Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Špatná rychlost internetu

Zdravím, mám takový zajímavý dotaz. Nedávno jsem řešil s poskytovatelem dlouhotrvající problém špatné kvality připojení. Často se mi stávalo, že rychlost down a up klesla na 0-5 Mb/s a odezva v řádu stovek ms. Poskytovatel je tímto docela známý. Každopádně, nedávno, když jsem se naposledy ozýval na podporu, tak jsem byl ujištěn, že připojení je OK. Teď mi přijde, že speedtesty, které si dělám jako kdyby byly nějak ovlivněny. Je to asi blbost, ale hned vysvětlím proč.
Rychlost down 20-25 Mb/s a up 50+ Mb/s s odezvou 1-10 ms, samozřejmě jak kdy. Vše se prostě tváří, že je Ok. Ale když prostě brouzdám internetem, tak se mi stránky načítají pomalu, videa na YT se taky nestíhají načítat a na twitchi se mi seká stream i v nízké kvalitě. O rychlosti stahování, která většinou byla 2-4 Mb/s ani nemluvím. Ta se pohybuje v řádu stovek kb/s. Zkoušel jsem restartovat router, vyměnit síťový kabel, zkusit připojení na jiném počítači a odvirovat počítač. Nic.
Nenapadá někoho čím by to mohlo být?

Předmět Autor Datum
znáš ještě jiného zákazníka tohoto provodera? dělá mu to taky?
lední brtník 02.10.2016 19:04
lední brtník
Ano. Bydlí několik domů vedle. Nevím, jestli mu to dělá to, co to teď dělá mě, ale když byly dřív ji…
Kaputx 02.10.2016 20:01
Kaputx
Opravdu nevím, jak to řešit. Když se ozvu poskytovateli, tak jediné co mi nabídne je, že jestli nepo…
Kaputx 02.10.2016 20:05
Kaputx
pokud má více zákazníků najednou potíže, jak píše yty - sám poskytovatel má problém s připojením, kt…
lední brtník 02.10.2016 20:59
lední brtník
Dobře, tak co mám tedy dělat? Mě se opravdu také nechce platit technik, když vím, že chyba není fyzi…
Kaputx 02.10.2016 22:49
Kaputx
oni nejsou připojeni přímo do nixu, ale přes nějakého většího providera. kdyby s tím chtěli nebo moh…
lední brtník 02.10.2016 23:48
lední brtník
Technika platit pouze v případě, že je chyba na tvé straně. Ty máš pronajaté zařízení poskytovatele…
Jan Fiala 03.10.2016 06:40
Jan Fiala
Príčina tohto javu je jasná - poskytovateľ! Stretol som sa dávnejšie s podobným prípadom. Poskytovat…
yYy 02.10.2016 19:27
yYy
speedtesty, které si dělám jako kdyby byly nějak ovlivněny. Je to asi blbost,.. O rychlosti stahován…
Karel04 02.10.2016 21:16
Karel04
Nemusí to byť blbosť, speedtesty môžu mať v jeho prostredí prednosť. Skús stiahnuť niečo z rýchleho…
čitateľ 02.10.2016 21:46
čitateľ
Jiného providera v dosahu sice mám, ale problém je, že s tímto mám smlouvu ještě asi na rok a půl. N…
Kaputx 02.10.2016 22:37
Kaputx
Mnoho odpovědí a problémů tazatele,ale bohužel chybí to nejdůležitější - co má tazatel ve smlouvě,to…
kozakl 03.10.2016 07:33
kozakl
Agregace je 1:10
Kaputx 03.10.2016 19:45
Kaputx
No a ještě se mrkni a najdeš,že rychlost nemáš garantovanou a nemůžeš uvádět důvod - pomalé připojen… poslední
kozakl 03.10.2016 20:47
kozakl
Pokud není smlouva dodržena ze strany poskytovatele (rychlost + zohledněná agregace), pak nemusíš če…
Jan Fiala 03.10.2016 12:08
Jan Fiala

Opravdu nevím, jak to řešit. Když se ozvu poskytovateli, tak jediné co mi nabídne je, že jestli nepomohlo "upravení" připojení na dálku, tak si mám domluvit návštěvu technika, za kterou si tučně zaplatím, protože to je banda neschopných idiotů. Už jsem s nimi měl dřív problémy, ale vždy stačilo napsat a problém byl do pár hodin opravený. Tentokrát to už přes měsíc přetrvává, i když oni tvrdí, že je vše OK.

oni nejsou připojeni přímo do nixu, ale přes nějakého většího providera. kdyby s tím chtěli nebo mohli něco udělat, tak už to udělali. (vynechávám případ, že jde o podvodníka, připojujícího 100 zákazníků nedostatečnou bytovou přípojkou)
nebo i tomu většímu připojovateli dělá jeho peering naschvály, protože cendra.

když máš prokázané, že to dělá všem zákazníkům tvého providera, buď ho změníš, nebo se přestěhuješ. nebo lte, ale na jejich tarify si vem hypotéku.

edit: právě jsi prodloužil smlouvu, dost smůla.
jenže když to šlo normálně dříve, hledej proč to nejde teď. ptej se firmy, jaká je záruka na jejich práci, když tam technik musí chodit opakovaně - nepsal jsi, jestli pokaždé stejný problém.
zjisti, jestli to skutečně ve stejnou dobu blbne více lidem. musíš vyloučit vliv vlastních aplikací (torrent), o síťovém hw nepíšeš nic.
operátor má na rozchození půl roku, pak mu dej výpověď - doplatíš 2.5 měsíce (zbylou pětinu), ale budeš mít pokoj a normálního providera.

Technika platit pouze v případě, že je chyba na tvé straně.
Ty máš pronajaté zařízení poskytovatele - anténu, ty si platíš měsíční poplatky za připojení určité kvality, dohodnuté ve smlouvě. Pokud připojení neodpovídá, pak je na poskytovateli služby, aby to napravil. Pokud to nejde na dálku, bude muset přijet technik, ale není důvod, abys něco platil, pokud poskytovatel opravuje svůj nedostatek.

Príčina tohto javu je jasná - poskytovateľ!
Stretol som sa dávnejšie s podobným prípadom. Poskytovateľ sľuboval (cca 7 rokov dozadu) zákazníkom 10/1Mbps, lenže skutočnosť bola často žalostná - niekedy padli na rýchlosť klasického tel. modemu.
A čo bolo príčinou? Vo svojej sieti poskytovateľa mohli klienti touot rýchlosťou sa skutočne pripájať, lenže od poskytovateľa smerom von nie, pretože ten bol tiež KONCOVÝM zákazníkom inej spoločnosti a po DSL. Takže, keď všetci chceli ísť "von" - jeho pripojenie na jeho poskytovateľa to nezvládlo a rýchlosť šla automaticky dole.
Keď sa sťažovali - vraj je chyba u zákazníka. Až jedného napadlo odsledovať cestu (tracert) a keď to zistil, oznámil to práve poskytovateľovi, ktorý pripájal toho "podnikateľa". Schytal parádnu pokutu, firma padla. Dobrou správou však bolo, že poskytovateľ (prvotný) si ich prevzal ako klientov a odrazu mali rýchlosť 20/2Mbps. A aj ceny im nechal na jeden rok také, aké mali pôvodne. A za druhé - už neboli DSL, ale na metalike (dnes by sme sa tomu smiali, vtedy to bolo pre nich požehnanie - 200 klientov si prilepšilo).

speedtesty, které si dělám jako kdyby byly nějak ovlivněny. Je to asi blbost,..
O rychlosti stahování, která většinou byla 2-4 Mb/s ani nemluvím. Ta se pohybuje v řádu stovek kb/s.

No to jako blbost vypadá,protože při měření rychlosti taky stahuješ a odesíláš desítky MB dat.
Jiného providera v dosahu nemáte?V kladném případě se zkus zeptat stávajícího,jak se ukončuje smlouva,třeba se zalekne a pokud stojí o zákazníky,pošle si toho technika zadarmo a sám.Ten router je vlastní nebo jejich?

Jiného providera v dosahu sice mám, ale problém je, že s tímto mám smlouvu ještě asi na rok a půl. Na prodloužení smlouvy jsem právě přistoupil, protože nabízeli možnost zrychlení jejich služeb. To se jim ze začátku dařilo plnit krásně a já byl nadmíru spokojený. Ale pak se stalo tohle.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru