Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Základy programování - jak začít

Pro vyuku programovani byl vytvoren PASCAL, ale v praxi se s nim nejspis nepotkas. Nejvic toho bude asi v C++ (pripadne C), dost se pouziva Python (kvuli prehlednosti), pripadne Java, okolo webu jeste PHP a JavaScript (neplest s Javou, vlastne spolu nesouvisi) a asi tak jeste bambilion dalsich jazyku, nareci, frameworku a jinych oblud (jo, bash a perl taky).

(Arduino je maskovane C++ a framork Wireing + Processing a jako vazne bych asi nedoporucoval zacit s nim - je stavene pro studenty humanitnich oboru, co chteji blikat LEDkou, ale programovani se boji - takze spoustu veci zamete pod koberec, neresi, resi blbe ale "jednoduse" a 90% navodu jsou slepence nahodnych kousku kodu ukradenych z ruznych zump, ktere pri trose smuly "nejak" funguji aspon "obcas" - didakticka kvalita kolisa vetsinou nekde mezi "priserne" a "udesne" s castym vyskytem "autora zastrelit, obesit, spalit a zahrabat v libovolnem poradi". Ruzne ty graficke tahaci obrazky pro deti, co to maji nahradit jsou v podstate taky na nic (Mikrobit a spol) a v praxi ani nahodou)

Takze zacni asi nejlip tim, co mas k dispozici (python, nebo C++) a pokus se vyresit nejaky vlastni problem - a misto opisovani z webu si najdi ucebnici jazyka.

Na VS to stejne pujde vsechno do haje, protoze tam zacnou metodicky a teorii a formalnima logikama a budes se to ucit od zacatku jinak, ale kdyz budes mit trochu predstavu, k cemu to tak muze smerovat, mozna ti to pujde lip pochopit. Nakonec zjistis, ze co ses naucil ted sam je vlastne uplne spatne a jinak a nepatrny stripek ohromne mozaiky.

A pak vylezes do praxe a zjistis, ze se jednak pouzivaji o nekolik verzi az generaci novejsi jazyky a jednak balast z doby kamenne, na kterem cely firemni bazmek stoji a prepsat ani udrzovat nejde, ale stejne se furt musi udrzovat a prepisovat. Nikoli aby byl lepsi, ale aby se do terminu uspokojil klient. Takze se zacnes ucit znovu od zacatku, ale to uz bude po tolikate, ze to pujdde snaz.

Nakonec zjistis, ze vsechny jazyky jsou vlastne skoro stejne a ze zacit psat v desatem ci dvacatem je tak nejak celkem fuk - furt se to do znacne miry podoba. A ze stejne se musis naucit pouzivat ty knihovny, ktere zrovna jsou, protoze psat neco od zacatku se neslucuje s deadlinama, ktere nasmlouvali obchodaci ("hele, kluci, myslite, ze by v principu mohlo tohle vubec nejak fungovat?" - ""no, nelze to vyloucit, dokud o tom nezjistime vic" - "Prima, ja to prave prodal zakaznikovi s tim, ze uz to leta pouzivame a on to chce mit do konce tydne nainstalovane v clusteru, tak se sebou hodte" = kdybych tohle opakovane osobne nezazil, neveril bych)

A kazdy rok budou jine frameworky a nove knihovny - samozrejme castecne, ale nikolli zcela nekompatibilni s temi existujicimi. Ta tak to pujde furt.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny