože jsou jen velmi těžko ověřitelné zvenčí, popřípadě nejsou ověřitelné vůbec. Vzbuzuje to ve mně dojem (a omlouvám se za to, protože dnešní postfaktická doba dojmologii přeje), že se jedná o předem připravenou kampaň, která má výše uvedený cíl.

Nakonec bych dodal jen jeden postřeh, analogii: Kdysi, skoro už před 25 lety, uvedl MS Windows 95, jehož součástí byl MSN (Microsoft Network) a MS si sliboval, že uživatelé "zahodí" běžný internet a přejdou na MSN. Nestalo se tak, i proto, že MSN nebyl "povinný" a internet zablokovaný. Dnes, v této kauze, majoritní prohlížeč svévolně blokuje certifikáty široce používané CA, tedy lze říci, že je to analogický případ k tomu, kdy by MS v roce 1995 ve svých Windows aktivně blokoval internetová připojení a naopak "tlačil" své MSN jako jediný způsob pro připojení do světové počítačové sítě.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality