Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem úprava PDF souboru

Dobrý den!
Občas si potřebuji v nějakém PDF návodu vložit nějakou svou poznámku, nebo poznatek. Dělal jsem to tak, že jsem PDF převedl do Wordu a tam už je to bez problému, ale zase mi ten převod "sprasí" formátováni stránek. Na internetu jsem našel spoustu programků, které to údajně umí upravit přímo v tom originál PDF. Většina chce instalaci a já si moc nechci zaprasit "notebook". Proto prosím Vás, můžete mi někdo doporučit nějaký odzkoušený FREE prográmek? Myslím napsat jeho plusy a mínusy, ať to nemusím všechno instalovat, zkoušet a pak vybírat.

děkuji

Předmět Autor Datum
k té instalaci obvykle navíc vyžadují javu a to je svinstvo, kterému se chcu v pc vyhnout. i tak je…
lední brtník 16.12.2018 17:21
lední brtník
Jasně, děkuji, ale ta Java pro mně asi nebude problém, na notebooku už ji mám (už si nepamatuji k če…
lupkovic 16.12.2018 17:27
lupkovic
Když nechceš editovat soubor a toužíš jenom přidávat komenty, snad stačí třeba portable verze Foxit…
karel 16.12.2018 17:23
karel
Děkuji za reakci, ale mě jde o ty zkušenosti. Na netu jsem našel asi 12 prográmku, které to prý umí…
lupkovic 16.12.2018 17:33
lupkovic
Aha, tobě nejde o přidávání komentů (vložení poznámky), ale o editaci pdf souboru.
karel 16.12.2018 17:35
karel
Né né jde mi hlavně o přidáváni komentu (o změnu textu ve FREE verzi ani nečekám), ale kdysi dávno j…
lupkovic 16.12.2018 17:42
lupkovic
Koment, note, poznámka je tohle: [84315-koment-png]
karel 16.12.2018 17:53
karel
Přesně tak. To jsem asi měl, ale jak jsem už psal výše, problém byl, když ten text byl souvislý a já…
lupkovic 16.12.2018 17:58
lupkovic
Jako úplně vyhovujíci, by mi stačilo, kdybych mohl v původním PDF textu udělat mezi řádky mezeru, tř…
lupkovic 16.12.2018 17:55
lupkovic
Mrkni se na možnosti tohoto: www.pdfxchange.cz/produkty/pdf-xchange-viewer Já pokukuji po https://w…
L-Core 16.12.2018 18:36
L-Core
Děkuji moc za tip. Tu druhou variantu asi né! Né že bych byl až takový "škrt" na peníze a že by těch…
lupkovic 16.12.2018 19:11
lupkovic
Pánové (a třeba i dámy - omlovám se), opravdu tu není nikdo, kdo by si potřeboval občas upravit něja…
lupkovic 16.12.2018 20:50
lupkovic
Běžné úpravy (vložení textu, jednoduché malůvky) zvládne Acrobat Reader DC. Doporučuji dělat úpravy…
Milka nepřihlášen 17.12.2018 08:12
Milka nepřihlášen
Jak sám píšeš,prográmků je hodně,těch free,ale téměř všechny ti rozhodí původní formát (rozložení) t…
forestek 17.12.2018 08:22
forestek
Někde dávno jsem četl, že pdf je v podstatě vektrorový obrázek, takže vektorový editor obrázků by s…
Nol 17.12.2018 10:54
Nol
pdf nieje vektorovy obrazek ani zdaleka... PDF je všeobecný formát pre prenosné dokumenty podporujúc…
Mlocik97 17.12.2018 11:19
Mlocik97
Děkuji všem za poslední příspěvky, které byly opravdu k věci a trošku mě zděsili a i hodně věcí vysv…
lupkovic 17.12.2018 11:56
lupkovic
Převod do Wordu se dělá jednoduše - spustíš Word, otevřeš PDF. Ale pozor - může se rozhodit formátov… poslední
MachR55 17.12.2018 13:45
MachR55
Pokud jde jen o nějaké vyplnění formuláře (naposledy jsem to použil na žádost o pražskou tramvajenku…
ml1 17.12.2018 12:39
ml1

k té instalaci obvykle navíc vyžadují javu a to je svinstvo, kterému se chcu v pc vyhnout.
i tak je to loterie, ale za adobe acrobat asi platit nechceš. kdysi jsem zkoušel: pdfill pdf editor

při stahování všech freeware si dávej bacha na automaticky přilepené adware doplňky, ten programátor to samozřejmě nechce dotovat ze svého a ještě ti platit hosting ke stažení.

Jasně, děkuji, ale ta Java pro mně asi nebude problém, na notebooku už ji mám (už si nepamatuji k čemu to bylo potřeba). Takže spíše bych chtěl zkušenosti těch, kteří něco podobného používají, případně jde nějak převést PDF formát do Wordu ve správném formátování? Ale to je asi blbá otázka! Proto snad ty zkušenosti s úpravou PDF.

Ale "brtníku" děkuji za upozornění

Děkuji za reakci, ale mě jde o ty zkušenosti. Na netu jsem našel asi 12 prográmku, které to prý umí (ale umí, nebo neumí). Mě by spíše pomohlo zdělení, "Používám Foxit Reader, je vyhovující, jde vpisovat řádky (roztahovat text), nebo nejde, je možné jenom přepisovat původní text, nebo psát do volných míst, jde vkládat obrázky (to ale nepotřebuji) a tak.

děkuji

Né né jde mi hlavně o přidáváni komentu (o změnu textu ve FREE verzi ani nečekám), ale kdysi dávno jsem používal nějaký prográmek (myslím, že to byl FREE Creator, ale možná se mýlím), ale byl tam ten problém, že pokud jsem chtěl vepsat svůj "komentář" a byl to souvislý text, tak jsem musel obětovat nějaké původní věty, nebo vepsat mezi řádky, abych prostě pro ten komentář našel místo. On prostě uměl jen vpisovat text na text původního (něco jako v "Malování"). Když tam místo nebylo, tak jsem prostě musel něco z původního textu obětovat a "přilepit" to přes něj . Třeba u poznámek u el. schémat nebyl problém. Tam je místa habaděj, horší to bylo jak píšu výše u souvislého textu, kde místo pro můj komentář nebylo!

Přesně tak. To jsem asi měl, ale jak jsem už psal výše, problém byl, když ten text byl souvislý a já pro tu "bublinu" nenašel místo mezi řádky, musel jsem to hodit přes nějakou méně důležitou část textu. Má následující odpověď ti to asi vysvětlí (trošku jsme se minuli)

Jako úplně vyhovujíci, by mi stačilo, kdybych mohl v původním PDF textu udělat mezi řádky mezeru, třeba na mé 2 věty komentáře (ideálně v jiném Fontu, abych věděl co je orginál a co můj "přílepek") a pak by zase pokračoval původní text. Nevím, možná to umí hodně prográmku, možná některé umí něco navíc a o to mi jde. Opravdu nejde o mou lenost to vyzkoušet, spíše si nechci instalovat 12 aplikací a mezi nima vybírat, spíše bych dal na vaše zkušenosti a z toho bych si pak vybral!

děkuji

Děkuji moc za tip. Tu druhou variantu asi né! Né že bych byl až takový "škrt" na peníze a že by těch 1300kč bylo hodně peněz, ale já to opravdu potřebuji vyjímečně pro vepsáni si poznámek do orginál návodu, které se už teď většinou dávají v PDF a nechci tedy někde schraňovat nějaké papírky s poznámkami. Ta druhá verze, no nevím, toho je na internetu fůra, ale jak jsem psal v úvodu, opravdu bych uvítal rady uživatelů! Tímto se omlouvám pokud se ti zdám nevděčný, ale já teoreticky mám prostudovaných asi 12 aplikaci, ale můj dotaz zněl na osobní zkušenosti. Protože jedna věc je něco napsat o aplikaci a druhá věc je s tou aplikaci pracovat! Vidím, ale že žáden s tím zkušenosti asi nemá, proto se tedy zeptám tebe, proč mi doporučuješ zrovna ten "pdfxchanger". V čem by měl být, když né nejlepší, alespoň dobrý. Nechci se opakovat, ale opravdu jsem zde ten dotaz dal proto, protože na netu jsem našel 12 skvělých (možná přeháním a jen dobrých) prográmků, ale já chci spíše zkušenosti, ať si nezaprasím notebook!

i tak děkuji, ale myslel jsem, že zde bude více lidi, kteří si už prošli tím očistcem a našli něco k úpravě PDF a mají osobní zkušenost. Pokud tomu tak není, děkuji všem, ale bez osobních zkušeností to pro mně význam nemá. Děkuji za ochotu!

Běžné úpravy (vložení textu, jednoduché malůvky) zvládne Acrobat Reader DC.
Doporučuji dělat úpravy v něm. Občas se nám stávalo, že úpravy provedené v jiných
programech se v DC nezobrazily.
Záleží co vše potřebujete, např. trvalé zakrytí textu DC neumí, na to používáme PDF Xchange portable.

Někde dávno jsem četl, že pdf je v podstatě vektrorový obrázek, takže vektorový editor obrázků by s tím měl umět. Stáhl jsem si Inkscape, ale než jsem se s tím naučil zacházet, firma koupila Acrobat DC a s tím se mi dělá líp.

Děkuji všem za poslední příspěvky, které byly opravdu k věci a trošku mě zděsili a i hodně věcí vysvětlily. Jak jsem totiž psal někde ze začátku, už jsem něco používal na starém PC, ale zapomněl jsem na to, co to bylo. Pak jsem si ty upravené soubory po létech otevřel v klasickém PDF na novém notebooku a ty mé změny tam nebyly. Myslel jsem tedy, že jsem si asi uložil mnou neupravené návody. Ale jak čtu příspěvek třeba "Milky", tak to je pro mne průšvih, pokud něco upravím v PDF a jiný prohlížeč PDF to nezobrazí! Žil jsem totiž v podvědomí, že jak už PDF nějak se štěstím upravím a uložím, tak je to hotová věc a už bude vždy takový. Pokud se na ty změny nemůžu spolehnout, tak asi vše převedu do Wordu a tam už problém nebude. S tím rozhozeným formátovaním si asi taky nějak dám rady, ale opravdu mě to překvapilo, že změna v PDF memusí být trvalá.

Proto ať nezakládám zbytečně nové vlákno máte někdo návod, jak co nejjednodušeji převést PDF na Word. Kdysi jsem to dělal, ale už zase nevím jak a problém je tentýž! Nejde o mou lenost si něco na netu najít, ale nechci instalovat desítky programů a z nic si pak vybírat, spíše bych opravdu zase uvítal zkušenosti a ten pro mne nejvýhodnější si pak třeba najdu a nainstaluji!

děkuji moc za další rady

Převod do Wordu se dělá jednoduše - spustíš Word, otevřeš PDF. Ale pozor - může se rozhodit formátování a pokud máš PDF vytvořené z naskenovaných stránek, dostaneš jen obrázky bez možnosti editace textu.

Ještě k těm úpravám PDF - máš v tom evidentně zmatek. Existují totiž v zásadě dva druhy "úprav":
1. úprava přímo zdrojového souboru - na to potřebuješ plnohodnotný PDF editor, vše co upravíš, uvidíš ve všech prohlížečích
2. přidání komentářů, poznámek, atd. - to zvládají i některé prohlížeče a free nástroje, ale problém může být v tom, kam tyto změny uloží a jak je označí. Těmito poznámkami se totiž nemění vlastní obsah, jen se někam něco "dolepuje" Důsledkem je možná nekompatibilita mezi jednotlivými prohlížeči - poznámky vložené jedním prohlížečem nemusí druhý vůbec vidět a naopak (každý si je ukládá jinak a nepočítá s jinými možnostmi uložení).

Pokud jde jen o nějaké vyplnění formuláře (naposledy jsem to použil na žádost o pražskou tramvajenku), tak to dělám tak, že PDF formulář vytisknu na virtuální tiskárně (PDF konvertor, kde zvolím jako výstupní formát bitmapu třeba BMP). Získaný obrázek dám jako pozadí stránky a pak už se jenom trefuju do příslušných okének. To je ale pro úplně jiný účel.
S PDF si nějak poradí i libreoffice, ale bude to asi na úrovni toho wordu. Ovšem PDF dokumenty bývají často zamčené.
Možná by bylo lepší si poznámky dělat někam mimo, do odděleného dokumentu ve kterém se na PDF budete odvolávat. S návody to dělám právě tak, nebo častěji (pokud je to jen pro mě a nemusím to nikomu posílat) je tisknu a do toho výtisku čmárám (pokud mají víc než rozumný počet stránek, tak tisknu jen potřebné kapitoly).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru