Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Proč zanikly ostatní platformy a zůstalo jen IBM-PC-kompatibilní?

Ahoj, vím, že to co tu chci řešit už je dnes asi trochu zastaralé téma z počítačové historie, navíc mnozí z vás už asi ani nebudou vědět o čem tu mluvím, ale chtěl bych se moc zeptat a dozvědět: Proč vlastně z takového množství dřívějších PC platforem (Amiga, Atari, Commodore, ZX Spectrum, Apple, ...a ještě kdo ví jaké další...) všechny PC platformy zanikly (dlouhou dobu se ještě držel Apple se svojí platformou PowerPC, myslím nějak kolem roku 2007 se ještě držel, ale platforma PowerPC už zanikla a Apple přešel na mikroprocesory Intel a tedy i platformu x86 a x86_64, tedy IBM-PC-kompatibilní) a do dnešních dnů přežila, pokračuje a vyvíjí se jen jedna jediná tehdejší platforma - a to "IBM-PC-kompatibilní" - což jsou všechny dnešní počítače a notebooky? Co se stalo se všemi ostatními PC platformami tehdejší doby a proč zanikly, když ve své době byly rovnocennými konkurenty platformy IBM-PC-kompatibilní, tedy jediné PC platformy která přežila z tehdejších dob až do dnešních dnů? Například: mimo jiné nejvíce mě zajímá, co se stalo například s PC platformou Amiga, která ve své době nabízela daleko kvalitnější grafiku a daleko kvalitnější zvuk než všechny ostatní platformy, dokonce i než IBM-PC-kompatibilní? (Pokud najdete nějaké nepřesnosti a chyby v mém příspěvku, odpusťte mi je prosím a opravte mě, rád se dozvím zase něco dalšího, nejsem pamětník, jsem jen zvídavý mladý ajťák narozený kolem roku 2000 se zapáleným zájmem o veškeré počítače a všechno související s počítači a výpočetní technikou, mimo jiné i o počítačovou a videoherní historii a o kořeny a počátky celého odvětví; jiné platformy než IBM-PC-kompatibilní jsem nezažil a znám je spíš jen ze samostudia, internetu, knížek, článků, časopisů, vlastních pokusů s různými programy a emulátory (:-D :-D :-D super věcicčky, vřele doporučuji i mladším generacím :-D :-D :-D ) a z rozhovorů s pamětníky.). Děkuji za věcné odpovědi k tématu a rád se vždy něco dozvím. :-)
Změna kategorie, původně: Hardware (karel)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
jsem jen zvídavý mladý ajťák narozený kolem roku 2000 to už můj pracovní zápal dosáhl úrovně, kdy j…
lední brtník 03.10.2018 22:42
lední brtník
jo, Y2K, to byla vypečená věc! :D
touchwood 04.10.2018 05:30
touchwood
Já dlouho dopředu zjistil (změnou datumu v BIOSu), že oba počítače s W98 přechod z 23:59:59 31.12.19… poslední
L-Core 06.10.2018 17:06
L-Core

jsem jen zvídavý mladý ajťák narozený kolem roku 2000

to už můj pracovní zápal dosáhl úrovně, kdy jsem se rozhodl si koupit domů svůj první pc, ať aspoň něco udělám a nevyhodí mě z práce.

tehdy běžela akce y2k, že jo? korporátní spolupracovník tehdy poznamenal, že stejná akce nás čeká v r.3000 (pak že němci nemají smysl pro humor).

sorry že se to netýká tématu, jen jsem se u historického okénka dojal.

Já dlouho dopředu zjistil (změnou datumu v BIOSu), že oba počítače s W98 přechod z 23:59:59 31.12.1999 na 00:00:01 1.1.2000 přežijí bez jakéhokoliv zásahu, tak jsem se na Silvestra ani nebál je mít puštěné :-) Akorát internet jsem měl tehdy jen dialup, 13 hodin měsíčně za 99 Kč, dále platba za minuty.., tarif "internet 2000" či jak se ten zázrak jmenoval - tak jsem nebyl online.

Nefungovalo mi v jednom starém dosovském programu akorát datum 29.2.2000, tak jsem prostě těch pár položek proúčtoval do 28.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru