Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Domácí NAS

Ne, já říkám "jen" Debian (zatím), možná ubuntu, a to v závislosti na HW konfiguraci :-)

Osobně bych N40L nepořizoval, protože se domnívám, že se dnes už dají pořídit lepší stroje. Jak po stránce výkonu (viz 3-4x výkonnější celeron výše), tak spotřeby.

Výhoda (a zároveň i nevýhoda) N40L je specifická - ta krabice. Je to malý server, tj. stroj vhodný do kanclu, kde se chodí, kde záleží na velikosti, fyzické bezpečnosti a trochu i hluku. Jinak to má spíše samá negativa - stísněný prostor, dnes už podprůměrný CPU, nestandardní komponenty a prakticky nulová šance na rozšíření (např. o rozumnou grafiku).

Pokud chceš jen jedno zařízení, tak bych neexperimentoval a pořídil klasické HTPC, do kterého půjde osadit ideálně 2x3,5" HDD a 1x2,5" HDD plus mechanika (pokud chceš DVD/BR). Volba OS je 50:50, s Windows si uděláš malý TS plus máš spoustu desktopových programů, s linuxem zase můžeš velmi pohodlně a efektivně síťařit (web server, WoL, herní server, atd.). XBMC jako prezentační vrstva zůstává. Problém je, že RAID s Windows nefunguje (resp. částečně funguje jen R1 na W7). Samozřejmě je ve hře ještě virtualizace, ale to je další "level" hry, kdy musíš počítat s vyšší paměťovou a procesorovou zátěží. Osobně bych to právě pro tuto univerzalitu rozdělil na 2 části - Linuxový (NAS) backend a Windowsí (HTPC) frontend.

To ovšem předpokládá, že máš nějaké místo (sklep, komoru, polopůdu), kde lze onen backend umístit - ale to je v podstatě jediná podmínka. Celý vtip je v tom, že se to dá budovat postupně - nejdříve NAS a poté (podle požadavků a financí) "pokojový" a "krásný" HTPC.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny