Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Základy programování - jak začít

Dobrý večer, chtěl bych se vás zeptat konkrétně okolo základů programování.

Jsem ve 3. ročníku na sš a už nějakou dobu mám iluzi toho, že jednou budu programovat a rád bych studoval IT na vš. Uvědomuju si, že to je opravdu něco, co by mě nejen bavilo, ale beru to samozřejmě naprosto seriózně, takže by bylo pro mě čest se tím i živit, a tak bych se vás chtěl jestli nevíte, který programovací jazyk je nejlepší pro začátek, a také bych se rád zeptal jestli nevíte, která vysoká škola se zaměřením na IT je nejlepší pro studium v čr?

Díky, za radu

Předmět Autor Datum
Velmi originální dotaz. Tenhle týden tu ještě asi nebyl. Na jazyce zase tak nezáleží, za život jich…
Wikan 08.05.2020 21:50
Wikan
už nějakou dobu mám iluzi toho, že jednou budu programovat a rád bych studoval IT na vš. Uvědomuju…
HPET 08.05.2020 22:31
HPET
Bohužel v poslední době dělám spoustu dalších věcí a k samotnému programování se dostanu mnohem míň,…
Wikan 08.05.2020 22:52
Wikan
Já tomu říkám "prokletí schopných". Vyžereš kdejakou sračku za neschopné kolegy.
Prasak 09.05.2020 20:00
Prasak
Pro vyuku programovani byl vytvoren PASCAL, ale v praxi se s nim nejspis nepotkas. Nejvic toho bude…
gilhad 09.05.2020 02:38
gilhad
Podľa mňa najlepší spôsob ako sa naučiť prakticky programovať, je zvoliť si nejaký projekt, ktorý ťa…
moose 09.05.2020 06:06
moose
Za mě klidně jo. Ale nesmělo by to být úplně začátečnické (např. vysvětlování cyklů, proměnných atp.…
Flash_Gordon 09.05.2020 06:20
Flash_Gordon
To by určite nebolo pre úplných začiatočníkov (ak by to teda vyslovene niekto z publika nevyžiadal).…
moose 09.05.2020 06:48
moose
Ok, tak skúsim prvú pilotnú epizódu dnes o 17:00-18:00. Dám to iba sem, aby sa tam nenahrnulo veľa ľ…
moose 09.05.2020 07:25
moose
Dnes nieeee...pride k nam particka kamosov a budem pod vplyvom a chcel som sa zucastnit.
fleg 09.05.2020 09:23
fleg
Ok, zkusím si udělat čas :-) Zoom neznám.
Flash_Gordon 09.05.2020 11:52
Flash_Gordon
To by se mi líbílo ... jak říká obr Koloděj. Já jsem kdysi programoval slušně v Pascalu. V praxi se…
Nol 09.05.2020 06:47
Nol
Na zive hledáš školu už tak tři roky. Ještě sis nevybral?
ms 09.05.2020 19:24
ms
https://www.zive.cz/poradna/pomoc-studentce-v-it-co-je-vazne-zoufala/sc-20-cq-607352/default.aspx?co…
Yarda 09.05.2020 20:31
Yarda
Ono to má krátké pokračování.
ms 09.05.2020 21:21
ms
Nevím, kam mé cesty povedou - možná budu programovat a možná taky nabízet firmám technologie na živ…
lední brtník 09.05.2020 22:29
lední brtník
Toho pokračování jsem si nevšimnul. Docela by mne zajímalo po těch letech, jak dívenka dopadla. IMHO… poslední
Yarda 10.05.2020 08:09
Yarda

už nějakou dobu mám iluzi toho, že jednou budu programovat a rád bych studoval IT na vš. Uvědomuju si, že to je opravdu něco, co by mě nejen bavilo, ale beru to samozřejmě naprosto seriózně, takže by bylo pro mě čest se tím i živit

Iluze a realita jsou velmi rozdilné veci.
Je rozdíl si programovat doma = baví tě to, děláš si to jak chceš, objevuješ nové věci, připadáš si kreativní nikdo na tebe netlačí, a v zaměstnání musíš poslouchat a dělat co ti kdy, kdo a jak ti co říká, používat firemni SW to na co jsi zvyklí nikoho nezajímá a to jsou dvě velmi rozdilné věci, nebo musíš mít sakra velkou motivaci.

K nám co chodí stážisti tak u většiny si to představují podobně, přichází s tím, "doma skládám počítače kamaradum"," kamaradum delam WEB stranky žádný problém" a už po měsíční praxi, "takle mě to nebaví když to nemůžu dělat podle sebe", "myslel jsem že budu skládat počítače né čistit staré kancl PC na dvoře kompresorem", obsluhovat kopírku a podobně ..
(nejlepší by bylo, kdybys sel někam do terénu a podival se jak to vůbec v realite vypadá než na takovou školu vůbec půjdeš , aby jsi na tom modrém oblazku né odletěl moc daleko. Tuším ze zrovna Wikan alespoň z části je programování jeho profese, myslím že ten by ti o tom mohl vyprávět, IMHO toto nebo být programátor není prostě pro každého. Šťastný učeň v prosklené budově ve svym Open kanclu je možná tak jen ve filmech).

Bohužel v poslední době dělám spoustu dalších věcí a k samotnému programování se dostanu mnohem míň, než by se mi líbilo. Prý daň za to, že je člověk dobrý. Ale jinak máš pravdu, ne vždy je ta práce med, ale to se dá říct asi o každém oboru.

Pro vyuku programovani byl vytvoren PASCAL, ale v praxi se s nim nejspis nepotkas. Nejvic toho bude asi v C++ (pripadne C), dost se pouziva Python (kvuli prehlednosti), pripadne Java, okolo webu jeste PHP a JavaScript (neplest s Javou, vlastne spolu nesouvisi) a asi tak jeste bambilion dalsich jazyku, nareci, frameworku a jinych oblud (jo, bash a perl taky).

(Arduino je maskovane C++ a framork Wireing + Processing a jako vazne bych asi nedoporucoval zacit s nim - je stavene pro studenty humanitnich oboru, co chteji blikat LEDkou, ale programovani se boji - takze spoustu veci zamete pod koberec, neresi, resi blbe ale "jednoduse" a 90% navodu jsou slepence nahodnych kousku kodu ukradenych z ruznych zump, ktere pri trose smuly "nejak" funguji aspon "obcas" - didakticka kvalita kolisa vetsinou nekde mezi "priserne" a "udesne" s castym vyskytem "autora zastrelit, obesit, spalit a zahrabat v libovolnem poradi". Ruzne ty graficke tahaci obrazky pro deti, co to maji nahradit jsou v podstate taky na nic (Mikrobit a spol) a v praxi ani nahodou)

Takze zacni asi nejlip tim, co mas k dispozici (python, nebo C++) a pokus se vyresit nejaky vlastni problem - a misto opisovani z webu si najdi ucebnici jazyka.

Na VS to stejne pujde vsechno do haje, protoze tam zacnou metodicky a teorii a formalnima logikama a budes se to ucit od zacatku jinak, ale kdyz budes mit trochu predstavu, k cemu to tak muze smerovat, mozna ti to pujde lip pochopit. Nakonec zjistis, ze co ses naucil ted sam je vlastne uplne spatne a jinak a nepatrny stripek ohromne mozaiky.

A pak vylezes do praxe a zjistis, ze se jednak pouzivaji o nekolik verzi az generaci novejsi jazyky a jednak balast z doby kamenne, na kterem cely firemni bazmek stoji a prepsat ani udrzovat nejde, ale stejne se furt musi udrzovat a prepisovat. Nikoli aby byl lepsi, ale aby se do terminu uspokojil klient. Takze se zacnes ucit znovu od zacatku, ale to uz bude po tolikate, ze to pujdde snaz.

Nakonec zjistis, ze vsechny jazyky jsou vlastne skoro stejne a ze zacit psat v desatem ci dvacatem je tak nejak celkem fuk - furt se to do znacne miry podoba. A ze stejne se musis naucit pouzivat ty knihovny, ktere zrovna jsou, protoze psat neco od zacatku se neslucuje s deadlinama, ktere nasmlouvali obchodaci ("hele, kluci, myslite, ze by v principu mohlo tohle vubec nejak fungovat?" - ""no, nelze to vyloucit, dokud o tom nezjistime vic" - "Prima, ja to prave prodal zakaznikovi s tim, ze uz to leta pouzivame a on to chce mit do konce tydne nainstalovane v clusteru, tak se sebou hodte" = kdybych tohle opakovane osobne nezazil, neveril bych)

A kazdy rok budou jine frameworky a nove knihovny - samozrejme castecne, ale nikolli zcela nekompatibilni s temi existujicimi. Ta tak to pujde furt.

Podľa mňa najlepší spôsob ako sa naučiť prakticky programovať, je zvoliť si nejaký projekt, ktorý ťa bude baviť a ktorý implementuješ. Jazyk vyplynie viac-menej z toho, aký projekt si zvolíš. Ak si chceš postaviť niečo na Arduine, tak máš iný výber programovacích jazykov, ako keď si zvolíš nejakú webovú stránku, alebo desktopovú aplikáciu, alebo mobilnú aplikáciu, alebo makro v Exceli, alebo hocičo iné. A potom to už len implementovať - čítať dokumentáciu, googliť články typu ako implementovať autentifikáciu, aký algoritmus zvoliť, a pod. Ideálne ak máš niekoho, kto sa na to občas pozrie, zhodnotí, prípadne poradí, čo vylepšiť - ak nemáš nikoho, tak si môžeš zvoliť nejaký open source, tam ti kód skritizuje kde-kto. Čo sa týka vysokej školy v ČR, tak podľa výsledkov Google tam máte FIT ČVUT a MatFyz UK - ak by som študoval v ČR, tak by som si vyberal v danom poradí.

Rozmýšľal som nad takým, že by som cez víkendy za Poradňu organizoval "programátorskú hodinku" vo forme videokonferencie, kde by sme sa vždy venovali nejakému náhodnému problému, len neviem, či by ľudí bavilo na mňa pozerať, ako si čítam dokumentáciu, strácam čas inštaláciou prostredia a pod., keďže určite by som nemal čas sa na to pripravovať. :-)

To by určite nebolo pre úplných začiatočníkov (ak by to teda vyslovene niekto z publika nevyžiadal). Ak by som niečo také robil, tak by som sa buď venoval problému navrhnutému z publika, alebo v prípade, že by nič nebolo, tak by som si zvolil náhodnú tému. V prípade náhodnej témy by to vyzeralo asi tak, že si zvolím niečo, čo ma zaujíma, vygooglim tutoriál a skúsim podľa neho niečo v rámci tej hodiny implementovať, aby som sa niečo naučil. Náhodné témy by boli zrejme typu - skompilovanie a použitie webassembly, použitie nejakého herného engine, implementácia single sign-on autentifikácie, vygenerovanie SVG grafu, spracovanie textových súborov, ... skrátka hocičo random, na čom sa dá tá hodina stráviť.

Ok, tak skúsim prvú pilotnú epizódu dnes o 17:00-18:00. Dám to iba sem, aby sa tam nenahrnulo veľa ľudí:

https://us04web.zoom.us/j/72360499968?pwd=bXU1MytNKy9GMkM4eHE2QTZRNlNzdz09

Meeting ID: 723 6049 9968
Password: 0qBv0V

Bude to prvýkrát, čo takéto niečo robím, takže asi toho veľa nestihneme. A bude to bez akejkoľvek prípravy, lebo ak to má byť dlhodobé, tak by som aj tak nemal čas sa pripravovať. Tému si určíme na začiatku, kľudne sa odpojte, ak si zvolím niečo, čo vás nezaujíma. No pressure.

To by se mi líbílo ... jak říká obr Koloděj.

Já jsem kdysi programoval slušně v Pascalu. V praxi se Pascal používá vyjímečně, i když jsem viděl, že se do toho zahleděl šéf jedné malé firmy a stvořil v tom účetnictví.
Já pak tvořil v asembleru Z80 řídící systémy.
Jenže to bylo před 30 lety. Dnes už o programování nevím nic.

Nevím, kam mé cesty povedou - možná budu programovat a možná taky nabízet firmám technologie

na živě nechodím, ale chceš říct, že tento materiál vám tam každoročně exhibuje? no to se máte.

(měl jsem v úmyslu výstižnější komentář, ale z piety k občanům první kategorie si ho odpustím)

Toho pokračování jsem si nevšimnul. Docela by mne zajímalo po těch letech, jak dívenka dopadla. IMHO by se měla vrhnout na scénáře k televizním seriálům, má na to talent.
BTW: Svého času jsem obstojně zvládl programování 8080 ve strojáku a assembleru, otřel jsem se o BASIC, ale za programátora jsem se nikdy nepovažoval.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru