Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ktory programovaci jazyk si vybrat ?

No ono problem s tym, ze si nevies vybrat je uplne niekde inde.
Mi odchovanci 8 bitov sme sa k programovaniu dostali takpovediac od zakladov, pretoze nas zaujimali pocitace a to nie tak, ze by sme sme ustavicne merali ako rychlo dowloaduju, ale zaujimalo nas hlavne ako funguju.
Skladali sme si vlastne pocitace so zakladnych suciastok, napriklad ZX81, ZX Spectrum, PMD85 a popri tom sme laborovali s logickymi obvodmi a skusali sme ako funguju. Velmi sme sa tesili ked sme k tomu zapojili LED diodu a napisali si program, ktory tu diodu zhasinal a rozsvecoval.
Potom sme zacali upravovat vnutorne vybavenie pocitacov, dnes by sme tomu povedali BIOS. Celkom sme si ho prepisali a pretvorili na obraz svoj. Zakomponovali sme nove a vykonne rutiny ako napriklad TURBO 2000, ktore umoznilo podstatne zrychlit pracu s ukladanim programov na magneticke pasky. Programovali sme zvycajne v assembleri, pretoze BASIC sa na to nehodil a nieco ako C kompilator bol takmer nemozne zohnat.
Mali ho mozno tak dve pracoviska v celej republike. A ono aj s ASM to bolo podobne. Mnohi z nas vedeli vkladat do pocitaca programy priamo v strojovom kode bez pouzitia ASM. Este nejaku dobu pred Internetom sme si vymienali programy v kruzkoch vypoctovej techniky, alebo cez BBS, co bol predchodca Internetu. Zaujimava bola napriklad siet "FidoNet", ktorej fungovanie sa podobalo emailovemu systemu cez telefony pevnych liniek.
A ked sme sprevadzkovali svoju prvu siet fungujucu cez seriove porty na nasich PC-AT 286 beziacich na vynikajucich 12MHz! za ktore sme dali nekrestanskych 12 mesacnych vyplat, bolo ze to radosti. Kde by sme zohnali peniaze na sietove karty. To bolo pre nas tak nedostupne ako pre mnohych motorove vozidlo.
V sucastnosti mnohi z vas maju nepreberne mnozstvo programov a studijneho materialu a ani tak neviete s cim by ste zacali. Zrejme ignorujete zaklady vypoctovej techniky a matematiky k tomu potrebnej. Napriklad prevody ciselnych sustav su velmi potrebne. Urcite sa zide aj to ako v tom pocitaci funguje pamat, alebo harddisk. Zelam ti len to najlepsie z co najskorsieho pisania prikladu "Hello".
To by si mal zvladnut do zajtra.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny