Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Acer a zaruka

Zaujimal by ma hlavne nazor predajcov pc ako riesia reklamacie tovaru od Aceru pripadne aj od inych znaciek.
Doteraz som si myslel, a aj Acer nas o tom stale ubezpecoval ze zaruka 12 mesiacov ktoru dava vacsinou na svoje produkty plati len pre firmy ale pre zakaznikov ktori kupia tovar cez registracnu pokladnu uz respektuje a dava im 24 mesiacov zaruku. (podla EU prava)
Acer deli zakaznikov na tych ktori sa riadia podla obchodneho zakonnika (tym mozete dat teoreticky zaruku aj 6 mesiacov) a tych (fyzicke osoby) ktore sa riadia obcianskym zakonnikom. Problem je ale v tom ze oni to rozlisuju na zakaznikov ktori kupuju tovar cez fakturu (obchodny zakonnik) a zakaznikov ktori si kupia nieco cez registracnu pokladnu (obciansky zakonnik).
Povedzme si uprimne, ze 80% veci (PC, notebooky..atd.) si ludia chcu dat do nakladov cize im je lepsie dat si to na firmu alebo na firmu niekoho z rodiny alebo znameho. Cim im bohuzial zaroven aj klesa zaruka.(podla aceru)
Doteraz som bol toho nazoru, ze je to tak a toho som sa aj drzal pri predaji a vybavovani reklamacii.
Nebol som si isty, tak som sa radsej poradil s pravnikom a ten mi potvrdil, ze pokial sa jedna o osobu alebo firmu ktora dany tovar kupila a nema v obchodnej cinnosti uvedene to ze obchoduje s tym tovarom tak sa vzdy jedna o koncoveho zakaznika a tak aj ked to berie na fakturu tak by mal/mala dostat 24 mesacnu zaruku (pokial sa nejedna o "spotrebny material" myslim.. napr. baterie, lampy atd.). Ten isty nazor ma aj SOI.

Tak by ma zaujimal teraz vas nazor, ako riesite reklamacie produktov Acer ci uz ako predajcovia alebo ako zakaznici a ci na to kaslete a zaplatite radsej opravu alebo sa s nimi sudite/hadate.
Diky.

[mod]Změna rubriky Tipy,triky -> Pokec. (host)[/mod]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nazdar Drevokocur. Tvoj prispevok som nechal prečítať mojmu bratovi-právnikovi a on sa zhoduje s náz…
kex 29.12.2006 22:11
kex
Dohadujete se tady o věci, která je víceméně prostá. Prodáváte koncovému uživateli, kterým může být…
Miloslav 29.12.2006 23:07
Miloslav
Přesně tak. Šmitec.
Rce 29.12.2006 23:20
Rce
No dvaja pravnici sa uz vyjadrili proti tomuto nazoru vratane SOI, tak neviem ci to az taka pravda b…
drevokocur 29.12.2006 23:23
drevokocur
Tak sa tych pravnikov opytaj 2veci: a) kedy sa predaj berie podla obchodneho zakonnika a nie podla o…
MM.. 30.12.2006 01:30
MM..
Jedna sa o pojem KONCOVY ZAKAZNIK tj nie obchodnik a to moze byt aj firma, alebo sa mylim? poslední
drevokocur 01.01.2007 20:32
drevokocur

Nazdar Drevokocur.
Tvoj prispevok som nechal prečítať mojmu bratovi-právnikovi a on sa zhoduje s názorom tvojho právnika. Teda v skratke: Keď predáš nejaký hardware podnikateľovi napríklad nejakému zubárovi, ktorého činnosť nesúvisí s ďalším obchodovaním zakúpeného hardware, ale zubár sa k hardware správa ako koncový spotrebiteľ tak má dvojročnú záruku. Platí to podľa § 261 odsek 1 obchodného zákonníka č. 513/1991 zbierky.

Dohadujete se tady o věci, která je víceméně prostá. Prodáváte koncovému uživateli, kterým může být buď soukromá osoba nebo fyzická, či právnická mající IČO. Pokud na faktuře odběratel bude chtít IČO a vy ho uvedete, řídí se vše obchodním zákonníkem. Pouze pro soukromé osoby pak bude záruka 2 roky. Na faktuře pak ale nesmí být uvedeno IČO ani DIČ. Taková faktura pak nesmí projít účetnictvím. Co se konkrétně záručních oprav Aceru týče, vyžadují k záručnímu listu ještě kopii prodejního dokladu. Pokud je to daňový doklad, kde odběratel je plátce DPH nebo je na faktuře uvedeno IČO máte prostě smůlu a záruka dva roky neplatí. Nechápu co ještě chcete řešit s právníkem.
Zcela jiná je pak otázka o kvalitě a solidnosti firmy Acer, kterou tady jako jejich bývalý prodejce nebudu rozvádět.

Tak sa tych pravnikov opytaj 2veci:
a) kedy sa predaj berie podla obchodneho zakonnika a nie podla obcianskeho (to je to o com pise Miloslav atd vyssie - pravdpodobna odpoved pravnika by mala byt ze ide o to aky typ predaja, t.j. blocek, ci to potom uvedies v svojom uctovnictve, alebo co)
b) Je v obchodnom zakonniku minimalna doba zaruky? (odpoved pravnika by mala byt: nie je)
Ak budu odpovede pravnikov ake som uviedol v zatvorke, tak acer nic neporusuje (ak u predaja podla obch.zak. ziadna min.zaruka zo zakona nie je), ale je to proste smejd firma ako vietnamci na blsaku, kto s tym obchoduje alebo to kupuje tak si je sam na vine... Ja by som bol najradsej keby s nimi prestali obchodovat uplne vsetci, nech sa uz konecne s tym blsakovo-"kvalitnym" tovarom spamataju a nech si to idu predavat kdesi do vietnamu alebo ja neviem kde :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru