Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Přenos Windows 10 na nový HDD

Dobrý den,

TLDR:
Kopíruji data ze starého disku s poškozenými sektory, kvůli čemuž mi nepomůže klonování disku. Myslím si, že mám zkopírované vše důležité (Windows složku, Program Files, soubory v C:/ složce, atp.), ale přesto se mi nový disk v notebooku vůbec nespustí.

Úvod:
Mám 3 roky starý notebook na kterém dosloužil disk (opakovaná BSD s různými kódy chyb, nepoužitelný pomalý systém ze dne na den). Jde o legální Windows 10 ve verzi z května (tehdy odešel). Virus to být nemohl, S.M.A.R.T. mi vyplivl, že je disk na vyhození, že je skoro mrtvej. Záloha dat proběhla v pohodě a teď potřebuji přesunout systém na nový disk a následně i data.

Všechny práce provádím na jiném notebooku s Windows 10 v poslední verzi tak, že mám oba disky zapojeny přes SATA-USB krabičky.

Klonování disku:
Nepomohlo s programem AOMEI Backupper ani EaseUS Todo Backup, pokaždé po pár hodinách vyplivly chybu zápisu sektoru, protože je X sektorů zničených.

Kopírování složek:
To mi zřejmě zbylo jako jediná možnost kvůli vadným sektorům...
- Začal jsem tím, že jsem nový disk nastavil jako GPT, stejně jako byl starý
- Klonováním jsem zkopíroval alespoň 2 zálohové partitions disku, které nebyly poškozené a zbytek disku jsem udělal jako partici - primární oddíl v NTFS
- v systému mám samozřejmě zobrazeny skryté i systémové soubory Windows
- Začal jsem kopírováním všech souborů v kmenové složce C:/ jako bootmgr, bootnxt, hiberfil, pagefil, swapfile, tinestmp
- pak jsem zkopíroval důležitě znějící složky jako Windows, Program Files, Program Files (x86), ProgramData, Recovery, Boot, atd.
- Stáhl jsem si WinMerge a porovnal jsem si složku Windows na starém disku a na novém a co mi chybělo kvůli vadným sektorům nebo chybně nastaveným přístupovým právům Windows security, tak jsem dokopíroval a vyřešil

Co ještě musím udělat, aby mi nový disk fungoval? Nějaké nápady, zkušenosti?

Vím, že když býval běžný MBR, tak ten zajišťoval nabootování systému, ale když byl staý disk na GPT (ne MBR), tak by to i tak mělo bootovat, ne?

Omlouvám se za své neznalosti a budu rád za pomoc.

EDIT:
Otázka mimo soutěž:
Přemýšlel jsem i o instalaci Windows10 na novo na nový disk, ale na mém notebooku (HP Probook 450 G0) nikde nevidím nálepku s Win Produktovým číslem, ani tam asi nikdy nebyla. Bylo to tehdy Win8, které jsem následně upgradoval na Win10. Ale mám s Win spojený Microsoft účet, tak by si Microsoft mohl pamatovat můj Product kód, ne? Nemáte s tím zkušenosti?

Předmět Autor Datum
Pokud už tam WIN 10 jednou byly a jen měníte HDD, nepotřebujete už žádné produktové číslo-stáhnete n…
Georgiuss 06.08.2017 23:13
Georgiuss
Jsem si vědom existence Media Creation Tool, používal jsem ho na update na Win10, ale pokud se dobře…
Rainmaker 06.08.2017 23:20
Rainmaker
opakovaná BSD s různými kódy chyb stačilo to řešit včas, nebyl by dnes žádný problém. nepoužitelný…
lední brtník 06.08.2017 23:27
lední brtník
Pardon za špatné vyjádření. Opakovanými BSOD myslím to, že jeden den mi krátce po spuštění vyskočila…
Rainmaker 06.08.2017 23:37
Rainmaker
HPčka holt mají defaultně nastavený rychlý start systému svět normálních windows pro mě končí w7. t…
lední brtník 07.08.2017 00:00
lední brtník
Ach jo. Na netu je to bilionkrát. Normálně na ten nový HDD nahoď čistý Windows 10. Instalačku vytvoř…
kacikac 07.08.2017 00:36
kacikac
Díky, a můžu teď po nainstalování čistého Win10 vzít svoje původní ProgramData, Program Files, Progr…
Rainmaker 07.08.2017 09:28
Rainmaker
Můžeš, ale skoro určitě to nebude fungovat. Za pokus nic nedáš ... "registry" jsou ale i jinde, než…
dsa 07.08.2017 09:33
dsa
Jak říká dsa, fungovat to pravděpodobně nebude. Navíc, když máš všechny data, co ti brání v tom si v…
Railee 07.08.2017 11:55
Railee
Díky za všechny komentáře. Nakonec jsem udělal čistou instalaci a instaluji znovu programy. Přijdu j…
Rainmaker 07.08.2017 12:08
Rainmaker
Nielen-že ide, ale išlo. Do budúcna: Ak si spravíš Image systémového oddielu alebo Image komplet d… poslední
Nuda 07.08.2017 18:04
Nuda

Jsem si vědom existence Media Creation Tool, používal jsem ho na update na Win10, ale pokud se dobře pamatuji, tak vytvoří instalační disk s produktovým číslem notebooku, ze kterého použiji MCT na vytvoření instalačního disku, ne? To znamená, že když se na svůj starý disk nemůžu přihlásit, protože ten disk neutáhne provoz Windows, tak nemůžu vytvořit médium a pokud bych ho vytvořil na druhém notebooku (pracovním), tak bych na něm přišel o licenci, ne?

Je má úvaha správná? Nebo jak Microsoft pozná, kterou licenci chci použít?

Díky.

opakovaná BSD s různými kódy chyb

stačilo to řešit včas, nebyl by dnes žádný problém.

nepoužitelný pomalý systém ze dne na den)... S.M.A.R.T. mi vyplivl, že je disk na vyhození, že je skoro mrtvej

windows hlásí vadné atributy vlastními slovy při startu systému. když je ignoruješ a nechce se ti ani dělat zálohy systému do image včas, toto je výsledek.

teď w10 nainstaluj znovu + drivery, bude to nejrychlejší a funkční. stejný pc se už aktivuje automaticky.
samozřejmě i aplikace se budou instalovat znovu, kopírování pouhých program files většinou nemá smysl.

tvoje nastavení může jít z těch záloh vrátit - bude záležet na jednotlivých aplikacích.

Pardon za špatné vyjádření. Opakovanými BSOD myslím to, že jeden den mi krátce po spuštění vyskočila BSOD a systém byl neskutečně pomalý a od té doby jsem se dál, než za BSOD cca po minutě "běhu" (šnečím tempem) nedostal. Tím, že jsou různé kódy chyb myslím to, že to asi ukazuje na poškození disku, což se následně potvrdilo při S.M.A.R.T. testu, protože tedy nejde o BSOD jako takové, ale o to, že na disku již systém není schopen stabilně běžet.

Bohužel jsem žádné včasné varování neměl. BSOD jsem měl v minulosti na tomto notebooku asi jen jedno a to z úplně jiného důvodu a asi o rok dříve. Toto bylo opravdu náhlé a nečekané selhání po 3 letech provozu. Žádné přehlížené výstrahy.

Můj notebook je navíc, jak bylo uvedeno, HP Probook a HPčka holt mají defaultně nastavený rychlý start systému a skryté standardní spouštěcí obrazovky, což nepovažuji za nic špatného, takže jsem si ani žádné výstrahy všimnout nemohl.

Opravdu si nemyslím, že jsem tomu mohl předejít. Ale tak díky za názor. Počkám, zda někdo nemá nějaký zázračný způsob, jak systém zkopírovat ručně.

HPčka holt mají defaultně nastavený rychlý start systému

svět normálních windows pro mě končí w7. ta chybová zpráva se objevuje ještě na černé obrazovce po bootu, je možné, že to fastboot novějších win maskuje.
taky je možné, že to wirdows oznamují v systray (vadný disk s win7 jsem ještě neměl) a eventlog pochopitelně člověk nečte, dokud něco nespadne.

přesto připomínám: pokud ti záleží na rychlém vyřešení, nainstaluj to znovu.
on už ten upgrade z win8 byl první podraz na funkčnost. toto je příležitost, jak se historických pozůstatků v systému zbavit.

Ach jo. Na netu je to bilionkrát.
Normálně na ten nový HDD nahoď čistý Windows 10. Instalačku vytvoř pomocí MCT nebo ji stáhni ze serveru MS jako iso.
Pokud jsi měl Windows 10 aktivovaný na základě licence Win8 na desce, tak se ti to zaktivuje znova stejným způsobem.
Pokud jsi měl Windows 10 aktivovaný na základě digitální licence po upgradu, tak si server Microsoftu pamatuje UUID tvé desky a zaktivuje ti Windows 10 automaticky.
Pokud máš digitální licenci a spojenou ji s účtem Microsoftu, tak to nepotřebuješ, to bys potřeboval až při přenesení digitální licence na jiný hardware.

Jak říká dsa, fungovat to pravděpodobně nebude. Navíc, když máš všechny data, co ti brání v tom si všechny programy nainstalovat znova? A pak si do nich akorát natahat ty důležitý data. Bude to mnohem funkčnější než tohle pseudořešení.

Nielen-že ide, ale išlo.

Do budúcna:

Ak si spravíš Image systémového oddielu alebo Image komplet disku so zarovnanými oddielmi (ktorý si mal mať po ruke), obnovíš v budúcnosti OS W10 pri SW alebo aj pri HW probléme v prípade vadného disku ak kúpiš nový pevný disk so zachovaním nainštalovaného SW a osobných nastavení.

Image (bitová záloha) vyrobená výhradne pri uspatom OS (pod WinPE, Linux) tvorí jedinú a zaručenú ochranu spôsobenú nečakanými problémami.

Sú platené backuppery na trhu, ktoré dokážu obnoviť systém zo zálohy aj v prípade komplet výmene nového HW, ZD, RAM, prípadne na úplne nový PC.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru