Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Galvanicke pokovenie

Prave sa chystam pomedit hlinikovu tyzinku velku asi ako ceruzka a neviem akym prudom a napatim a aky pomer voda a siran ma byt. Vie mi niekto poradit ? Modrou skalicou to idem robit.

A este jedna vecicka Raz som kdesi v TV videl ako medenu mincu povarili v nejakom roztoku (myslim ze nieco s NaOH) a zmenilo to farbu na striebornu. Po zahriati na zlatu. Vedie by nieko co za reakcie prebehli ?

Předmět Autor Datum
1. to je snad v pokusnych podmienkach jedno, prud zavisi od napatia a vzdialenosti elektrod a koncen…
MM.. 24.02.2008 01:07
MM..
2. netusim, nie som chemik. Ale ked das hnedu mincu do coca-coly a nechas ju tam par hodin tak ti ju…
MaSo 01.03.2008 12:50
MaSo
...a k te chemicke reakci: Predpokladam ze pri povareni Cu mince v alkalickem roztoku se na jejim po…
Jack 24.02.2008 10:43
Jack
Ah takze kusa som skusil pokovit Pouzil som az 35 V lebo pri nizsom napeti bol fakt malicky prud. Pr…
Martin z KE 01.03.2008 07:53
Martin z KE
Sry prud 2,5 A :-)
Martin z KE 01.03.2008 07:54
Martin z KE
35 Voltů? ::) Třeba tě baví experimentovat, ale nebylo by lepší si o tom nejdříve něco přečíst?
karel 01.03.2008 08:26
karel
No ano pouziva sa menej :-) Akoze precitane mam ALe ked som dal dakych 7-8 V tak absolutne slabucky…
Martin z KE 01.03.2008 08:49
Martin z KE
Takže, prvně musíš ten předmět odmastit, Takže tu tyčinku ponoř do nějakého organického rozpouštědla…
eancode 01.03.2008 10:43
eancode
Jo, na katodě se ti bude vylučovat vodík, a vodík je pěknej prevít. Tak proto s ní míchej
eancode 01.03.2008 10:45
eancode
Diki moc Aha akze problem bol v uprave povrchu Ja som to len midlovou vodou umyl :-) A este jak je t…
Martin z KE 01.03.2008 11:24
Martin z KE
No, protože budeš pokovovat povrch, tak dm^2.
eancode 01.03.2008 11:35
eancode
V dávných dobách, když jsem se zabýval galvanochemií, tak se používal roztok modré skalice v množstv…
Lubor 01.03.2008 12:18
Lubor
Ta sirovka to sa myslim tych 100 ml koncentrovanej? Alebo staci ta z obchodu do akumulatorov?
Martin z KE 01.03.2008 12:30
Martin z KE
Samozřejmě se vychází ze 100%ní sejrovky. Akumulátorvá je zředěná, proto by se jí muselo dát víc. A…
Lubor 01.03.2008 12:38
Lubor
Hej hej to uz prepocitam to neni uz problem.Dik este raz poslední
Marin z KE 01.03.2008 13:34
Marin z KE
A dik to skusim. Presne v tej h2so4 bol pes zakopany pretoze mne sa prave take hubovie cosi uvolnova…
Martin z KE 01.03.2008 12:32
Martin z KE

1. to je snad v pokusnych podmienkach jedno, prud zavisi od napatia a vzdialenosti elektrod a koncentracie (a aj od toho co vsetko sa uz nachadzalo v tej vode co si pouzil), takze sa neda na taku otazku exaktne napisat ze tolko, skus zacat s nizsim napatim ak to pojde moc pomaly tak zvysuj. Dolezite je dodrzat polaritu :-)
P.S. moze to trvat relativne dlho, tak bud trpezlivy, nebude to pokovene za sekundu.

2. netusim, nie som chemik. Ale ked das hnedu mincu do coca-coly a nechas ju tam par hodin tak ti ju to pekne vycisti :-D (tusim kyselina fosforecna ci co). Ale tu pouzitu cocacolu potom uz radsej nepi :)

2. netusim, nie som chemik. Ale ked das hnedu mincu do coca-coly a nechas ju tam par hodin tak ti ju to pekne vycisti :-D (tusim kyselina fosforecna ci co). Ale tu pouzitu cocacolu potom uz radsej nepi :)

Když dáš do Coca-Coly padesátník (český), tak už ho tam za 48 hodin nenajdeš...:-) Jinak kofolou se dají uvolnit staré rezavé šrouby, které nejdou povolit.

...a k te chemicke reakci:
Predpokladam ze pri povareni Cu mince v alkalickem roztoku se na jejim povrchu vytvorila vrstvicka hydroxidu, pripadne jineho komplexu (netroufam si bez znalosti vstupnich chemikalii odhadnout).
Po ohrati pak doslo k uvolneni vazane vody a vytvoreni oxidu.
Myslim ze by se mozna neco naslo na Googlu, jeste se na to ve volnych chvilich podivam.

Ah takze kusa som skusil pokovit Pouzil som az 35 V lebo pri nizsom napeti bol fakt malicky prud. Prud som potom mal okolo 2.5 V. Med sa mi ale neprichytila na Al tycku ale nejak sa rozptylovala v roztoku. Cim to moze byt ? Je to velke ako ceruzka. Med presla do roztku na dno v podobe takeho jak prasku. Ma niekto skusenosti ? Prvy krat to robim tkze okamzity uspech som ani necakal :-)

No ano pouziva sa menej :-) Akoze precitane mam ALe ked som dal dakych 7-8 V tak absolutne slabucky prud. Nepamatam uz hodnotu ale urcite nestacil. na 12 V uz bol vecsi ale slabota a nemam taky zlaty stred tak som dal rovno 35 V. A akoze prud bol do tych 2,5 A Pekne sa zahrieval roztok ale hacik bol v tom ze Cu klesala ku dnu. Na povrchu Al sa sice miestami uchytila ale nic moc. Skor takze skcrnky male Ale pevne nejde ich len tak zotriet. Ja len chcem vediet co je spatne ze ta Cu nechce ostat na tom hliniku. A este : Velke napetie som musel pouzit najskor koli slabej koncentracii. Takze aka ma byt koncenracia ?
Ale hlavne co s tym vylucovanim do roztoku ?

Takže, prvně musíš ten předmět odmastit, Takže tu tyčinku ponoř do nějakého organického rozpouštědla, třeba ředidla nebo benzinu. Potom pro lepší pokovení tu tyčinku ponoř tak na deset sekund do kyseliny chlorovodíkové. Tím se ten povrch jakoby aktivuje.
Připrav si roztok síranu měďnatého (skalice modré), pokud možno nasycený. Na svorky zdroje napětí připoj na anodu nějaký měděný předmět, na katodu připoj hliníkovou tyčinku. Zapni zdroj a občas s tou katodou a anodou zamíchej, ale ať nedojde k jejich kontaktu. Proud tam pusť vysoký, měl by asi být kolem 3 A na jeden kubický decimetr. Až bude pokovení hotové, zdroj vypni, tyčinku opláchni destilkou, potom opět odmasti, a pořádně osuš.
Přeju ti hodně štěstí

V dávných dobách, když jsem se zabýval galvanochemií, tak se používal roztok modré skalice v množství 150 - 220 gramů na litr a kyseliny sírové v rozmezí 40 - 100 g/l. Bez kyseliny sírové se vylučovaly houbovité až drolivé povlaky a lázeň měla malou vodivost. Navíc k lesklejšímu povrchu mědi přispívalo nepatrné množství chloridů. Řádově desítky miligramů na litr lázně. To bude patrně díky vodovodní vodě splněno automaticky. Odmašťování hliníku spočívalo v omoření roztokem hydroxidu sodného. Případný tmavší povrch některých slitin hliníku se poté zesvětlil krátkým ponorem do HCl.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru