Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak jsou uložená hesla na serverech?

Pokud si ve webovem prohlizeci muzes heslo zobrazit, je to vetsinou proto, ze ty sam jsi ho lokalne na tvem pocitaci do toho prohlizece ulozil. To heslo je teda stale u tebe a ne nikde na serveru.

Co se tyka overeni hesla na serveru:

Zadas nekam sve uzivatelske jmeno a heslo, server si vyhleda v databazi tve uzivatelske jmeno a proti nemu overi heslo, kdyz je shodne, pusti te dal.

Heslo muze byt v plaintextu: napriklad "HESLO", server ma ulozeno "HESLO" a oboji se shoduje, tak je to ok. Problem to je z toho duvodu, ze kdyz nekdo odcizi serveru databazi, okamzite zna uzivatelska jmena i hesla uzivatelu.

Pouziva se to teda jinak. Ty zadas "HESLO" a server tam prida nejake znaky, vysledek je "HE123SL456O". Potom spocita kontrolni hash soucet, vysledek pro zadane je "3696b35884ee6c675c7fbf5897e1f6d7" napriklad v algoritmu md5. Tento vysledek priradi ke tvemu uzivatelskemu jmenu do databaze. Kdykoli se chces prihlasit, tak to udela znovu a zkontroluje ten kontrolni hash soucet, jestli se nezmenil. Kdyz nekdo tu databazi ukradne, zna uzivatelske jmeno a kontrolni hash soucet, ale nezna heslo, takze se nikam probourat nemuze, zpetne to rozsifrovat nelze. (Musel bys mit tak vykonny pocitac, ktery by prekontroloval vsechny mozne kombinace a takovy neexistuje.)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny