Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nefunkční nakrimpovaný ethernet kabel

Dobrý den,

dnes jsem si nakrimpoval ethernet kabel(lanko) na konektory RJ45(lanko), žíly jsem seřadil podle standardu T568B. Prozkoušel jsem kabel v testeru a zapojení je v pořádku, délka kabelu je cca 1m.
Pak jsem kabel zapojil do switche a do notebooku se síťovou kartou Realtek PCIe GbE Family Controller ID hardware PCI\VEN_10EC&DEV_8168&CC_0200 a notebook vůbec nezaznamenal připojení kabelu (ve win10 žádné informace o zapojení, diody na portu taky neaktivní). Když jsem k notebooku použil externí síťovou kartu (od ASUS do USB), tak zapojení s nakrimpovaným kabelem funguje.

Pokud zapojím ethernet kabel koupený z výroby, který je také podle standardu T568B, přímo do síťovky notebooku, tak zapojení funguje.

Mnou krimpovaný kabel jsem také zkoušel na stolním PC HP ProDesk 400 G4 Desktop Mini PC s integrovanou síťovou kartou, ale zde je situace stejná, zapojení vůbec nefunguje.
Zkoušel jsem kabel použít také ve stolním PC s externí síťovou kartou do PCI a zde byl kabel funkční.

Prosím netušíte čím toto může být způsobeno?

Předmět Autor Datum
Vyskusal si vsetky moznosti ohladne samodomo kablu, ale preco si nevyskusal kabel kupeny z vyroby do… nový
truhlik 30.08.2021 11:01
truhlik
Asi jsem se špatně vyjádřil. Kabel z výroby jsem zapojil do switche a následně do notebooku - toto z… nový
Sitar 30.08.2021 11:18
Sitar
Takže přichází do úvahy vada kabelu, která z nějakého důvodu jiným kombinacím hw nevadila nebo vada… nový
ml1 30.08.2021 11:51
ml1
Děkuji za odpověď, už jsem z toho úplně marný :D Vzal jsem ještě lanko z výroby a překrimploval jsem… nový
Sitar 30.08.2021 14:04
Sitar
Ale to je jednoduché. Pokiaľ použiješ kvalitný kábel, nerozpletieš páry a nekopneš sa pri ich vklada… nový
sakraforte 30.08.2021 14:27
sakraforte
Urob fotku ako si to testoval. Testoval si niekedy naozaj vadný kábel? nový
Ito 30.08.2021 17:45
Ito
Zkoušel jsem kabel použít také ve stolním PC s externí síťovou kartou do PCI nejspíš 100mbit model,… nový
lední brtník 30.08.2021 18:11
lední brtník
Podľa toho čo píšeš bude zlý nielen kábel, ale aj ten tester. nový
pozorovateľ 30.08.2021 20:15
pozorovateľ
Viděl jsem krimpovací kleště, které u kostky (konektoru) pomuchlaly okrajové plošky, takže se hmota… poslední
Pytlík 31.08.2021 15:24
Pytlík

Vyskusal si vsetky moznosti ohladne samodomo kablu, ale preco si nevyskusal kabel kupeny z vyroby do switchu namiesto svojho robeneho ?
"Pokud zapojím ethernet kabel koupený z výroby, který je také podle standardu T568B, přímo do síťovky notebooku, tak zapojení funguje." - preco do sietovky? A nie do switcha?

Takže přichází do úvahy vada kabelu, která z nějakého důvodu jiným kombinacím hw nevadila nebo vada konektoru, která nevadila koupenému kabelu. Testery obvykle testují jen průchodnost kabelu, tedy že všech 8 vodičů vede jak má; je to taková komfortnější prozváněčka (ani přístroje kolem tisícovky mi přišlo, že neumí víc, ale určitě musí existovat testery, které testují i přenos signálu). Ethernet ale potřebuje zachování kroucených párů a to se právě dá lehce prohodit už jen proto, že jeden je uprostřed, další kolem něj obkročmo a zbylé dva jsou na krajích. Píšu to proto, že jsem takovou chybu v minulosti (bude tomu možná už 20 let) udělal (prostě jsem ty čtyři páry seřadil za sebou a plochým šroubovákem a kladivem jsem to "nakrimploval", kabel pak fungoval léta, bylo to spojení s jedním počítačem, ostatní měly tehdy bnc, tento ne. Až později, kdy jsem přešel na kroucené dvoulinky a gigabit jsem pátral, proč ten kabel jde jen 100 mega a ne giga a zjistil jsem právě toto (a možná jen díky tomu, že ty vodiče, co jsou normálně bílé nebo s nevýrazným pruhem byly tady dost výrazně proužkované příslušnou barvou).
Minimálně v jednom případě jsem se setkal i s chybou konektoru, jak toho na počítači (špína a zohýbané nožičky, v notebooku se nelze divit) tak toho na (koupeném) kabelu ("pozlacený" povrch měl zelenou barvu (takže očividně nebyl pokryt zlatem, to nechytá měděnku), tak jsem konektor uštípnul a nakrimploval nový).
Taky když jsem se se svým nástrojem učil zacházet, zjistil jsem, že se musí dost zamáčnout, jinak to neni pořádně nakrimplované (čekal jsem, že po cvaknutí to je hotové, ale zdá se, že to tak neni, a že je potřeba ještě trochu přidat). Ovšem to nevedlo k nefunkčnosti (podle měření ty spoje už vodivé byly), ale k tomu, že kabel do některých (do většiny) zásuvek mechanicky vůbec nešel zastrčit.
Prostě je potřeba hledat v čem se doma vyrobený kabel liší od toho koupeného, osobně teda výrobu takového kabelu považuju za zbytečnou námahu, v obchodě to dnes stojí pár korun, leda ze cvičných důvodů by to mělo smysl (na metrovém kabelu se bádá lépe než mezi odlehlými místy, ve kterých kouká ocas jinak zazděného kabelu).

Děkuji za odpověď, už jsem z toho úplně marný :D Vzal jsem ještě lanko z výroby a překrimploval jsem ho na lankové koncovky(které jsem použil i původně) a kabel nebyl funčkní i když tester opět ukázal, že průchodnost je OK. Nepomohla dokonce ani externí síťová karta. Zkusil jsem poté použít drátové koncovky, ani ty nefunguovaly a to ani přes externí síťovou kartu (tester opět hlásil, že je vše OK)

Následně jsem zkusil drátové koncovky použít na lanko, které není z výroby a udělal jsem zapojení switch - notebook a zapojení bylo funkční. Zároveň jsem zkusil tento kabel použít se starým PC Fujitsu Esprimo E5730 a tady zapojení switch - Fujitsu a to nefunguje. Také na starším modelu DELL OptiPlex 3020 kabel nefunguje.

Opravdu tomu nerozumím 3-[

Zkoušel jsem kabel použít také ve stolním PC s externí síťovou kartou do PCI

nejspíš 100mbit model, čili mu k funčnosti stačí jen 2 páry.
nějaký problém je třeba v těch zbylých dvou. třeba ti prodali nevhodný konektor a je tam horší kontakt.

chápu krimpovat si vlastní kabel, když potřebuju speciální délku, nebo to má něčím procházet. ale vyrábět si 1m kabel, nudné barvy (a špatně)??

Viděl jsem krimpovací kleště, které u kostky (konektoru) pomuchlaly okrajové plošky, takže se hmota konektoru nahrnula trochu do kontaktů. Tudíž u některých konektorů okrajové drátky konektoru nezapadly na kontaktní plošky (a u některých ano). Ty kleště měly na RJ45 "univerzální" otvor 8/10. Tak se mrkni, jestli tam nedošlo k nějaké deformaci.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru