Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem spotřeba mobilu při hotspotu a v klidu a v idle

Ahoj, zaskočila mě spotřeba smartphonu při běžícím access pointu a sdílení internetového připojení(mobilní data) přes wifi telefonu. Samozřejmě lze očekávat vyšší spotřebu, musí běžet 3 věci: datové přenosy mobilní sítě (pro srovnání hovor kolem 200-500mA), wifi modul a logika wifi(šifrování, routování, NAT-v mém případě) - CPU 20-100%

A to dodám, že mobil umí jen HSUPA a HSPDA a nemám vyšší rychlost než 1.6Mbps. také že je znát, že mobil hodně topí. Mobil má klasicky Li-ion 1článkovou baterku.

Konkrétně :
! nejvyšší hodnota stabilně 390 mA při aktivním přenosu (odpovídá 3-4 hodinám kapacity baterky asi - mě mobil chcípl asi po dvou - zřejmě 1 buď opotřebená baterie a 2 včasnější vypnutí vlivem poklesu napětí vnitřním odporem (statický vnitřní odpor) a 3 energie sežraná vnitřním odporem(dynamický vnitřní odpor) )
! v klidu 190-250mA (odpovídá 6 hodinám kapacity baterie) POUZE pokud je spuštěn program na sdílení A NENÍ ANI PŘIPOJEN ANI ŽÁDNÝ KLIENT (to vidím, program aspoň umí ukázat připojené stanice). Což se mi zdá extrémně moc .

Mě by zajímalo, jaký je pokrok v této oblasti u nových přístrojů, jak je to třeba u vašich smartphonů (při přenosu vysokou rychlostí - kolik, při slabém trafficu, při žádném, bez připojeného klienta, bez spuštěného sdílení, v úsporném režimu, v režimu offline), stačí třeba OS a zhruba co je to zač za přístroj.. Stačí i informace, jak dlouho vydrží mobil běžet (a dodat kapacitu baterie - I=Q/t) a zda topí.

Předmět Autor Datum
Moc kecáš. To fakt číst nejde. Mně to dělala nestažená videa z viberu - výdrž na půlku (ze čtyř dní…
mif 20.02.2019 01:16
mif
Nějak to moc řešíš a prožíváš. Hlavní problém vidím v tom, že SW se dnes neoptimalizuje, nikoho (až…
MachR55 20.02.2019 07:30
MachR55
jen přidám poznámku, až budeš příště počítat spotřebu. Když vezmeš kapacitu baterky, tak nejsi schop…
Jan Fiala 20.02.2019 08:15
Jan Fiala
A jak bych to asi tak meril? Jinak - pri "hotspotu" to bude vzdy zrat hodne, protoze vedle trvale ak…
lucifer 20.02.2019 08:54
lucifer
Cože? Já nějaký víbr nemám. Na mobilu mám tvrdý přehled, chce li se připojit nějaká aplikace připoji…
ziffin 20.02.2019 10:25
ziffin
Ano, pokrok tam je - procesory jsou dělané lepší technologií, takže jsou méně žravé. Vyváží to zase…
Jan Fiala 20.02.2019 10:32
Jan Fiala
Nenasel jsem, nejaky primy odkaz na app by byl?
lucifer 20.02.2019 11:23
lucifer
Návod Nokia Energy profiler - mám verzi 1.2 9-Mar-2009 https://www.pcworld.pl/ftp/nokia-energy-prof…
ziffin 20.02.2019 19:23
ziffin
Aha - ja myslel neco pro dnesni mobily, ne pro Symbianovske druhohory. poslední
lucifer 20.02.2019 19:41
lucifer

jen přidám poznámku, až budeš příště počítat spotřebu.
Když vezmeš kapacitu baterky, tak nejsi schopný ji spotřebovat celou, ale u LiPo jen asi 80%.
Za další, mobil ti neumožní spotřebovat kapacitu nadoraz, ale nechá si rezervu, abys pak byl schopný aspoň zavolat o pomoc, kdyby to bylo třeba, takže veškeré aplikace zarazí ještě dřív.

Cože? Já nějaký víbr nemám. Na mobilu mám tvrdý přehled, chce li se připojit nějaká aplikace připojit k internetu (zaprvé každý pokus o připojení uvidím potvrzuji už jen kvůli výběru wifi/3G a také není možné, že najednou z ničeho nic se mobil chce připojit k internetu bez příčiny (jediná vyjímka je synchronizace mailu, mám li nastaveno) a vždy ji musím spustit, dělat v ní něco, co vyvolá potřebu připojit k internetu a následně potvrdím - nic mi neukapává)

Nokia tehdy byla Finska, ještě neposkvrněná čínským spywarismem a indickým nedodělkismem.

Jan Fiala >
Právě Proto Uvádím spotřebu - to je to co oč běží, výdrž na baterie je jen podružná a nesměrodatná kvůli tomu, co píšeš i ty.. (A také píšu důvody rozdílu reálné a vypočtené výdrže,závorce proč a píšu "odpovídá x hodinám baterky") .
To s tou rezervní kapacitou baterie není pravda: pokud se vybije a chcípne, prostě už zapnout nejde - ani nezavibruje na úvodu. Holt jde o rezervní napětí.

Lucifer >
Energy profiler programem (pokud to byla otázka na mě)
A já nezpochybnuji, že hotspot je energiticky náročný, i to píšu .

Pokud rekapituluji dotaz, nezajímá mě využitelná kapacita baterie (ačkoli jsou pro mě cenné i odpovědi : při zapnutém hotspotu mi mobil vydrží celý den nebo do hodiny se vypne s uvedením kapacity - jen berlička, rádci Nebudou S TO zjistit spotřebu mA / W) . Jediné co mě zajímá, je spotřeba mobilu (s uvedením modelu nebo roku třeba) s funkcí hotspot s různou mírou aktivity (nikdo nepřipojen až po kontinuální přenos) Protože mě osobně se zdá ta spotřeba šílená a zajímá mě, zda v tom energetické efektivitě je nějaký pokrok s moderními telefony cca od roku 2012.

Ano, pokrok tam je - procesory jsou dělané lepší technologií, takže jsou méně žravé. Vyváží to zase displej, kde se ustupuje markeťáckým požadavkům na šílená rozlišení na malém displeji, zvětšuje se úhlopříčka displeje, takže v tomto směru rozežranost zase roste a kapacita baterek se spíš zmenšuje než zvětšuje - marketing chce co nejplacatější mobily.
Pokud nepotřebuješ mít zapnutý displej, vydrží mobil poměrně dlouho.

Dají se najít kousky, které ti i při intenzivnějším používání vydrží 2 dny s rezervou. Jedním z nich byl třeba Xiaomi Redmi 4, Sony Compact XZ2 taky nevypadá zle.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru