Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s instalací USB LTE modemu Alcatel L100V.

Ahoj, bude to trochu delší, ale problém je poněkud komplikovanější.

Koupil jsem si na e-bay USB LTE modem Alcatel L100V http://www.ebay.com/itm/Unlocked-Alcatel-One-Touch -L100V-LTE-4G-Modem-MicorSD-LTE-100Mbps-/281332209 093?. Modem byl anoncován jako odblokovaný. Jedná se však o model, který se v ČR nenabízí. Naproti tomu v DE je prodáván např. pod značkou Telekom Speedstick LTE II.

Ten můj má na sobě logo T-Mobilu a v sobě má nahrán i software stejného operátora (Internet Manager). Když jsem ho ale nainstaloval, program hlásí, že nebylo nalezeno zařízení. Zkoušel jsem to jak se SIM kartou T-mobile tak i se simkou Vodafone, připravenou na LTE.

Přitom v ovládacích panelech se mi nainstalovalo mezi telefony a modemy zařízení nazvané Modem Interface (na port 3) a na modemu mi poblikává modrá dioda, označující připojování se do sítě 2G. Modem Interface se hlásí jako fungující a bez problému proběhla i diagnostika.

Zkusil jsem nainstalovat i program Vodafone Mobile Broadband a ten mi ve správci systémů přidal mezi řadiče USB položky Mobile Broadband Controller a kupodivu Vodafone Mobile Broadband Bus Enumerate Device (Huawei), vše opět bez problémů jako správně nainstalované.

I toto SW od Vodafone mi ale po spuštění hlásí, že zařízení nebylo nalezeno.

Stáhl jsem si program přímo od Alcatelu (ADSU Alcatel Datacard System Upgrader), vyžadovaný pro můj model (určený k instalaci FW, driveru a ovládacího SW) a ten mi po spuštění hlásí, že nalezl nařízení na portu 4 a sděluje mi číslo firmware a číslo Windows. Bohužel na té stránce Alcatelu bylo u tohoto programů několik různých verzí. Vyzkoušel jsem všechny se stejným konečným výsledkem, tj. že mi zahlásily: Error: The customer ID not match“ a „Download failed“. Různé verze toho SW mi ale udávaly rozdílná čísla portů i FW.

Protože o fungování modemů resp. HW vůbec nemám ani páru, chtěl bych se zeptat, zda shora uvedené problémy signalizují špatné ovladače modemu, případně jeho HW poškození.

Myslím si totiž, že i kdyby prodejce lhal a modem byl neodblokovaný, tak by jej oba programy jak od TM tak i od VF našly, akorát by zahlásily nepřítomnost služby toho či onoho operátora.

Předem dík za trpělivost při čtení a případné odpovědi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
to je nejaká blbost, takové problém nemúžou být, toto je zarízení pro totálni blbce v oboru PC, pro…
Joseph 29.07.2014 08:08
Joseph
Ahoj, díky za reakci. Nevím, jestli jsi nečetl pozorně, ale já i kolega jsme oba nainstalovali přil…
OndrejBakan 29.07.2014 09:16
OndrejBakan
pan nefunkční kolega by měl nejdřív nekorektně nainstalovaný ovladač lte modemu odinstalovat: - tady…
lední brtník 29.07.2014 09:45
lední brtník
- odinstalovat vše co se modemu týka, prípadne pomocí spomenuté utility USB View odstranit záznam o…
Joseph 29.07.2014 11:33
Joseph
Panove nemusite hned shazovat nekoho pro jeho neschopnost. Vase rady jsou uzitecne a za ne urcite pa… poslední
Makik 20.08.2015 16:54
Makik

to je nejaká blbost, takové problém nemúžou být, toto je zarízení pro totálni blbce v oboru PC, pro maminy na materské dovolené, aktívni dúchodce a podobné usery.

Nevím sice jak presne tento konkrétni typ ale predpokládam že se ničím nelíši od jiných. Tyto modemy jsou obvykle multifunkční USB device, t.j. na jednom konektoru USB máš v nekolik USB zarízení, modem samotný, pak virtuálni "CD" mechaniku a obvykle čtečku pameťové mikroSD karty.

Pokud zasuneš tento "modem" po prvé do svého PC, spustí se automaticky instalace driveru a obslužného softwaru z oné virtálni "CD mechaniky", samozrejme jenom v prípade že to systém Windows nemá zakázané.

Pokud to zakázané má, v exploreru nebo jiném rozumnejším souborovém manageru si najdeš onu virtuálni CD mechaniku a tam ručne spustíš instalační program. Ten vše nainstaluje.

Jak poprvé spustíš obslužný software, obvykle chce PIN SIM karty, modem se prodáva typicky jako balík služby i se SIM kartou a ta v prodejním stavu nejaký PIN nastavený má. Program je mírne blbý, nevypíše že chce PIN SIM karty, jenom nejasne žáda zadáni kódu, neznalý user je z toho zmatený a natluče tam kde co, samozrejme zablokuje SIM kartu, naštestí v papírech je PUK. Pokud user papíry nemá, tak nic. Volat na zákaznickou linku nebo zahodit SIM kartu. Pokud se chybka s PIN nestala, je následne možnost v obslužnám software PIN na SIM karte zrušit.

Takže jak píšu, zarízení až na záležitost s PIN-em, nemá žádny zádrhel a je bezproblémové co se týka instalace, funguje spolehlive a bez problému. Není potreba nic nikde hledat na internetu, nejsou potreba žádne jiné obslužné programy. Pokud uvedenou virtualni "CD mechaniku" v systému nemáš, neco je špatne s hardware daného modemu. S tím nenadeláš nic, zahoď to do odpadu, výhodná koupe nevyšla.

.... :puff:

Ahoj,

díky za reakci. Nevím, jestli jsi nečetl pozorně, ale já i kolega jsme oba nainstalovali přiložený software. Před jeho instalací se USB modem hlásí jako virtuální mechanika s ovladači, po nainstalování virtuální mechanika zmizí a hlásí se jako čtečka karet.

Problém byl (a u kolegy asi stále je), že přiložený software (Telekom Internet Manager) USB modem nenajde. Jak jsem už psal, mně pomohla instalace českého T-Mobile Internet Manageru, ale zároveň jsem nesměl odinstalovat ten německý (protože zároveň s ním zmizely i ovladače).

Nějakou chvíli se modem objevoval i v "Síťová připojení" jako AlcatelOTDC (bezdrátové připojení), ale u něj bylo napsáno "Síťový kabel byl odpojen" a nešlo mi za žádnou cenu jej zprovoznit.

Je to trochu jiné, než u Vodafone K3770, kde se modem objeví v systému korektně jako Mobilní připojení a je možno s ním pracovat (vidět přenesená data, zadávat PIN) i bez dalších aplikací. Zde je nutno mít Internet Manager a po kliknutí na "Připojit" se teprve zařízení objeví v systému (jako "Modem interface".

Osobně asi koupím router, který umožňuje zapojení tohoto modemu a obejdu tak všechny tyto problémy. Výhodná koupě nakonec vyšla a místo 2 a více tisíc Kč máme s kolegou stejný USB stick za méně než polovinu (a hlavně podporuje všech 5 LTE pásem, jejichž využití přichází v ČR v úvahu).

- odinstalovat vše co se modemu týka, prípadne pomocí spomenuté utility USB View odstranit záznam o USB zarízeni z registru,
- zakázat autorun,
- pripojit USB krám, ručne obsah virtuálniho "CD" skopírovat na disk,
- v device manager-u Windows vyhledat neznáme zarízeni a navést Wndows hledat ovladače v souborech, na disku skopírovaneho, virtuálniho "CD" mel by je najít a nainstalovat

- pokud nechceš jazykovou verzi "Internet Manager-u" která je na tom virtuálnim "CD". Tak OK, lze skusit a pravdepodobne bude fungovat i jiný, naistaluj ho

... :puff:

Panove nemusite hned shazovat nekoho pro jeho neschopnost. Vase rady jsou uzitecne a za ne urcite patri dik, ale zaroven bych se zdrzel komentare, ze je to tak jednoduche, ze to zvladne i lama ci matka na materske... bohuzel u tohoto modemu ne. A ne kazdy rozumi vsemu, tak poradte kdyz chcete, ale neurazejte.
Zabyvame se profesionalne spravou ICT a pusobime jako virtualni operator a provider, par techto modemu jsme take dostali na testy a byly vyrazeny pro jejich nefunkcnost, resp. slozitost pouziti. A to presne kvuli tomu, co shodne uvadeji oba jejich uzivatele.

Rozhodne to neni modem, ktery by se zasunul do USB portu, samo se neco nainstalovalo a fungoval. Sice funguje standardne, z virtualni CD jednotky se nainstaluje (nebo rucne spusti) SW na ni obsazeny, jedna se o Internet Manager nemeckeho T-Mobile, ktery dokonce umoznuje zvolit i ceskou jazykovou mutaci, spolecne s nim se nainstaluji ovladace modemu, ale manager bohuzel nefunguje. Vubec neni schopen modem nadetekovat. Kdyz jsme odzkouseli na 3 ruznych PC a systemech se stejnym vysledkem, byl vyrazen do srotu, resp. na nekdy "az bude cas" nebo nouze, coz se prave stalo. Po vyndani ze srotoviste a nekolika hodinach laborovani se podarilo modem rozchodit a zjistit veskere info, vcetne procteni tohoto fora.
Skutecne je mozne jej provozovat s Internet Managerem ceskeho T-Mobile, ktery jej bez problemu detekuje, ale musi byt zaroven nainstalovany i ten nemecky kvuli ovladacum. Rada, ze si proste zkopiruji obsah virtualniho CD a rucne nainstaluji ovladace prave detekovaneho neznameho zarizeni v tomto pripade opet neni relevantni, protoze na flash pameti modemu jsou pouze exe soubory a knihovny ci dalsi potrebne soubory k jeho spusteni. Exe soubor obsahuje opet dva exe soubory a potrebny balast, takze bohuzel relativne beznym zpusobem nelze vypreparovat ovladace, ktere jsou integralni soucasti souboru T-Mobile.exe, pravdepodobne v jeho casti - souboru s nazvem 0. To uz je na reverse engineering, ktery rozhodne nezvlada matka na materske, pokud zrovna neprogramuje pro Google nebo jinou SW spolecnost. Sledoval jsem i temporialy, ktere si vytvari instalace, bohuzel ani tam si navytvarela instalace samostatny adresar s ovladaci.

Jediny zpusob, jak modem provozovat tedy skutecne je nainstalovat nemecky Internet Manager, ktery modem nedetekuje a je tedy k nicemu, ale musi zustat v systemu, protoze nainstaluje ovladace, pote nainstalovat Internet Manager ceskeho T-Mobilu a pomoci nej se pripojovat k internetu.

Prosel jsem mnoho stranek a for, kde o modemu psali, ale samostatne ovladace se mi najit nepodarilo. Stranky vyrobce sice nabizeji i zde zminovany Acatel Datacard Software Upgrade, jsou k dispozici 4 verze, ale bohuzel ani jeden nepodporuje tento modem, jak byva bezne a bylo zde take zminovano, je to primo brand T-Mobile, delany na zakazku pro nej a tudiz neni primo vyrobcem podporovan.
Jedna se presne o tento typ:
TCT Mobile Limited 1LW
One Touch L100V 15 033
L100V-2BT BDE3-1

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru