Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jsou toto dostatečné důvody k reklamaci monitoru?

Dobrý den,

cca rok vlastním monitor DELL UltraSharp U2718Q, který je ještě v záruce. Za dobu používání jsem na něm objevil dva problémy a chtěl bych slyšet váš názor, jestli má smysl ho kvůli nim reklamovat. Respektive, jestli jsou to důvody dostatečné ke schválení reklamace, protože monitor má tyto vlastnosti už z výroby.

1. Problém
HDMI vstup je nekompatibilní s mým Mac mini. Z nevysvětlitelného důvodu.
S továrním MacOS Mojave, který byl na Mac mini nainstalovaný, když jsem ho koupil, fungovalo HDMI bez problémů. Po upgrade na MacOS Catalina začaly první problémy, kdy jsem počítač musel zapínat na 2x, protože při každém 1. spuštění bylo potřeba provést reset NVRAM. Přikládal jsem vinu Apple, řešil to s podporou a milosrdně čekal na opravnou aktualizaci. Nyní, po instalaci nového MacOS Big Sur, problémy stále neustaly. Ještě se zhoršily. Naštval jsem se tedy, vzal můj Mac mini, objel s ním asi 5 kamarádů a u každého ho vyzkoušel přes HDMI přopojit do televize popř. monitoru. Všude jinde fungoval normálně, takže předpokládám, že vina bude na straně mého monitoru. Navíc jsem četl i pár diskuzních fór, kde lidi popisují podobné problémy s monitory Dell a počítači Apple.

2. Problém
Nepoužitelné HDR.
Čas od času si k monitoru připojím i můj xbox. Problém ovšem je, že když chci hrát hry v HDR a zapnu tuto funkci na monitoru, herní zážitek to spíš zhorší. Jas monitoru vyletí snad na maximum a nejde manuálně snížit. Z černé barvy se tedy díky vysokému podsvícení stává světle šedá a hry jsou absolutně nekontrastní a škaredé. Při nočním hraní navíc monitor vypaluje oči.

Děkuji za názory a odpovědi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ale vždyť vidíš sám že vše pochází z problemu nastavení a s prominutím z neznalosti užívání tvého ma…
HPET 19.11.2020 11:25
HPET
Přes půl roku jsem problém řešil s Apple podporou, přičemž se nezijstil žádný problém na počítači. N…
MadDog2 19.11.2020 17:04
MadDog2
Některé artefakty mohou pocházet z HDMI kabelu tak bych nevyloučil i tuto cestu. Pro 4K + HDR na 60H… nový
HPET 19.11.2020 17:16
HPET
Zdravím, možná se to nehodí k pul roku starému příspěvku,ale chtěl bych jenom moc poděkovat za vaši… nový
kamil 82 18.07.2021 22:34
kamil 82
1 já bych k tomu monitoru zkusil připojit ještě něco jiného, třeba notebook nemusí být problém sehna… nový
MM_tank 19.11.2020 23:22
MM_tank
Jak píšu, připojuju k němu i xbox, který bez problémů funguje. Na Mac jsem zkoušel asi 4 různé HDMI… nový
MadDog2 20.11.2020 01:46
MadDog2
viz odpověď HPET, 19.11.2020 11:25 - udělal jsi tu kalibraci nebo ne? Jestli ne, tak tu nebuš pěstí… nový
ApoCalypse 19.07.2021 10:12
ApoCalypse
Troufnu si rict, ze HDR u cehokoliv co ma jen edge podsviceni a ne FALD + local dimming (nebo OLED)… poslední
lucifer 19.07.2021 13:21
lucifer

Ale vždyť vidíš sám že vše pochází z problemu nastavení a s prominutím z neznalosti užívání tvého materiálu.

Problém1) Monitor fungoval do Upgrade OS, čím je to vina monitoru ?
Problém2) Jde jen o špatné nastavení.
Jako první věc po zakoupení monitoru s funkcí HDR bych před použitím doporučil použít průvodce calibrací HDR který najdeš v nabídce XBOX → video → calibrace HDR. Vlastnosti HDR jsou na každém monitoru jiné a tak se bez calibrace bude zobrazovat jak chce, tak budeš mít buď floresentni barvy, nebo problém s jasem.

Za druhé je to typický problém Full a Limited range u profilu RGB kde dochází ke špatnému překladu černé barvy (0-255 & 16-235) kde ta černá je na jiné urovni (podle Full a Limited zacina bud na 0 nebo 16) a proto se ti zobrazuje jako šedá .
V nastavení XBOX prohoď "Limited a Full", najdeš to v upřesnění nastaveni : zobrazeni "TV / Monitor" tak to přepni protoze vychozí nastavení jsou protelevizi = rang černé pro TV.

Přes půl roku jsem problém řešil s Apple podporou, přičemž se nezijstil žádný problém na počítači. Nakonec usoudili, že je problém na straně nekompability monitoru, čemuž nasvědčuje i fakt, že to všude jinde funguje.

Na xboxu samozřejmě mám nastavený profil PC RGB a HDR zkalibrované taky.

Některé artefakty mohou pocházet z HDMI kabelu tak bych nevyloučil i tuto cestu.
Pro 4K + HDR na 60Hz bych doporučil rovnou použít kabel HDMI s certifikací 'premium' (chroma) kterým certifikace zaručuje v podstatě to, že byl testován a testem prošel. Stojí skoro stejně jako běžné HDMI.
(pozor, neplést si s názvem Premium u no Name kabelů, hodně výrobců do názvu dává co se mu zachce).

Další věc je povolení protokolu HDMI 2.0 na použitém HDMI portu. Jestli tuto položku nastavení tvůj monitor má, tak nahlédni jestli je aktivované.

Reklamace v těchto případech bývá těžší, někteří prodejci kvůli tomu poskytují 14 dění lhůtu návratu, tak když není kompatibilní můžeš ho navrátit. Po jednom roce to IMHO nemá cenu ani zkoušet.

Zdravím,
možná se to nehodí k pul roku starému příspěvku,ale chtěl bych jenom moc poděkovat za vaši odpoved k danému tématu,nebot jsem se ted setkal s problemem na novem monitoru ohledně černé zobrazující u her šedou. Prvně jsem četl až tady jaké jsou vlastné druhy RGB a díky tomu jsem spokojený,že se vyřešil muj problem,který mě nenechaval spat. Děkuji!

1 já bych k tomu monitoru zkusil připojit ještě něco jiného, třeba notebook nemusí být problém sehnat. A uvidíš. Je možné že odešel hdmi vstup monitoru, o to to bude snažší. Předpokládám jiný kabel nebo dva jsi zkoušel.
Reklamace je vždy lepší do 6ti měsíců.

2) problém že se ti podání HDR nelíbí ? Pokud nepomůže ta kalibrace tak to vypni. To nevyreklamuješ, navíc je to tam od začátku.

Jak píšu, připojuju k němu i xbox, který bez problémů funguje. Na Mac jsem zkoušel asi 4 různé HDMI kabely.

Není to jen o tom, že by se mi HDR nelíbilo, ale mám pocit, že podání HDR toho monitoru úplně vyvrací to, jak má HDR fungovat. Je pravda, že s HDR nikde jinde zkušenost nemám, ale měl jsem za to, že by HDR mělo vylepšit kontrast a hry by s ním měly být celkově hezčí. Navíc nerozumím tomu, proč nejde při aktivním HDR manipulovat s jasem a vystřelí ho to automaticky do výšin.

Troufnu si rict, ze HDR u cehokoliv co ma jen edge podsviceni a ne FALD + local dimming (nebo OLED) je dost nesmysl. Potrebujes prave max. jas, aby jsi mel ten "vysoky dynamicky rozsah" - mit kam jit nad ten standardni. Jenze pokud tak musis podsvitit celou plochu, kor u IPS... A jakykoliv maximalni jas je smesne malo, u tohohle monitoru prej 350nit, eh? :-) Takze HDR je cista reklamstina, nic vic.

- s HDR na necem co to realne umi zkusenosti mam, a je to fakt jine kafe. Ale umi to 1000 - 1500nit, a umi lokalne stmivat = nepresviti cely panel.A nema IPS, u ktereho je ten backlight bleeding nejhorsi. Cely tenhle monitor je takove lakadlo pro neznale. 4k na 27" - smarja, proc? Nalepkovat "HDR" neco s 350nit podsvicenim?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru