Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Monitor 24"

Dobrý den,mám k Vám prosbu ohledně pomoci,nejdříve se chci ujistit zda to co chci má smysl s tím co chci(Sapphire Radeon RX 5500 XT Pulse 8 Gb)mám 6 let TN BenQ 24" 1920/1080 a pokukuji po novém,co vím určitě 24" FHD freesync,dále nechci prohnutý,sedím naproti a jen já,cena cca 3000/4000.No a než napíšu nějaký výběr tak otázka -využiji 144hz monitor při tomto rozlišení?Má to smysl?Dělají i 75Hz ok tam je cena 3000kč 144Hz 4000kč.Tím bych začal-můj výběr se točí kolem TN(popravdě jsem se spálil na IPS samsung kde kraje a spodek svítily,tma a tmavé pozadí testovací takže jsem to vrátil-vždyť tam byly vidět i světla od stojanu /šroubky?))takže tu mám hlavně TN které to prý nedělají,vím již o IPS a TN je spousta těch co jen IPS ale pravda je že se stále dělají a berou se jako tOP i TN panely!Moc neřeším pozorovací úhly to co se nahnu vidím i na tom starým,barvy v tom věku(ta IPS mne zaskočila až moc jasnýma barvama,jde jen o zvyk)zase tolik nepotřebuji.
Hlavní dotaz využiji 144Hz na tom monitoru??nebude to spíše na škodu v něčem(blikání atd)
Freesync asi je použitelný co jsem se dočetl (záleží pak na spodní hodnotě refresh rate že?)
Četl jsem zde pár příspěvků ale nic o tom zda je lepší mít 144Hz na 24" proto sem se rozhodl to sem postnout
jinak můj výběr je 144Hz TN produkt
144Hz TN 24-lg-24gl600f-d5613386.htm
75Hz TN produkt
75Hz IPSprodukt
Tak toto je moje představa,pokud budu vědět že 144Hz bude "lepší " klidně do toho půjdu a Lenovo vypadá s těmi parametry velice dobře(alza ho má za 5000kč a já na czc mám ještě kuponek na 300kč takže cena cca 4200kč za to Lenovo)
děkuji za připomínky snad se něco dozvím,popravdě co čtu u IPSpanelů recenzí a že jsem toho načetl,mají ty backlight bleeding skoro všude(i mne překvapil sice není vidět normálně ale to neznamená že tam není a musím dodta že u toho Samsunga zmizel jak jsem pohnul zadním plastem takže to vypadá že panel ok ale ta bezrámečková uchycení to pak pokud je plast špatně vylisován tlačí na panely a pak to svítí)

Řešení:

https://pc.poradna.net/articles/2923842-60hz-vs-144hz-v-slepom-teste
Za mna...zrak mam horsi, na oboch ociach Keratokonus, jedno oko uz po ozarovani, ale po 20 rocnych skusenostiach s panelmi mozem povedat nasledovne.
Hoci mam oci chore mozno prave preto som citlivy na blikanie, ci ine vady obrazu. Nejde vsak len o moje skusenosti, mam spatnu vazbu od stoviek zakaznikov za tie roky.
Vseobecne:
TN moniory by som neodpisoval, zdaleka nie su take zle ako v minulosti. Odpisuju ich postupne skor vyrobcovia na ukor IPS. Pozorovacie uhly u TN uz zdaleka nie su take tragicke ako kedysi. Bavim sa o desktopovych TN.
Porovnaval som za posledne roky desiatky TN a IPS monitorov a rozdiel som tam nevidel.
Zahnutie u 24 zmysel nema, a uhlopriecka je na to mala.
U 27 imho tiez nie, ale ak mas miesto na stole urcite chod do 27. Ja mam na stole pred sebou 27 a ako sekundarny monitor 24 a po roku a nieco sa mi zda ta 24, ked nieco na nej robim strasne mala.
Otazka je rozlisenie, ja osobne mam pri 27 len FHD, zo zaciatku sa mi to zdalo velke, ale ako som povedal porovnavam kazdy den s vedlajsou 24 a je to pre mna spravne rozlisenie. Vyssie by som nechcel, bolo by to pre mna moc male.
Zahnutie ma zmysel podla mna od 32, tam co mozem potvrdit, ze neist do FHD https://pc.poradna.net/articles/2969695-je-fhd-rozlisenie-vhodne-pri-32-palcoch, pretoze to rozlisenie pri beznej vzdialenosti je naozaj uz pre slepcov. Naopak QHD pri tejto uhlopriecke uz je prijemne a keby mam viac miesta na stole asi mam dnes vedla seba 32 QHD a 27 FHD.

Vela ludi tvrdi, ze VA je iny ako IPS a ten je iny ako TN....hm ako sa to vezme. V slepom teste to nepoznaju, ak das monitor vedla seba rozdiel uz vidiet, ale uz sa mi stalo, ze som mal vedla seba IPS a TN a rozdiel som nevidel. Ono je totizto rozdiel aj medzi TN a TN, staci ak si inak nastavis jas, ci kontrast.
Skus sam https://pc.poradna.net/articles/2922189-tn-vs-ips-v-slepom-teste

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Na hry je to jedno. Pokud chceš i pracovat, doporučuju 16:10 8-) poslední
mif 07.08.2020 12:26
mif

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru