Předmět Autor Datum
Chces obrazok exportovat s transparentnostou ci ako? Tu pisu ze to nejde https://forum.openoffice.or…
MM.. 29.04.2017 21:20
MM..
Aha, tak nic... lebo ja som pocul ze to libreoffice draw dokaze....
Mlocik97 29.04.2017 23:56
Mlocik97
Formát -> Vlastnosti stránky... Záložka Průhlednost Pri exporte treba vybrať Uložit průhlednost
11p5G 30.04.2017 00:51
11p5G
nefunguje mi to.
Mlocik97 30.04.2017 12:33
Mlocik97
Png s průhlednou barvou (pozadím) samozřejmě v LibreOffice Draw exportovat jde. Jde jen o to, jestli…
Zarniwúp 30.04.2017 15:29
Zarniwúp
ďakujem... ešte mám taký problém, na obrázku je jedna časť kde je stejná farba ako v pozadí, když ch…
Mlocik97 30.04.2017 15:37
Mlocik97
Můžeš zkusit snížit toleranci u Replace, defaultně je tam 10%. Pokud to nepomůže (barvy jsou opravdu…
Zarniwúp 30.04.2017 19:10
Zarniwúp
Samozřejmě to jde i obráceně, upravit tu část barvy, která je určená pro průhlednost. Je ale potřeba… poslední
Zarniwúp 30.04.2017 19:37
Zarniwúp

Png s průhlednou barvou (pozadím) samozřejmě v LibreOffice Draw exportovat jde. Jde jen o to, jestli máš určeno, která barva to má být.
Tools/Color Replacer a zadej barvu pro průhlednost (kapátko, jezdit po obrázku, kliknout na barvu - pozadí - potvrdit - Replace).
[http://pc.poradna.net/file/view/28762-rez-jpg]
Pak při exportu do Png zachovat průhlednost (Drawing objects - Save transparency).

Výsledek:

http://pc.poradna.net/file/view/28761-p1030418test transp-png

Můžeš zkusit snížit toleranci u Replace, defaultně je tam 10%. Pokud to nepomůže (barvy jsou opravdu v RGB na číslo stejné), pak bude potřeba barvu na žádaných místech upravit tak, aby byla jiná, tzn. v RGB bude mít jiný kód, stačí o jedno číslo. Rozdíl pro oko bude neznatelný, při nulové toleranci u Replace to ale postačí.
Část plochy stejné barvy bych měnil za pomoci masky a vrstvy, což nevím, jestli v LO Draw jde. V Gimpu bych prostě část plochy se stejnou barvou, ale v místech, kde nechci průhlednost, vybral maskou (stačí i nepřesně, protože budeme měnit jen jednu barvu), vložil do nové vrstvy a v této vrstvě bych žádanou barvu upravil. Pak vrstvy opět sloučit s tím, že tato upravená vrstva překryje základní a na výsledku bych teprve nastavoval průhlednost pro okraje.
Možná trochu kostrbaté, ale takhle jsem podobný problém u obrázku, který jsem neměl vě vektorech, ale jen v bitmapě, řešíval běžně.

edit: Nebo prostě zkopírovat celý obrázek do nové vrstvy. V této vrstvě změnit komplet barvu pro průhlednost, pak vybrat maskou v této nové vrstvě jen místa, kde chci barvu zachovat (neprůhlednou), zbytek smazat a následně zase sloučit vrstvy, stejně, jako v prvním případě. V podstatě je to to samé. :-)

Samozřejmě to jde i obráceně, upravit tu část barvy, která je určená pro průhlednost. Je ale potřeba myslet na to, na jakém podkladu pak bude obrázek umístěn a na to aby barva pro průhlednost nebyla výrazně jiná, než barvy, na které navazuje na obrázku. Pokud by tam byl nějaký výrazný přechod (např. žlutá/modrá), tak i když je pak jedna z barev průhledná, zůstanou na okraji nežádoucí kontury. Pokud je budeš chtít ořezat, bude nutné u Replace použít vyšší toleranci a zase se tak do množiny barev pro průhlednost dostanou i barvy, které nechceme a tak pořád dokola. Je to trochu hraní si, chce to jen cit, většinou to jde vždy vyřešit. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru