Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Klonování W7 z HDD na SSD

Zdravím,
ačkoliv se sám považuji za pokročilejšího uživatele, tak s níže popsaným problémem si již nevím rady a rád bych tedy poprosil o pomoc někoho zkušenějšího.

Rozhodl jsem se vyměnit svůj HDD v notebooku za SSD, aby byl systém trochu rychlejší a oba mají naprosto shodnou kapacitu 500GB.
Stáhl jsem si k tomu patřičný software, všude byl doporučován Macrium Reflect a jednoduchým způsobem jsem v softwaru nastavil klonování z HDD na SSD. Jenže při každém klonování mi vyskočil "Error 9 - read failed 1117", který značí, že není možno číst z disku. Tím jsem tedy zjistil, že můj HDD má vadné sektory. Dal jsem tedy do příkazového řádku "chkdsk C: /r /f", aby systém prověřil disk při spouštění a vypořádal se s vadnými sektory. Po cca. 4h, co kontrola doběhla, jsem operaci zkoušel opakovat, nicméně opět stejná chyba.

Našel jsem tedy další doporučovaný software, který by měl umět také vyhledat a následně vyřešit vadné sektory "EaseUS Partion Master". Ten však po 2s hledání, kdy najde 1 vadný blok, spadne. Pokud přes něj chci naklonovat HDD na SSD, provádí to v konfiguraci po restartu PC, tak mi vyskočí chyba, že nemám na cílovém disku dostatek místa. Jak jsem však psal v úvodu, disky jsou o naprosto shodné kapacitě.
Neporadí tedy někdo, jakým způsobem přenést systém a jeho nastavení na SSD, aniž by došlo ke ztrátě dat?

Mnohokrát děkuji za Vaše postřehy

Předmět Autor Datum
Ahoj, ačkoliv se to obecně moc nedoporučuje (lepší je čistá instalace) sám jsem úspěšně naklonoval…
Flash_Gordon 30.05.2019 12:50
Flash_Gordon
Toto jsem řešil naposledy s notebookem, kde představa čisté instalace windows vista a pak jeho nasta…
ml1 30.05.2019 14:19
ml1
Plná kontrola skrížených sektorov: chkdsk /x /f /r /v /b Tento rusák Dmitry dokáže premapovať vadné… poslední
Nuda 30.05.2019 14:41
Nuda

Ahoj,

ačkoliv se to obecně moc nedoporučuje (lepší je čistá instalace) sám
jsem úspěšně naklonoval HDD na SSD o shodné kapacitě.

Použil jsem k tomu Acronis TrueImage.
Bohužel tvůj problém už hasíš nejspíše pozdě.

Jakmile začne zařízení HDD hardwarově selhávat, je každá rada drahá.
Možná bys mohl zkusit vytáhnout klíč z Windows na HDD a instalovat je nanovo na SSD.

Následně bys mohl data zkusit jen zkopírovat, alespoň ta, která půjdou.....

Toto jsem řešil naposledy s notebookem, kde představa čisté instalace windows vista a pak jeho nastavování tak, aby se dal používat a instalace veškerého sw, mě vůbec nenaplňovala blahem. Kdysi vím, že jsem použitl nějaký klonovací program, který ale končí u 2TB - taby by to nevadilo, šlo o 250 GB. Prohledal jsem internet a program nebyl k nalezení (měl se jmenovat zhruba EaseUS DiskCopy). Respektive něco jsem našel, ale bylo to pod windows a placené. To co jsem si pamatoval bylo bootovací DVD s upravenou distribucí linuxu ve které se to spouštělo a bylo to zadarmo. Nakonec jsem prohledal sbírku DVD a našel jsem 10 let staré a stále čitelné DVD s tímto programem.
Samozřejmě vadné sektory tam byly, proto jsem disk měnil (ne protože tam byly, ale protože se zkracovala doba, po které se objevovaly nové), ale program na nich nepadal, jenom na to přišel večer poté co jsem šel spát a do rána mi to tam svítilo (s možnostmi Abort Retry Ignore Ignore all) čímž se klonování trochu prodloužilo.

chkdsk nepomůže, to jen označí chybné sektory pro souborový systém (něco jako tento sektor je vadný, do něj neukládat). Klonovací program pracuje na úrovni sektorů, ne na úrovni souborového systému.

Jinak program jsem kdysi získal zde: https://www.slunecnice.cz/sw/easeus-disk-copy/ jsem si ale téměř jistý, že ISO, které jsem vypálil na CD a ne EXE. Ten EXE ovšem vypadá jako samorozbalovací archiv, alespoň mi ho tak linux otevřel, takže možná jsem z toho vyextrahoval image.iso a to vypálil, je to už přecejenom řada let).

Doplňuji: Je to přesně tak, k exe souborům z internetu mám odjakživa nedůvěru, takže i tehdy jsem extrahoval image.iso (zřejmě po změně přípony na rar nebo zip, aby se to nespouštělo, kdo ví, co tam slunečnice přibaluje), zkouším to teď ve virtuálu a opravdu se spustí klonovací program, který skončí chybou, že neni co klonovat (je to virtuál na zkoušení live distribucí, neobsahuje žádné pevné disky), ale v PC by měl normálně jít. Tak tohle mě nenapadlo, když jsem potřeboval klonovat disk notebooku, měl jsem nějak za to, že jsem stahoval rovnou iso a tohle jsem rovnou vyloučil.

Plná kontrola skrížených sektorov: chkdsk /x /f /r /v /b

Tento rusák Dmitry dokáže premapovať vadné sektory a opravu zapíše do firmware disku, aby sa vadné sektory tzv. preskočili. Dáta sú na premapovaných sektoroch stratené
http://www.dposoft.net/

Kontrola sa robí z externého, bútovacieho média pri uspatom OS na disku. Nekonečná onánia.

Mne na vadný disk stačil backupper: EaseUS Backup Todo. Dokáže si poradiť s vadnými sektormi, ktoré v prípade klonu bit po bite zapíše na nový disk. Teda ak bol pôvodný disk ešte čitateľný, budeš mať detto chyby aj na klone, sector - by - sector.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru