Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Programovanie v Pascale pre zaciatocnika

Proc ne? Pascal dneska samozrejme zvlada to, co zvladal pred lety (a ze toho rozhodne nebylo malo - hry, databazove aplikace, formalni zpracovani matematickych vyrazu, vyukove programy, .... ) a navic ma radu dalsich dostupnych knihoven a vylepseni. A samozrejme i radu rozsireni oproti puvodni definici.
Zalezi na tom, co clovek od jazyka ocekava, nekde je napriklad typova kontrola vyhodou, jinde zase jeji absence.

Rozhodne je turingovsky uplny, cili v nem lze naprogramovat cokoli, co v libovolnem jinem rozsirenem jazyce, je prekladany, takze to bude i rychle, takze jde jen o pohodli - a pascal byl vytvoren pro vyuku programovani a pro prehlednost, je k nemu spousta dokumentace a prikladu.

Pokud ma k nemu tazatel nostalgicky vztah, tak nevidim naprosto zadny problem. (Tipnul bych si, ze vzpomina nejspis na TurboPascal.)

IMHO co do prehlednosti za nim COBOL vyrazne zaostava, protoze jeho ucelem bylo pred uzivateli skryt, ze programuji a pritom je nechat programovat - ve sve dobe zajimavy napad a v omezene konkurenci si sve dosti vyznamne misto nasel, ale vyvoj sel nakonec jinudy.

Takove C je tu s nami porad a jeho naslednici se taky maji k svetu - a principialne se zase tolik moc nelisi, az na to, Pascal je jako jazyk vyrazne cistsi a C je mnohem vic ovlivneno hardwarem a obsahuje mnohem vic nedefinovaneho chovani (nasal demons) a zaludnosti s defautnima pretypovanima.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny