Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Excel: rozevírací seznam s předvolenou hodnotou

Mám excelový sešit v příloze. Sesit-2007.xlsm

Na listu konstanty jsou hodnoty, které chci povolit zadávat ve sloupci C na listu List1. Mám tam ale přidanou podmínku (ta byla vlastně vytvořena jako první!), že když v příslušném řádku sloupce A nic nebude (""), nebude se ani vyplňovat/vybírat hodnota ve sloupci C. A pokud ve sloupci A bude cokoliv napsáno, ve sloupci C bude moje defaultní hodnota, tedy "jedna".
=KDYŽ(A3="";"";"jedna")

Po vytvoření této podmínky jsem ve sloupci C dodal "Ověření hodnot" a nastavil povolenou oblast jako =konstanty!$B$3:$B$6

[90534-overeni-dat-png]

Takže to funguje tak:
- pokud ve sloupci A není nic, ve sloupci C stejného řádku také nic
- pokud je ve sloupci A cokoliv, ve sloupci C je uvedena hodnota "jedna" (bez úvozovek)
- pokud hodnotu "jedna" nechci, vyberu ze seznamu jinou (dvě, tři, čtyři). Tím dojde ke smazání té původní podmínky (vazba na sloupec A), to mi ale nevadí.

Takto to funguje v Excelu 2007.

Funguje to i po nakopírování do Excelu 2019.

Pokud to v Excelu 2019 uložím a otevřu v Excelu 2007, z celého listu se ztratilo jakékoliv ověření hodnot (všechny rozevírací seznamy). Opět toto uložím v Excelu 2007 a otevřu v Excelu 2019 - a tam to opět funguje jak má. V příloze je to jako sesit-2019b.xlsm, funguje to v Excelu 2019, v 2007 ne.

Absolutně netuším, proč a jak to tedy donutit fungovat i v Excelu 2007 (po úpravě v Excelu 2019). Prostě po uložení v Excelu 2019 ověření hodnot není v Exelu 2007 patrné, ale někde tam musí být, protože v 2019 to funguje.

---

Nad rámec tohoto problému hledám tedy jinou, možná jednodušší možnost, jak nastavit rozevírací seznam tak, aby to splňovalo ty mé požadavky, minimálně tu defaultní hodnotu "jedna", která platí pro 99% případů. Plus nevyplňovat ve sloupci C nic, když je příslušná řádek prázdný.

Celé to má ve skutečnosti několik tisíc řádků, v příkladu jsem to hodně zjednodušil.

Díky za rady.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny