Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem notebook HP G62 (černá obrazovka)

K doplneniu Vás všetkých.

Pokiaľ nepomôže recovery a ani preinštalovanie všetkých ovládačov, problém je v hardvéri graf.karty ATI hd5470. Zrejme studený spoj pod čipom, v horšom prípade poškodený čip grafiky. Nepomôže nič. Žiadne skúšanie a maturovanie s niakymi kúzelnými pokusmi. HP nie sú v tom sami, aj iné spoločnosti majú s týmto problém. Ani nie s grafikami, ako s pojivom na doskách, teda s nekvalitným cínom. Ten časom a pri vysokých teplotách a nedostatočnom odvádzaním tepla zpráchnivie, a problém je na svete. Studené spoje a nekvalitné spoje vedú k ešte väčšiemu prehrievaniu čipu a tým až k jeho poškodeniu.

Jediná a správna môžnosť je rozobrať notebook, a postupovať následovne:

1. dať opraviť dosku - sú firmy ktoré to robia kvalitne, ale upozorňujem nie za 10 eur. Nedávať to žiadnym domácim opravárom, ktorý to pečú v rúre a iné srandy. Buď to odpíšu úplne, alebo to vydrží mesiac dva. A ste tam kde ste boli pred tým, ale s vyhodenými peniazmi. V serióznej firme okolo 100 - 150 eur podľa typu dosky. Musia vybrať pôvodný čip, vyčistiť ho od starého zpráchniveného prehriateho cínu, to samé s doskou, naniesť nový cín - guličkovanie, a pritaviť ho naspäť na dosku. Samozrejme všetko je s protokolmi, odskúšaním a so zárukou. Ak je poškodený aj čip prehriatím, osadia nový. Plus 50 - 100 eur dľa typu.
2. vyčistiť chladič - rebrovanie, ventilátor, proste všetko. Odstrániť starú pastu.
3. pri kompletovaní naniesť novú teplovodnú pastu. Stačí málo, nepreháňať! Ale kvalitnú, nešetriť!
4. po skompletovaní notebooku a ďalšom úmysle jeho používania - D O P O R U Č U J E M používať prídavnú chladiacu podložku, alebo prídavný externý ventilátor chladiča. Všetko v cene 10 - 20 eur. To ale neznamená že sa už nemusíte ďalej venovať údržbe vášho notebooku.
5. nainštalovať si softwér na stráženie a vizualizáciu teplôt v počítači(cpu, gp, mb, ram, hdd, ssd a iné). Takto si môžte aktuálne strážiť teploty a hneď odhaliť problém, pokiaľ ste pred tým nepočuli zvýšené otáčky a hluk ventilátora. To Vám už notebook dával najavo že sa necíti dobre.

A práve toto sú tie dôvody, prečo nastal tento problém. Nedostatočné chladenie, nevenovanie pozornosti otvorom chladiča a ventilátora, v kombinácií s Vašou nepozornosťou. Údržba má byť pravidelná. Minimálne raz mesačne vyfúkať prach z otvorov stlačeným vzduchom - otázka 1 minúty, a doporučujem prepastovať aspoň každé dva roky, podľa používania notebooku a jeho zaťažovania, procesor a čip grafiky novou čerstvou pastou - otázka 0,5 - 1 hod pre normálneho človeka + 5 eur za pastu(samozrejme po dopredu naštudovaní demontáže Vašeho notebooku). Nezdatní jedinci by to radšej mali nechať na servis, síce 30 - 50 eur, ale radšej to ako zničiť notebook nenávratne.

Takže toľko k Vašej téme. A už nechávam na Vás, či sa Vám oplatí investícia do staršieho počítača, lebo nie je to málo peňazí, alebo radšej kúpa nového. No upozorňujem, že ani nový Vám nevydrží bez pravidelnej údržby.
Rozhodnutie je na Vás

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny