Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Bzučanie PC zdroja po vypnutí počítača

Něco se muselo změnit, pokud se změnilo chování. Takové problémy se mohou vyskytovat při nějaké změně parametrů obvodu, typicky elektrolytických kondenzátorů (ale oni i ty fóliové jsou dost šizené), čímž se obvod dostane do jiného pracovního bodu, kde je více slyšet. Může to také být změnou toho, co je připojené na zdroj a bere si elektriku i při vypnutí, což také pracovní bod zdroje odšoupne jinam. Prostě něco jako zákon setrvačnosti, pokud se zařízení chová jinak, muselo dojít k nějaké změnně (na vstupu (elektrika v zásuvce je snad pořád stejná), uvnitř nebo na výstupu). Zkusil bych odpojit všechna USB, uvnitř skříně se předpokládám nic neměnilo.
Že by se po roce chystal odejít, to by bylo dost podezřelé, ale třeba je ještě dost velká rezerva a odejde to normálně po 5-10 letech, teď je to jenom na cestě.

Já třeba kdybych toto chtěl řešit bych se chytnul těch kondenzátorů (hlavně těch sekundárních) a zkusil je změřit, tak jak jsou zapájené, malým napětím (např. 100mV=+10mV~), na to mám k dispozici RCL můstek (nebo co to je), ale bez něj bych to dělal těžko a vyletovávat by se mi je nechtělo, pokud bych neměl opravdu vážné podezření. Ale dneska je všechno tak dimenzované, že může odejít prakticky cokoliv. Taky jsem si všimnul (zdroje obvykle neopravuju, ale pár exemplářů mi rukama prošlo), že se šetří keramickými blokovacími kondenzátory, to už je zoufalství, kousek stojí kolem 50 haléřů při kusovém odběru a kolem 5 haléřů když se koupí celá cívka (alespoň jsem tak přes nějakou dobou kupoval 1000 kusů (na cívce jich bývá 2500), nyní koukám, že jsou ceny o řád jinde, ale pořád to jsou desetihaléřové max korunové položky v maloobchodě pro normální lidi). Na tišťáku na ně bývá místo, ale nebývají osazené, je otázka co s těmi elektrolyty nebo s celou regulací dělaji pak vysokofrekvenční složky, které by měly chytat ty blokovací. Je dost možné, že právě kmitání regulace je to, co je potom slyšet, nevím, kde se dneska pohybuje spínací kmitočet, ale očekával bych vysoko nad akustickým pásmem (minimálně 50 kHz) a právě to, co lze slyšet jsou buď produkty regulace nebo zázněje.

Jestliže je funkce bezchybná, reklamace by asi prošla těžko, ledaže by se ukázalo, že jsou výstupní napětí nebo jejich zvlnění (a to by spíš mohlo) mimo toleranci, ale opět toto není jednoduché změřit.

Opravy elektroniky tohoto druhu se snad ani dneska nedělaji, neříkám, když si to nějaký nadšenec proklepne a třeba i opraví (a nebo taky ne), ale tímto se snad už dneska nikdo neživí, protože aby se uživil, musela by taková oprava stát podobně jako nový výrobek ovšem s vyhlídkou na to, že klidně příště může odejít něco jiného. To neni karta za 100 tisíc (možná víc, byla to docela podstatná součást zařízení za milion), u které jsme se radovali, že oprava za 100€ byla levná (tím spíš, že se to posílalo na opravu do německa a značnou část prý stálo to posílání, což teda nevim (víc jak 20€ to být nemohlo), tvrdil to tak pán od českého zastoupení).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny