Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výkyvy ve výdrži baterie ntb

Zdravím, mám nově herní notebook ASUS GL753VE-GC030T a zdá se mi, že baterie trochu blbne. Nemám s notebooky zkušenosti, takže nevím, zda je to normální. Při plném nabití má baterie výdrž kolem 6 hodin (po prvním nabiti hlásila dokonce 8), jenomže její výdrž velmi kolísá. Dokonce se mi zdá, že občas zcela nezávisle na zapnutých aplikacích. Navíc jsem dosud žádné náročné aplikace vůbec nezapnul ani nenainstaloval. Například po plném nabití jsem vypojil adaptér a jel jen přes baterku. Ntb hlásil při 98 % výdrž 3 hod+ (což rovněž nechápu), poté jsem zapnul nenáročnou hru Heroes of the Storm a výdrž najednou byla max 1,5hod + kolísání. Logicky tak dochází i k rychlému poklesu % výdrže. Během necelých 15 minut o 15 %, za nic. Po vypnutí hry se postupně baterie ustálila na 5,3 h při 83 % (takhle by to asi mělo vypadat). Samotná hra se na využití baterie podílí cca 15 %, přesto doba výdrže klesla z reálných 6 hodin na sotva 1,5 hodiny.
Při spuštění instalace jedné hry došlo k postupnému kolísání mezi 3,5 hodinami výdrže až 1,5 hodinou (při plném nabití). Při zapnutí hry opět došlo k poklesu až na pouhou hodinu + rychlé klesání. Po vypnutí hry se baterie znovu ustálila na normálu, kdy při 20 % (záměrně jsem nechal vybíjet) ukazovala 1,3 hod.
Je možné, aby vcelku nenáročné hry, programy nebo internet mohli způsobit takovou spotřebu výdrže zcela nové baterie, na herním ntb? Zbytečné aplikace, podsvícení, jas jsem vypnul či snížil.
Dále jsem si všiml, že navzdory parametrům ntb, hry volí grafické nastavení na úrovni mnohem slabšího stroje. Po pravdě jsem se s něčím takovým nikdy nesetkal. Co jsem měl k dispozici kancelářský notebook, tak s tím nikdy nebyly problémy, hra se vždy nastavila perfektně podle možností systému.

Předmět Autor Datum
řešit u tzv. "herních notebooků" výdrž na baterii je nonsens. kvůli výdrži na baterii sis ho určitě…
lední brtník 06.08.2017 14:14
lední brtník
Udělej si vlastní orientační tabulku výdrže,pokud je to tedy důležité. Hry žerou hodně a buď za ty 3…
kozakl 06.08.2017 14:24
kozakl
ty odhady a měření se mi zdají totálně amatérské. Směrodatný údaj je spotřeba (kromě případů, kdy se…
mazanec kosla 06.08.2017 15:59
mazanec kosla
A samozřejmě, hraní na baterku s velkou spotřebou (což je jednoduché si zjistit, jaká činnost má akt…
mazanec kosla 06.08.2017 16:13
mazanec kosla
Ono pozor.. Heroes of the Storm není až tak nenáročná hra. Už na High detaily dokáže pořádně zahýbat…
Railee 06.08.2017 21:26
Railee
Co furt máte s těmi HERNÍMI NOTEBOOKY? http://pc.poradna.net/a/view/944245-herny-notebook -je-mytus
Cat 06.08.2017 22:15
Cat
Příspěvek je "jen" čtyři roky starý,snad se autor nechce věnovat i elektronkovým televizorům,taky to…
kozakl 07.08.2017 06:53
kozakl
tehdejší hry odpovídaly tehdejšímu hardware taky jako dnes, tehdejší notebůů kulhaly za stoláky stej…
lední brtník 07.08.2017 08:04
lední brtník
Hlavně dneska už ty notebooky výkon i relativně mají. Například za 30 tisíc se dá koupit i7-7700HQ a… poslední
Railee 07.08.2017 11:01
Railee
Nechápu, co se tu řeší. Výdrž baterie počítá notebůů podle okamžité spotřeby, přičemž samozřejmě net…
jirka44 07.08.2017 08:23
jirka44

řešit u tzv. "herních notebooků" výdrž na baterii je nonsens.
kvůli výdrži na baterii sis ho určitě nekupovat, to je u těchto baterkožroutů pouze nouzový režim.
máš ho pokud možno využívat s trvale připojeným zdrojem, toto nejsou kancelářské krámy do postele.

jestli žiješ v přestavě, že budeš mít notebook s výkonem stolního pc (které bývají napájené ze zdrojů 500W+) a toto utáhneš z baterie, tak máš zvláštní představy o fyzice.

mobilní verze procesorů samozřejmě extrémně využívají možnosti šetřících režimů při běhu na baterie, proto ukazatel spotřeby odhaduje výdrž pro aktuální režim jen velmi neurčitě.

hry volí grafické nastavení na úrovni mnohem slabšího stroje

to je vlastní instalace ovladačů, nebo původní od výrobce?

ty odhady a měření se mi zdají totálně amatérské. Směrodatný údaj je spotřeba (kromě případů, kdy se baterka vybije předčasně při příliš velké spotřebě vlivem vnitřního odporu- "klekne dřív")
Co notebook hlásí je směrodatné asi jako co hlásí lidovci, pokaždé spoluhlasují s koalicí, ať je jakákoli. údaj o zbývající baterii operační systém může počítat naivně (podle okamžité spotřeby) nebo lépe (podle průměrné spotřeby (vážené/nevážené)) nebo kdo víjak ještě. Co už trochu má smysl je procentuální ukazatel baterie, pokud notebook správně umí odečítat náboj, ale i tak může dojít "k předčasnému chcípnutí", při příliš velké spotřebě , protože pak už systém není "konzervativní", tedy že by jen stačilo počítat náboj, které protekl baterkou, ale díky velké spotřebě stav baterky má ještě druhou dimenzi a to pokles napětí vlivem momentální spotřeby.

"Hra se na využití baterie podílí cca 15%" to máme jak chápat? A jak si k tomu došel? Jako že při běhu hry má notebook spotřebu X W a bez hry (100%-15%)*X W? Měřil jsi spotřebu při hraní a bez hraní? Proč tě rovnou při tom netrklo, že měření spotřeby je jediný správný způsob jak hledat problémy s výdrží a spotřebou?

To, že hlášená zbývající výdrž baterie takhle kolísá jak Kolesa je způsobeno těmi všemi faktory:
-předpovědní model "zbývajícího času" operačního systému
-aktuální spotřeba energie (ať už z hlediska, že minimálně tu nějak OS zohlední ve výpočtu ale i že způsobí pokles napětí baterie a nedovolí baterku vybít tolik, jako při nízké spotřebě)
-aktuální dostupný stav nabití
-určitá hysterze napětí článku na aktuální spotřebě

K konkrétnímu měření: je třeba si srovnat hodnoty Discharge rate měřiče baterie s CPU package power a stupněm podsvícení (a grafárnu taky, ale ne všechny hlásí spotřebu), abys věděl, které části kolik zhruba žerou, musíš zjistit Poslední nezmámou(v podstatě spotřeba "zbytku systému, kdyz jsi vypočetl discharge-package-grafika).

A to je problm nastavit si správnéGrafické nastavení?

A samozřejmě, hraní na baterku s velkou spotřebou (což je jednoduché si zjistit, jaká činnost má aktuální vliv na spotřebu) opotřebovává baterku mnohem rychleji. (ono i obyčejné používání notebooků při 5W také z podstaty opotřebovává baterku, záleží na celkovém přeneseném náboji z baterky) + o něco více zatěžuje nabíjení/vybíjení poblíž stavů nabito/vybito (nad 90% a pod 10%).

paradoxně vysokou spotřebu může způsobit i špatně napsaná webová stránka

Proto některé notebooky mají snížený výkon na baterku, má nevýhodu ve zpomalení a výhodu, že neznalý člověk se takhle rychle nezničí baterku. Samozřejmě to jde (de)aktivovat.

A "herní notebooky" obvykle mají i "relativně" vysokou spotřebu v idle, kvůli GPU, která nejde přepnout na Intel grafiku z různých důvodů (vysoké rozlišení, freesync gsync, 120Hz, 10bit). Podobné je to i u úsporných stavů procesorů, které jsou z podivných důvodu deaktovovány, ale to má menší vliv na tu spotřebu navíc. ... Většina lidí nemá ponětí, jakou minimální spotřebu by jejich notebook mohl mít a ani si to neumí najít/zjistit/ověřit a srovnat s aktuální spotřebou.

Ono pozor.. Heroes of the Storm není až tak nenáročná hra. Už na High detaily dokáže pořádně zahýbat s například GTX960, natož s mobilní grafikou. Takže tam se rychlému vybíjení vůbec nevidím. Navíc pokavaď hra nemá nastavený fps limit, tak je relativně jedno jak je hra náročná, protože GPU stejně pojede na 100% pro co nejvyšší fps.

tehdejší hry odpovídaly tehdejšímu hardware taky jako dnes, tehdejší notebůů kulhaly za stoláky stejně jako dnes. v tom zůstal smysl článku stejný.
na baterky byly ty "herní notebooky" v uvozovkách stejně jako dnes - tak leda na hodinovou prezentaci.

takže když si tazatel pořídí za 33t. "výkon", tak si ho má dopřát a ne se divit šetřícím režimům při výdrži na baterky.
ale samozřejmě že nastal pokrok - hradla se vyrábí s nižšími nanometry a ten krám už dnes váží pod 3kg.

Hlavně dneska už ty notebooky výkon i relativně mají. Například za 30 tisíc se dá koupit i7-7700HQ a 1050Ti, což procesor je výkonově klasická stolní i5 a grafika je sice horší jak stolní 1050Ti, ale i tak je většinu dnešních her schopná na střední detaily na 1080p dát. Samozřejmě se tu pak ale nejde bavit o výdrži baterie, která v tu chvíli jde do kopru. Ale takovýhle notebooky jsou stavěný na to, že když jede na baterku, počítá se jen s nenáročnou činností nebo jako záloha (i při hraní), když vypadne proud, aby to hned nechcíplo. Na hraní se počítá že to bude zapojený v síti.

Nechápu, co se tu řeší. Výdrž baterie počítá notebůů podle okamžité spotřeby, přičemž samozřejmě netuší, jak dlouho bude v daném režimu notebůů provozován. Takže předpokládá, že stále. Mě taky výdrž skáče ze tří hodin, když klofu do Excelu, na třeba 1.5 hodiny, když nastanou na procesor větší nároky. Což nijak nebrání tomu, aby vzápětí neukazoval zase tři hodiny.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru