Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Excel - kontingenční tabulka

Ahoj,
mám asi 20tisíc dat, vytvořil jsem kontingenční tabulku, kde mám počty po měsících, lze to přímo poté v kontingenčce upravit i tak, aby tam byl součet po čtvrtletí? Případně jak.nDíky

Předmět Autor Datum
Dá sa to, ovšem len ak máš dátumový stĺpec, podľa ktorého chceš zoskupovať, zadávaný skutočne vo for…
robert13 30.08.2017 10:39
robert13
OK, mám to, super, díky moc :)
nickzess 30.08.2017 11:07
nickzess
Ještě jeden dotaz - mám v tabulce datumy za celý rok, s tím, že na každý pracovní den mám mám několi…
nickzess 30.08.2017 19:16
nickzess
Obávam sa, že jediná kontingenčná tabuľka takto skombinovať veci nevie, alebo aspoň ja neviem, ak na… poslední
robert13 31.08.2017 09:56
robert13

Dá sa to, ovšem len ak máš dátumový stĺpec, podľa ktorého chceš zoskupovať, zadávaný skutočne vo forme dátumov. Bunky tohto stĺpca musia mať formát dátumu, pričom vzhľad, ako chceš, aby bol dátum zobrazovaný, si môžeš voliť vlastným dátumovým formátom (d.m.rrrr, m.rrrr ...)
Ak to máš dodržané, nástroj zoskupovanie Ti u dátumov ponúkne rôzne zosúčtovávané obdobia.

V karte "Nástroje pre kontingenčné tabuľky - Možnosti" máš v paneli nástrojov nástroj zoskupovania označený ikonou zelenej šípky smerujúcej doprava a v slovenskej verzii má popis "Výber skupiny".
Iná možnosť je kliknúť pravým tlačidlom do kontingenčnej tabuľky a kontextovom menu máš nástroj "Zoskupiť".

Či majú byť medzisúčty zobrazené alebo nie a či majú byť kvartály rozbalené alebo nie, si nastavíš v ďalších nástrojoch.

Ak dátumy nemajú skutočný formát dátumov, ale sú písané napr. v bunkách formátovaných ako text, tak veľmi rýchla hromadná konverzia sa dosiahne nástrojom "Text na stĺpce" v karte "Údaje" ("Data"). U už vyplnených údajov sa konverzia rozhodne nedosahuje zmenou formátovania buniek (veľmi častá chyba užívateľov).

Ještě jeden dotaz - mám v tabulce datumy za celý rok, s tím, že na každý pracovní den mám mám několik záznamů, v kontingenčce dokážu udělat počet těchto záznamů za celý měsíc, já ale potřebuji kolik těch záznamů je v průměru na den. To mě ale zkrátka nejde. Když udělám průměr, tak mě to udělá z toho nesmysl, protože to je průměr z těch datumů, já bych to potřeboval vydělit počtem prac dní, což ale nijak neudělám :(

Obávam sa, že jediná kontingenčná tabuľka takto skombinovať veci nevie, alebo aspoň ja neviem, ak na to.
Niekde som čítal o tom, že sa dá robiť i kontingenčná tabuľka z kontingenčnej tabuľky, no na pc, z ktorého píšem (Excel 2007) to nejde.
Osobne by som tento problém riešil v dvoch krokoch:

1
prvú kontingenčnú tabuľku nastavím tak, že mi spriemeruje rovnaké dni

túto kontingenčnú tabuľku (bez celkového "súčtu" ((čo je nezmysel, lebo v skutočnosti ide o celkový priemer))) skopírujem a vlepím na iné miesto ako hodnoty.
(Dátumy Ti síce zobrazí vo forme "interného" čísla predstavujúceho dátum, ale na zobrazenie tohto interného čísla v tvare "dd.mm.rrrr" stačí zmeniť formát týchto buniek.)

2
no a až z tejto tabuľky s "tvrdými" (skopírovanými ako hodnoty) údajmi si urobíš kontingenčnú tabuľku súčtov skupinovanú na štvrťroky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru