Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Excel - chyba "dělení nulou"

Ahoj, potřeboval bych, prosím, pomoc s Excelem. Při používání funkce AVERAGEIFS mi neustále Excel hází chybu "DĚLENÍ_NULOU", i když nulu nepoužívám a nějak nevím, jak se chyby zbavit.

Do přílohy jsem přiložil dokument, kde je vše vidět. Dokument má 6 sloupců, první je pohlaví, druhé o kom dotyčný mluvil (B = brácha, S = ségra) a 1, 2, 3, 4 jsou různé kategorie. Mým cílem je zjistit, jaký je průměr ve sloupci C, pod podmínky, že se jedná o muže (sloupec A) a že dotyčný mluvil o bráchovi (sloupce B) a potom druhý průměr, že mluvil o ségře (sloupec B). Jenže když udělám vzorec pro bráchu (B) jde mi to (viz buňka I2), ale když udělám vzorec pro ségru (S), nejde mi to a hlásí chybu "DĚLENÍ_NULOU" (viz buňka I3). Jenže nulou nedělím, zkoušel jsem i vymazat pole s pomlčkou, nebo vyplnit prázdná pole, ale nic nefunguje.

Nechápu, proč to nefunguje, když pro bráchu (B) to funguje a sloupce jsou stejné.

Za každou radu a hlavně vyřešení problému budu moc rád, díky moc! :)

loading...
Předmět Autor Datum
Ak chceš nad tým bádať, tak do bunky A3 napíš slovo Muž.
ok 05.03.2022 04:13
ok
Díky za tip, ale to nemůžu, jelikož jsou informace sdruženy vždy do dvou řádků, tj. řádek 2 a 3 patř…
Pronik 05.03.2022 08:54
Pronik
Dělení nulou nastalo, protože ani jeden rádek neobsahuje kombinaci Muž a S. Jedno z možných řešení:…
JoDiK 05.03.2022 10:26
JoDiK
JoDiK: to je přesně to, co jsem potřeboval! Moc děkuju, vůbec mě nenapadlo, že tam ty hodnoty nejsou…
Pronik 05.03.2022 11:37
Pronik
Neporadil by prosím někdo?
Pronik 05.03.2022 20:30
Pronik
=STDEV.S(IF(((A:A="Žena")*(B:B="B"))=1;C:C;"")) Samozrejme ako maticový vzorec... poslední
robert13 07.03.2022 12:44
robert13
Máš trochu chaos v tom, jak funguje excel. Funkce když je "řádková", takže nemá smysl ji používat ja…
JoDiK 06.03.2022 11:48
JoDiK

Díky za tip, ale to nemůžu, jelikož jsou informace sdruženy vždy do dvou řádků, tj. řádek 2 a 3 patří k sobě (a tyto informace jsou od ženy), řádek 8 a 9 patří k sobě (a tyto informace jsou od ženy a tak dále, a tak dále, tzn. nemůžu do řádku A3 napsat "Muž", protože jsou tyto informace stále od ženy v řádku A2.

Nechápu, proč to u ženy jde a u muže nejde, byť jsou na tom veškeré informace stejně.

Nějaký jiný tip, jak to vyřešit?

JoDiK: to je přesně to, co jsem potřeboval! Moc děkuju, vůbec mě nenapadlo, že tam ty hodnoty nejsou. Už to funguje, skvělý!

Mohl bych mít přece jenom ještě jeden dotaz. U stejných dat chci spočítat směrodatnou odchylku, tj. např. pro řádek, kde je Žena a B. Pokusil jsem se tak za použití funkce "KDYŽ", jenže mi to funguje pouze, když tam mám jednu podmínku, tj. např. když ji počítám pouze pro ženu, ale jakmile k tomu přidám druhou podmínku (pomocí funkce "A"), tak mi to vyhazuje chybu "HODNOTA". Koukal jsem i na internet a podle toho bych měl mít vzorec s funkcemi dobře, ale asi tam dělám pořád něco špatně. Neporadil bys mi ještě s tímto?

Příklad přikládám v příloze. Děkuji.

Máš trochu chaos v tom, jak funguje excel.
Funkce když je "řádková", takže nemá smysl ji používat jako "vybírací" pro "hromadnou" funkci počítající směrodatnou odchylku ze skupiny hodnot.
Těžko ale radit, co s tím, snad jen buď přeorganizovat data tak, aby byly údaje pro vyhodnocování pohromadě, nebo nějak využít filtry či kontingenční tabulku pro výběr dat pro zpracování?
Případně, pokud těch údajů jsou jen desítky jako v ukázce a ne stovky, tak funkce STDEV.C umí až 255 čísel, tak je tam můžeš naklikat po jednom...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...