Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno QHD monitor ,obraz funguje správně jenom přes HDMI jinak blbne.

Zdravím tak mě to nedalo a zkouším ještě do třetice tu 32 u toho herního kompu.Pár problémů ale při propojení přes DVI je mizernej obraz jakoby rušenej zrnitej,u propojení přes DP obraz zase problikával sem tam a u ovladačů mě to házelo něco o nepodpoře rozlišení,jediný kde to jede jak má je u HDMI.DVI kabely i konektory samozřejmě OK protože to předtím jelo s druhým monitorem,nějaký nápady kde může bejt chyba? Sestava viz nick...

Předmět Autor Datum
Tak vypadá že to přestalo,v AMD nastavení sem zkusil jediný co se dalo u Hloubka barev kde bylo 10bp…
sambilionk 19.04.2020 03:13
sambilionk
Mimo jine ovladace, zkousel jsi druhy VBIOS? (Fury ma nekde prepinač primo na karte). Uricte zkus na…
HPET 19.04.2020 04:03
HPET
Ovladače od AMD k tý GPU mám poslední kde to fachalo pod W7 64bit jak mělo,ty nový mě udělali v komp…
sambilionk 19.04.2020 10:40
sambilionk
Nevím jaké 32, ale s kominací QHD a HDMI mám jinou zkušenost. Následující se týká 2560x1440 rozlišen…
kapole 19.04.2020 11:11
kapole
Ten QuadHD AOC mam pripojenej na dva PC, jeden pres DP a druhy pres HDMI. Pres DP mam 10bpc, pres HD…
RedMaX 19.04.2020 11:18
RedMaX
No ten DP mám jenom jeden to budu muset koupit,nebo se na to vykašlu a nechám to přes to HDMI je to…
sambilionk 19.04.2020 11:31
sambilionk
Tak DVI vyřešený dal sem jinej kabel (měl jinak piny) a obraz OK tak alspoň něco nakones,DP smolík z…
sambilionk 19.04.2020 14:46
sambilionk
Klidne zustan u HDMI, osobne ho i preferuju pred DVI, ale je to v podstate jedno. DP je stejne nepou…
RedMaX 19.04.2020 18:28
RedMaX
No nechal sem nakonec DVI raději když to drží pořádně v monitoru, HDMI si nechám na druhej monitor n…
sambilionk 19.04.2020 20:25
sambilionk
No já to mám naopak, DP je sázka na jistotu, naopak ruším HDMI, kde je nahovno úplně vše - milion no…
touchwood 20.04.2020 19:00
touchwood
Pokud nechces vypinat monitor pri ztrate signalu, tak DP opravdu neni sazka na jistotu, protoze to u…
RedMaX 21.04.2020 07:52
RedMaX
no ale proč bych měl ztrácet signál? Jediný problém u DP je občasná problematická implementace daisy…
touchwood 21.04.2020 08:53
touchwood
Ne, to neni softwarova zalezitost, to je hardwarem. Mas dva monitory, dokud pouzivas oba, je vsechno… poslední
RedMaX 21.04.2020 17:25
RedMaX

Tak vypadá že to přestalo,v AMD nastavení sem zkusil jediný co se dalo u Hloubka barev kde bylo 10bpc, 8bpc a 6bpc tak na těch 6bcp to nedělá zatím...(propojení přes HDMI mě to zobrazilo normálně v tom programu,ale u DP se mě místo toho objevila ta volba bpc nic víc)

Mimo jine ovladace, zkousel jsi druhy VBIOS? (Fury ma nekde prepinač primo na karte).
Uricte zkus na tom monitoru provest tovarni obnovení, nevím jaké ma ten 32 rozlisení ale vypni Fsync a aktivuj Hdmi 2.0 jestli v nastavení monitoru je.
Ty kable, jestli jsi je pouzival na 1080p@60 a ted mas xxx@75 a více Hz tak jeste nemusí znamenat ze jsou uricte v poradku, nebo kvalitne provedy na vysí Hz a rozlisení tak se podivej do supliku jestli nenajdes jeste jeden nebo vem z Tv, urcite nakej doma najdes.
(Kdyby jsi nabotoval nejaky live linux a ten by rozlisení zobrazil korektne, tak by jsi také dostal moznou odpoved)

Ovladače od AMD k tý GPU mám poslední kde to fachalo pod W7 64bit jak mělo,ty nový mě udělali v kompu bordel.Druhej BIOS na GPU sem nezkoušel,má 60Hz a kable dodaný k monitoru krom toho DVI.Ten DP mám jenom ten dodanej a HDMI funguje jak má.

Když sem na monitoru přepnul místo automat na DP vstup tak mě zmizla plocha komplet ,obraz blbnul a pomohl až restart.Zase to nebudu hrotit asi ,přes HDMI to jede jak má a teď i přes DP když jsem v tom Hloubka barev kde bylo 10bpc nastavil těch 6 bpc kde to jede normálně.V programu od AMD když propojím přes HDMI tak to se mě tam ukáže normálně detekovaný ovšem u DP tam mám akorát tu Hloubka barev a tři možnosti bpc,tam nic jinýho není.

Problém bude asi v těch ovladačích AMD ,když sem kdysi ten monitor kupoval a zkoušel měl sem tam MSI GTX 770 a přes DP ani stejnej DVI kabel nebyl žádnej problém.(tam sem měl podobně rozdrbanej obraz akorát u druhýho monitoru napíchlího přes 10M HDMI kabel,jenže to mohlo bejt kabelem na tu dálku)

Nevím jaké 32, ale s kominací QHD a HDMI mám jinou zkušenost. Následující se týká 2560x1440 rozlišení: Monitor neumí HDMI 1.4, tudíž přes HDMI neumí QHD v 60Hz. Dokonce "nenabízí" (nenabízí na výběr) ani 30 Hz (což by datovým tokem mělo umět). Musí se manuálně natvrdo nastavit přes vlastní režim v intel hd grafice neb na linuxu xrandr newmode/add/mode/setmode (jde to asi až do 42Hz, s CVT-RB). Přes displayport OK.

Poud problikává obraz u displayportu u mě to bylo na straně notebooku-něco jako vyviklaný konektor, nebo uvolněný kabel. Výpady byla včasesérie horizontálních pruhů + prasknutí - asi na 1/4sec.

Myslím, že on limit je i frekvence převodníku a jelikož HDMI a DVI je skoro totéž , tak to znamená, že možná DVI jede na velmi vysoké frekvenci.(k 300MHz)... Proto některé grafiky mají uměle omezen clock rate i když standard by to umožňoval, ale prostě signál by už byl na draka

A jako další bonus, pokud bude clock rate kolem 2.4GHz , může to rušit wifi (ale pravděpodobně se to týká jen oboard wifi v těsné blízkosti do decimetru od převodníku/konektoru)

Jaké tedy zkoušíš rozlišení?

Ten QuadHD AOC mam pripojenej na dva PC, jeden pres DP a druhy pres HDMI. Pres DP mam 10bpc, pres HDMI mam 8bpc, vic mi to tam nenabidne. Grafiku mam od NVidie. Nedaval bych nikde 6bpc, je to malo.

Puvodne mi jelo DP v pohode, ale HDMI nejelo, obraz vubec nenaskocil. Pritom na fullHD TV jel ten HDMI naprosto perfektne. Zkusil jsem teda jinej HDMI kabel a najednou to jelo ok. Takze pokud jsi ten kabel na jinem monitoru s QHD a vyssim nezkousel, tak nemuzes vedet, ze je opravdu v pohode.

Dalsi moznost je, ze je problem v grafice od AMD, ale s tim bohuzel nepomuzu.

No ten DP mám jenom jeden to budu muset koupit,nebo se na to vykašlu a nechám to přes to HDMI je to jedno,spíš mě zajímalo proč se to drbe ale vidím to na AMD chybu kkdyž to jede jenom na 6bpc správně a s nVidií to jelo aniž bych musel vnějakým programu něco nastavovat.

Koukám jestli ještě něco nenastavit v PIP Setting (Nastavení PIP) ,ale to asi ne,jinak mám to HDMI a 8 bpc jak píšeš a tak to asi nechám,ani v jednoom výstupu ze 3 ten DP nejede jak má.

[89830-gggggg-jpg]

Klidne zustan u HDMI, osobne ho i preferuju pred DVI, ale je to v podstate jedno. DP je stejne nepouzitelnej bazmek. Ja ho pouzivam jen kvuli tomu, ze musim. Pripadne bych musel kupovat nekam prevodnik a to uz je mi milejsi ten DP, ale jeho funkce automatickeho vypinani monitoru bez signalu, to by jeden vrazdil. ]:(

8bpc vs 10 bpc poznas jen u nejakych fotek a podobne a to tam musi byt jeste kvalitni ten zdrojovy obrazek, klidne teda HDMI s 8bpc, staci to.

Pokud nechces vypinat monitor pri ztrate signalu, tak DP opravdu neni sazka na jistotu, protoze to u DP proste nelze. Uz jsme to tu mimochodem resili, nevzpominas si?

Pripojeni pres DP znamena u vicemonitorovych sestav neustale rozhazovani plochy ve Windows odpojenim kterehokoli monitoru. Pri pripojeni pres HDMI a DVI se nic takoveho nedeje. Resitelne to neni, snazili se mnozi, staci prolistovat google.

no ale proč bych měl ztrácet signál? Jediný problém u DP je občasná problematická implementace daisy-chain (DP MST) u monitorů (umí to jen Dell, pokud vím), je to naopak geniální řešení, kdy z PC ti jde z grafiky jen jeden drát.
Ty jsi měl, pokud se pamatuju, problém s tím, že jsi záměrně jeden monitor vypínal, což je zase "souběh" s Win7 a vyššími, které si už pamatují rozložení monitorů a podle toho jednají.

Ne, to neni softwarova zalezitost, to je hardwarem. Mas dva monitory, dokud pouzivas oba, je vsechno v poradku, kdyz jeden z monitoru vypnes, tak u DVI a HDMI zustane ovladac monitoru aktivni, takze OS nedetekuje vypnuti monitoru a na druhem zapnutem monitoru zustane vsechno presne tak, jak to tam bylo pri zapnutem monitoru jedna. U DP dojde okamzite ke ztrate signalu a odebrani ovladace monitoru, protoze OS ani nic jineho nezbyva, monitor tam pro nej proste neni, takze musi odebrat ovladac. Tim ovsem vsechno, co bylo na obrazovce jedna, ktera uz neni k dispozici, se presune na obrazovku dva.
Tato funkce je u DP implementovana naschval a ma setrit energii. Nejde ji nijak deaktivovat. A netyka se to jen OS Windows, u linuxu se to chova uplne stejne. Netyka se to jen nekterych monitoru, je to funkce DP, ktera je standardne implementovana u vsech monitoru, ktere DP obsahuji.
Pro me jako uzivatele tri monitorove sestavy s jednim hlavnim monitorem a dvema obcasnymi, je tato funkce naprostym zlem, bohuzel bez existujiciho reseni. Mnohem radeji teda pouzivam HDMI a DVI, kde to funguje tak, jak potrebuju ja.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru