Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno MS Excel: vyhledání hodnoty podle více kritérií

Ahoj,
chtěl bych se prosím zeptat zkušenějších a zdatnějších ve světě MS Office... Rovnou k věci, např.: Mám tabulku, kde ve sloupci A jsou jména. V 1. řádku jsou data ("datumy" celého roku). Je to vlastně taková matice. No a uvnitř, vedle jmen a pod daty, jsou jejich odpracované hodiny.
No a chtěl bych Vás poprosit, jestli byste mi poradili, jakou funkci použít, když bych do nějaké buňky (třeba v jiném listu) zadal jedno ze jmen, která jsou ve sloupci A a do další buňky jedno datum, které je v řádku 1., že by mi vyskočily jeho/její odpracované hodiny z oného dne...
Já vždy používal funkci svyhledat, ale to slouží pro vyhledání hodnoty podle jednoho kritéria. Pak jsem používal funkci sumifs, sice to slouží právě pro tento případ, ale pouze jen když je to klasická sloupcová tabulka (aspoň si to myslím, protože mi to nějak nejde, kde jde o "maticovou" tabulku...).
Věděl by někdo? (něco jsem nastínil v příloze)...

Mockrát díky za snahu.

Rosťa

Předmět Autor Datum
tyhle excelovské hrátky většinou svědčí o špatném návrhu datového modelu. Nicméně, pokud máš hledat…
touchwood 24.05.2017 14:09
touchwood
pouzijes normalne funkciu SVYHLEDAT, ale do jej parametra pre index polozky ktory ma vratit, mozes n…
MM.. 24.05.2017 14:27
MM..
Pres INDEX definovat dvourozmerne pole a pouzit 2x vnoreny MATCH (jeden pro sloupec, druhy pro radek…
Dwane Dibbley 24.05.2017 15:33
Dwane Dibbley
Skvěle!!! :-) Díky!!!
RosťaHryn 25.05.2017 06:11
RosťaHryn
Díky moc lidi !!! poslední
RosťaHryn 25.05.2017 06:11
RosťaHryn

tyhle excelovské hrátky většinou svědčí o špatném návrhu datového modelu. Nicméně, pokud máš hledat jen jméno a datum, tak to je přece jednoduché - jedním svyhledat vrátíš x-tou pozici daného jména. A x-tou pozizici přece není problém spočítat vzorcem (v nejhorším případě vyhledat - viz funkce sloupec/column)

pouzijes normalne funkciu SVYHLEDAT, ale do jej parametra pre index polozky ktory ma vratit, mozes napisat napriklad funkciu POZVYHLEDAT https://support.office.com/cs-cz/article/Funkce-PO ZVYHLEDAT-e8dffd45-c762-47d6-bf89-533f4a37673a?ui= cs-CZ&rs=cs-CZ&ad=CZ s tym druhym parametrom ktory hladas.
T.j. vzorec moze vypadat trebars ako =SVYHLEDAT(bunka_s_menom, oblast_kde_sa_hlada, POZVYHLEDAT(bunka_s_datumom, oblast_vrchneho_riadku, 0), PRAVDA alebo NEPRAVDA viz navod)
Alebo naopak pouzijes VVYHLEDAT a hladas nou datum, a do parametra pre index das POZVYHLEDAT pre meno. Apod.

Pres INDEX definovat dvourozmerne pole a pouzit 2x vnoreny MATCH (jeden pro sloupec, druhy pro radek).

edit: nemam po ruce excel, tak jsem to spichnul pres google sheets tak snad to excel pobere spravne (je to pro ten tvuj konkretni priklad)

=INDEX(C3:M8,MATCH(E11,B3:B8,0),MATCH(E12,C2:M2,0))

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru