Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem PC do 33 tisic, vymena

Podstatou/princip těch "chyb" je, že u více jádrových/vláknových CPU, může jedno jádro/vlákno číst co dělá druhé jádro/vlákno. Touto chybou?/vlastností? trpí všechny více jádrové/vláknové CPU (ano, včetně těch v mobilech). Objevené chyby nejsou chyby, ale vyvinuté exploity, jak toho čtení využít. Možnost zneužití je známa od uvedení HT u P4, a za celou dobu se nikdo nepokusil o zneužití, protože vývoj exploitu na tuto chybu není jednoduchý, a vyžaduje vědecký přístup.
S rozvojem mobilních zařízení, se hledal/hledá způsob zvýšení výkonu CPU bez zvyšování napětí. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout je, (řečeno lidově, neodborně a krajně zjednodušeně) ponechávání informací v mezipaměti déle, než je nezbytně nutné. Tím se riziko zneužití zvyšuje. Proto po záplatách došlo ke snížení výkonu. Týká se to, tuším 5ti úsporných CPU pro Pc, jinak výhradně mobilních CPU.
Zkus si odpovědět na následující otázky (já pravdivé odpovědi neznám, i když některé se dost vehementně nabízejí).
Kdo platí vývoj těch exploitů? Kdo poskytl granty univerzitám na jejich vývoj? Proč všichni zkoumají pouze CPU Intel? Proč ta mánie začala, když jeden z hráčů vyklidil pole v oblasti notebooků a nové CPU (přes výrobní potíže Intelu) nepřineslo očekávané výsledky? Je to vůbec krok k bezpečnosti? Když už exploity existují, je pouze otázka času, kdy je někdo zneužije.

Edit: Když čtu o Huawei, tak mě napadá. Co se bude dít, když Huawei nebo Čína začnou jako odvetu vyvíjet tyto exploity pro mobily?

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny