Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Lze na notebook s Ubuntu doinstalovat W 10

Máme 3x notebook výhradně s Ubuntu. A k němu jeden navíc také s Ubuntu. Před lety jsem měl na něm W 10 a nejprve k němu přiinstaloval Ubuntu, takže jsem měl v notebooku oba OS. Pak šel W 10 pryč definitivně. Chtěl bych něco zkusit, ale nevím, zda je možné, udělat to teď opačně?
Na Ubuntu k tomu přiinstalovat W 10 a mít tam dočasně opět oba OS současně? Pokud by se mělo Ubuntu smazat a nejprve instalovat W 10 a až znovu k němu teprve přidávat Ubuntu zase, tak bych do toho nešel. Osobně si myslím, že to asi nejde, ale rád si nechám poradit. Na internetu jsem našel informace, jak z Windows přidat i Ubuntu do notebooku, ale opačně nic.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nevím jak desítky, ale dřívější windowsy (xp, vista a 7) to neuměly (musel se instalovat linux až k…
ml1 26.10.2021 17:50
ml1
Já mám velikost disku 1TB a kromě Ubuntu a programů v něm tam nic jiného není, takže místa na disku…
jakovlev 26.10.2021 19:27
jakovlev
vůbec nejde o velikost disku a místo, ale o windowsí bootloader, kde mrchosft zpupně nebere na vědom…
lední brtník 26.10.2021 20:39
lední brtník
Na hry vůbec. Je to pouze záložní, co leží ve skříni bez použití a tak jen jsem chtěl něco málo vyzk…
jakovlev 26.10.2021 23:32
jakovlev
flashka nestačí vůbec na nic. celkem nízká propustnost sběrnice, nízké počty iops. flashka není a ni…
lední brtník 26.10.2021 23:49
lední brtník
Je to už dlouho a šlo o SDHC, nikoli USB flash (ale ono se to uvnitř nejspíš stejně honí přez podobn… poslední
gilhad 27.10.2021 14:19
gilhad

Nevím jak desítky, ale dřívější windowsy (xp, vista a 7) to neuměly (musel se instalovat linux až k windowsu, ne naopak). Ale tak jako tak to chtělo volný diskový oddíl, což znamenalo většinou jiný disk (kdo má na disku nevyužité místo, aby tam mohl něco instalovat).
Ideální by bylo, kdyby měl notebook dvě pozice na disk (u PC normálka, u ntb ne), disk s linuxem by se vyndal, aby při instalaci windowsů neutrpěl a instalovalo by se na druhý disk. (Neuškodilo by si celý disk zazálohovat, přinejmenším proto, aby bylo se k čemu vrátit.) Pak by se vrátil a případně na něm upravil zavaděč (aby tam přibyla položka windows, v nějakém režimu si to sám zdetekuje). Nebo jestli by se v biosu volilo, ze kterého disku bootovat.
Návodů na tohle bude málo asi i proto, že málokdo tohle dělá. Zkoušel jsem to opravdu hodně dávno s XP. Myslím, že bylo potřeba potom znova nainstalovat bootovací program (zavaděč), protože windows ho nahradil svým, a do linuxu se nedalo nabootovat (jinak byl nepoškozený). Ale to bude víc jak 10 let a dneska může být vše úplně jinak.

Já mám velikost disku 1TB a kromě Ubuntu a programů v něm tam nic jiného není, takže místa na disku dost. Nyní je ve skříni jen jako záloha, ale je to asi 4 roky starý notebook, který normálně funguje v pořádku. Ono jde hlavně o to, aby to nebylo pak ještě víc práce, než kdybych nově nainstaloval jen W 10 a znovu k němu pak udělal dual Ubuntu.

vůbec nejde o velikost disku a místo, ale o windowsí bootloader, kde mrchosft zpupně nebere na vědomí existenci ničeho jiného než windows a podle toho na disku škodí.
ve stoláku to jde ošetřit, tam je dost místa na více disků a v nejhorším je přepínat v biosu.
anebo myslet předem při instalaci za ten hloupější systém a předem mu vyhovět (pořadí instalace).
anebo si umět sám poradit s bootloaderem windows i linuxu.

krám je cca 4r. starý, má 1tb disk - to tehdy býval obvykle shitový hdd 5400 otáček, pro moderní žravé os absolutně nevhodný.
jednou cestou může být vyhození nesmyslného hdd, pořízení dejme tomu rozumného 500gb ssd a nová instalace systémů.

některé ntb uměly vybavit dvěma disky, obvykle 2.5" + m.2, to by ses musel přesvědčit sám v parametrech i pohledem dovnitř.
já linux neznám, ty asi jo když jsi do něj šel. se dvěma disky by sis snadno poradil, pokud to hw skutečně podporuje. jinak easybcd funguje.

jestli si s instalacemi dual os na jednom disku(ssd) neporadíš, možnou cestou je virtualizace w10, jak ti tu radili. předpokládám, že v tom nechceš hrát hry.

Na hry vůbec. Je to pouze záložní, co leží ve skříni bez použití a tak jen jsem chtěl něco málo vyzkoušet ve Windows. Roky už jsme na nich nic nedělal. Ale není to vyloženě důležité. Asi ho nechám do jara ještě ve skříni, pak bude teprve víc času a buď bych si vyzkoušel tu virtualizaci, se kterou zatím nemám žádné zkušenosti, nebo bych nechal Windows být, když už o nich roky nevím a nic vysloveně důležitého nepotřebuji.

A na tu virtualizaci w10 potřebuji externí HDD? Nebo by stačila jen fleška 256GB?

flashka nestačí vůbec na nic. celkem nízká propustnost sběrnice, nízké počty iops. flashka není a nikdy nebude disk.
virtualizace pro tučňáky existuje, ale já tu tučňák nejsem, mě to nezajímá.
virtuální systém fak nepotřebuje vlastní fyzický disk.
já jsem druhý disk zmiňoval v souvislosti s klasickou instalací 2.systému. pokud to z toho nebylo jasné, pak sorry za vzájemnou ztrátu času.

Je to už dlouho a šlo o SDHC, nikoli USB flash (ale ono se to uvnitř nejspíš stejně honí přez podobné obvody), ale ano, zkoušel jsem takto udělat bootování z externího média a ačkoli to fungovalo, tak mě osobně se to neosvědčilo (článek je česky)

https://www.abclinuxu.cz/blog/gilhadoviny/2010/10/sdhc-karta-jako-root-disk

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru