Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Excel - Porovnání mzdy - více roků, jiný seznam zaměstnanců

Dobrý den, prosím o radu, mám data mezd, v jednom sloupci jsou jména v druhém mzda za daný rok. Další list excelu , další rok, ale seznam jmen je trošku jiný.
Jak je možné porovnat data tak, abych dostala do jednoho sloupce jména, a do dalších sloupců mzdy za daný rok s tím, aby souhlasili jména k sobě?
Díky moc L.

Změna předmětu, původně: Porovnání mzdy - více roků, jiný seznam zaměstnanců (host)

Předmět Autor Datum
Nastuduj toto a uprav si to podle sebe: https://appjesyka.com/2017/10/31/227/
L-Core 06.01.2020 09:30
L-Core
Jestli to má být jednorázově a jen pro pár ročníků, tak bych si napřed do jednoho sheetu vykopíroval…
Moas 06.01.2020 09:38
Moas
Díky za ochotu s odpovědí.......jdu to vyzoušet
Lenka35 06.01.2020 09:45
Lenka35
co je to prosím funkce VLOOKUP?? jak se zadává
Lenka35 06.01.2020 09:49
Lenka35
https://office.lasakovi.com/excel/funkce/svyhledat-funkce-excel/
Wikan 06.01.2020 09:55
Wikan
moc díky..........budu studovat, makra jsem ještě nikdy nepoužila, snad to zvládnu.
Lenka35 06.01.2020 09:43
Lenka35
Ako píše Moas, makro by bolo "recyklovateľné" a preto by som skombinoval návrhy od L-Core a Moas. Od…
robert13 06.01.2020 11:51
robert13
Já používám tato (předělaná) makra v případě, kdy porovnávám hodně rozsáhlé tabulky (15.000 řádků "I…
L-Core 06.01.2020 13:04
L-Core
Samozrejme a preto som uviedol, že z Tvojho riešenia by som rozhodne makro podporil, neštudoval som…
robert13 06.01.2020 14:25
robert13
Jen tak čistě ze zvědavosti, jak probíhá porovnávání hodnot? Jsou hodnoty načteny v poli (paměti PC)…
Siki83 06.01.2020 22:30
Siki83
Asi ti nerozumím, co tím myslíš. Ten výše uvedený postup (makro) jsem jen použil/upravil pro své pot…
L-Core 07.01.2020 06:54
L-Core
Tipy jsi dostala, možná by šla využít i kontingenční tabulka, ale pokud neupřesníš v čem je ten druh…
Siki83 06.01.2020 22:28
Siki83
Zoznam mien je trochu iný... Ja som to ale pochopil tak, že nepotrebuje porovnávať či zisťovať rozdi…
robert13 07.01.2020 05:25
robert13
Já zase pochopil, že chce porovnávat mzdu z jednotlivých let u konkrétních zaměstnanců, ale Seznam j…
Siki83 07.01.2020 21:18
Siki83
1 Trochu iný = podľa mňa každé ďalšie obdobie +- nejaké meno. 2 Detto :beer: 3 Už je to asi jedno, d…
robert13 08.01.2020 06:08
robert13
Ako tak čítam. Chcelo by to zorganizovať nejakú Excel olympiádu :) poslední
pozorovateľ 08.01.2020 07:56
pozorovateľ

Jestli to má být jednorázově a jen pro pár ročníků, tak bych si napřed do jednoho sheetu vykopíroval pod sebe všechny seznamy zaměstnanců (bez částek), následně přes "Data - Remove Duplicates" je zkondenzoval do unikátního seznamu, kde bude každý pouze jednou. V dalším kroku pak už přes VLOOKUP dohledat částky.
IMHO práce na 15 minut - rychlejší, než se drbat s makrem. Ale to zase bude recyklovatelné....

Ako píše Moas, makro by bolo "recyklovateľné" a preto by som skombinoval návrhy od L-Core a Moas.
Od L-Core v tom, že by som vytvoril makro, od Moas v tom, že by sa jednalo o zlúčenie mien a funkciu VLOOKUP (SVYHLEDAT).
Týmpádom máš síce na začiatku prácu s vytvorením makra, ale každé ďalšie spracovanie je len otázkou stlačenia jediného tlačidla.
Makro by pozlučovalo a prečistilo (odobratím duplicít) zoznam mien a vytvorilo stĺpce období podľa existujúcich hárkov a do nich naplnilo vzorec VLOOKUP.
Každým spustením by sa sumár zmazal a znova vytvoril nanovo, pretože je to oveľa jednoduchšie naprogramovať, než tam dávať kontroly toho, že čo už mám a čo pribúda (aj keď aj to sa dá), ale je to zbytočne komplikovanejšie a časový rozdiel spracovania, keď to nebudú tisícové zoznamy, ani nespoznáš.
P.S. aby Ti funkcia VLOOKUP nevracala chybové hlášky v prípade, keď sa konkrétne meno v danom období nevyskytuje, je potrebné funkciu ošetriť aj voči tomuto stavu funkciou IFERROR (v starších verziách Excelu než 2007 funkciami IF a ISERROR... )

Já používám tato (předělaná) makra v případě, kdy porovnávám hodně rozsáhlé tabulky (15.000 řádků "ID"), kdy potřebuji porovnat dvě verze seznamů, co ubylo a co přibylo, a zároveň výsledek seřadit podle abecedy. K takto nově vytvořenému seznamu se mi pak navazují obě verze dat, patřící k danému "ID", nechám si barevně označit případné změny.

Než to celé proběhne, trvá to desítky vteřin (těch dat, na různých listech, je opravdu hodně).

Samozrejme a preto som uviedol, že z Tvojho riešenia by som rozhodne makro podporil, neštudoval som však verzie, ktoré sú v Tvojom linku, reagoval som na uvedený príklad, kde sú porovnávané zhody v jednotlivých riadkoch. Požiadavka je trocha iná, ale je možné, že som len neprezrel ďalšie pododkazy z Tvojho linku. Preto som uviedol, akým spôsobom by som riešil makro ja, keby som mal riešiť takýto problém. Chcel som uviesť ten najjednoduchší "algoritmus" pretože dotazovateľ zatiaľ nemá skúsenosti s makrami a preto nemožno očakávať, že dokáže najprv rozanalyzovať nejaké jestvujúce makro, ktoré autor už optimalizoval a pod. Úspechom je už dokázať analyzovať svoj záznam zo záznamníka makier, vyšší stupeň je dokázať ho očistiť od balastu, ešte vyšší stupeň zaradiť do neho vlastné premenné, cykly a rozhodovacie bloky, ešte vyšší stupeň je začleniť do neho ošetrenie množstva situácií, ktoré môžu nastať a ktoré by spôsobili chybové hlášky, prípadne dokonca chybu v spracovaní bez chybovej hlášky a to sme zďaleka nevyčerpali stupne k "dokonalosti" makra. Často však stačí, že makro neošetruje všetky "nebezpečia", ale užívateľ pozná úskalia a vie, čo môže a čo nemôže. Aj k tomu je však potrebná pokročilá znalosť Excelu. Je mi jasné, že kvalita makra dokáže výrazne ovplyvniť rýchlosť spracovania úlohy a preto som uviedol, že pokiaľ nepôjde u dotazovateľa o tisíce záznamov, tá najjednoduchšia verzia makra, ktorú by si snáď dokázal napísať, by nemala spôsobovať významný rozdiel v dobe spracovania. Pokiaľ pôjde o veľký objem dát, bude musieť počítať alebo s dlhšou dobou spracovania alebo s výrazne vyššou potrebou znalosti programovacieho jazyka. Takže nemám vôbec námietky voči tomu, čo uvádzaš, t.j. k využívaniu jestvujúcich makier, ak je však dotazovateľ schopný sa v nich vyznať a upraviť podľa svojich potrieb.
;-):beer:

Asi ti nerozumím, co tím myslíš. Ten výše uvedený postup (makro) jsem jen použil/upravil pro své potřeby. Jak probíhá "samotná práce" makra, zda je vše v RAM nebo se postupně zapisuje někam do temp, ani nevím, nepotřebuji to vědět.

Zcela konkrétně, jedná se o utilitu, kterou jsem si vyrobil pro potřeby překladu hry Cities Skylines, https://store.steampowered.com/app/255710/Cities_Skylines/. Devs přidávají další a další DLC, z hlediska textů ve hře ale jen změní jeden super-soubor s texty (ten je nutno nejprve dalším toolem rozbalit), kde je všechno pohromadě. Navíc jsou ty texty v souboru rozházeny naprosto nesmyslně, na přeskáčku, občas nějaké ID ubude, změní se, vždy toho hodně přibude.

Mám na to hodně složitý *xlsm sešit, naimportuji do něj předchozí angličtinu, nejnovější angličtinu, poslední češtinu. Nejprve si vše seřadím podle abecedy, porovnám ty anglické verze, zda se u stejných ID nezměnil text (který by se musel znova přeložit), pak napasuji stávající češtinu na aktualizovanou angličtinu, nakonec se barevně označí to, co je třeba nově přeložit či změnit. Překládáme to pak přímo v tom *xlsm, mám tam plno pomocných nástrojů pro více verzí, komentáře, "hlasování" atd. Zároveň musím řešit i import a export do speciálních *txt (které umím zkonvertovat k použití ve hře), protože ty herní soubory samozřejmě v Excelu nejsou. Konečný *txt mi pak vyleze z posledního listu, stačí jen Ctrl+a a copy/paste do externího *txt.

Celé to vymyslet byla pro mě docela makačka, bez toho si nedokážu představit rozumnou práci při překladu, když s každým DLC to kompletně přehází. Hledat v tom třeba 1200 nových stringů (a 16 změněných) je IMHO nějak ručně nemožné.

Zoznam mien je trochu iný...
Ja som to ale pochopil tak, že nepotrebuje porovnávať či zisťovať rozdiely, pretože ak porovnávať, tak zmysel to má len voči predošlému stĺpcu a nie s označením oboch rozdielnych buniek (ako je to v príklade z ukážky) ale len tej so zmenenou hodnotou voči predošlej. Inak by to sťažovalo orientáciu. Aspoň pre mňa... Keď už, tak zelené podfarbenie = nárast voči predošlej, červená = pokles voči predošlej. Zapracovaním podmieneného formátovania do makra, zadefinovaného pre stĺpec druhého obdobia a kopírovaním formátu stĺpca pre všetky ďalšie obdobia. (Pre veľký objem dát by kvôli spomaľovaniu podmienenými formátmi možno bolo vhodnejšie podfarbovanie natvrdo). Kontingenčka je dobrý nápad, ale nie som v nej taký odborník, aby som v nej dostal taký tvar, aký potrebujem v prípade, že dáta sú z rôznych listov alebo súborov...

Já zase pochopil, že chce porovnávat mzdu z jednotlivých let u konkrétních zaměstnanců, ale Seznam jmen je "trochu jiný"........
Evidentně nemá cenu se tím zaobírat, dokud tazatelka neupřesní ono spojení "trochu jiný"

Kontingenčka je dobrý nápad, ale nie som v nej taký odborník, aby som v nej dostal taký tvar, aký potrebujem v prípade, že dáta sú z rôznych listov alebo súborov...

V podstatě jsme na tom stejně, taky to není zrovna moje silná stránka, s KT pracuji jen velmi zřídka (radši si splácám makro :-[), ale nedá se upřít, že je to velmi silná zbraň na zpracování velkých oblastí dat, jen si s tím člověk musí trochu pohrát než dosáhne kýženého výsledku co se týče formátu zobrazení (pokud nemá tvorbu KT zažitou).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru