Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lze připojit SONY MHC-V11 k zesilovači?

Dobrý den,
vážení audiofilové, jako já, případně i ostatní běžné uživatele hudby.

Moje mamka mě pověřila nelehkým a náročným úkolem, a to zařídit jí veškeré důležité záležitosti na oslavu svých kulatin, které má již příští víkend. Mezi ně patří i ozvučení. Jelikož s hudbou doma pracuji, respektive se jí zabývám, nebude pro mě problém hudba hlavně co se týče kodeků a kvality, používám výhradně bezztrátovou hudbu (wav, flac...), ztrátovou, jako mp3 apod. moc neuznávám. Obecně tedy co se týče střihu hudby týče, včetně různých převodů, kódování a ripování, grabování apod. mi nic nečiní problém. Sofwarové vybavení mám rovněž v této oblasti již zajištěné, případně oblíbené.
V čem si ale moc jistý nejsem, je opravdu kvalitní a hlavně bezvadné propojení všeho tak, aby to hrálo dobře a hlavně aby to vůbec hrálo.
Sehnali jsme s mamkou od známých alespoň reproduktory (domácí audio systém) SONY MHC-V11 Domácí Audiosystém, a to dvakrát (dvě bedny). Na lepších reprosoustavách mamka netrvala a i po mém doporučování je nechtěla, neboť na ozvučení běžných sálů to stačí.

Ovšem v návodu jsem nenalezl jedinou zmíňku o tom, zda tyto reprosoustavy lze připojit I K ZESILOVAČI.
Proč je potřeba připojit je k zesilovači, když samy o sobě jsou zesilovačem, tedy mají vestavěný zesilovač včetně přehrávání CD disků, Flash disků apod.?
No hlavně proto, že pokud budu muset propojit více komponentů, a budu muset použít NOTEBOOK jako hlavní zdroj zvuku, ne, že by se to bez zesilovače neobešlo, ale vzhledem velké absenci zvukových výstupů na notebooku mi přijde zesilovač jako nutnost, rovněž i proto, že k němu mohu připojit mnohem více komponentů - jako samotný mikrofon, reprobedny, další zvukové vstupy a výstupy, které budou potřeba na druhý notebook kvůli promítání apod.
Otázkou však je, zda tyto reprobedny SONY MHC-V11 Domácí Audiosystém, mohu k zesilovači připojit?
Když jsem zmínil, že bych to chtěl připojit k zesilovači, přítel od mamky mi řekl, že ať to nedělám, že už samy bedny svůj zesilovač mají a že bych je spálil (je elektrotechnik, ale netuším, zda se v tomto nemýlí), a proto se obracím na Vás.
V návodu ani nikde jsem ohledně specifikací propojení k zesilovači nenalezl. Poradíte mi, prosím, zda tyto bedny mohu k zesilovači připojit a pokud ano, zda se opravdu nespálí a jaké hranice hlasitosti, zdroje a obecně hladiny veličin použít, aby ke spálení nedošlo?

Případně bych samozřejmě raději volil variantu vzít s sebou počítač s dobrou zvukovou kartou, která má více než 4 výstupy zvuku a k těmto výstupům přes jack-cinch jednoduše jednotlivě obě bedny propojit a v počítači nastavit jednu jako pravý kanál a v druhém výstupu druhou bednu nastavit jako levý kanál. Bohužel tuto možnost prozatím nemám, neboť svůj počítač mám plný dat a nerad bych ho na oslavu vůbec přenášel, rovněž ač má dobrou zvukovku s 8 kanály a nutnost propojení přes zesilovač by odpadla, ovšem je to staříček a nekomprimované lepší nahrávky v bezztrátové kvalitě sice přehraje, ale občas se zvuk díky nestíhání procesoru sekne. Proto to chce kromě dobré zvukovky i něco, co se nebude sekat a takový počítač prozatím domluvený nemám.
Proto zvažuji možnost propojit vše přes NOTEBOOK -> ZESILOVAČ -> REPROBEDNY SONY MHC-V11 Domácí Audiosystém.... Pokud je tedy k zesilovači lze připojit, ještě zbývá otázka, pokud samotný notebook má pouze jeden výstup, a to na sluchátka, zda to lze propojit, abych získal alespoň dvoukanálový zvuk (stereo), kdy jedna bedna bude pravý a druhá bedná bude levý kanál.

Moc Vám děkuji.

Předmět Autor Datum
Zesilovač je pitomost - k čemu ???
dsa 23.05.2022 21:25
dsa
No, krásná odpověď, velmi stručná. Když je zesilovač blbost, tak proč je v tomto případě blbost? :)…
David Dizzer 24.05.2022 00:13
David Dizzer
notebuk má jen sluchátkový výstup neznámé úrovně. ta sony věc má sice 2x stereo vstupy s cinch konek…
lední brtník 24.05.2022 08:12
lední brtník
Je to takové zmatené - jak tvůj dotaz tak popis toho audiosystému co jsem zkusmo našel. Proč si to d…
Yarda 23.05.2022 21:27
Yarda
Pokud Vám přijde můj dotaz zmatený a nerozumíte konkrétní informaci, stačí se mě přeci zeptat, čemu…
David Dizzer 24.05.2022 00:11
David Dizzer
Tak třeba v jakém prostředí ta oslava bude. Na velký sál nebo na oslavu pod širým nebem ten výkon ne… poslední
Yarda 24.05.2022 08:33
Yarda
Nevím, co přesně je na tom zmatené. Pro Vás tedy ještě jednou v jednotlivých dotazech a případně bod…
David Dizzer 24.05.2022 00:21
David Dizzer
Resp. pokud ten zesilovač má "LineOut" výstup, tak ano, ale proč ???
dsa 23.05.2022 23:47
dsa
Nějak Vám nerozumím. Co znamená ten dotaz „ale proč“? Proč propojit přes zesilovač? No to se ptám já…
David Dizzer 24.05.2022 00:15
David Dizzer
NB nemá audiovýstupy ??? A jak ho připojíš k tomu zesilovači ??? Takže úplně stejně ho připojíš k tě…
dsa 24.05.2022 00:24
dsa
Notebook ma linkový výstup, do ktereho můžeš připojit zesilovač nebo ty své bedny. Zesilovač, pokud…
Jan Fiala 24.05.2022 05:19
Jan Fiala
ten sony systém má svoj zabudovaný zosilovač a viac z toho nedostaneš,notebook k tomu ide pripojit p…
audax mobile 24.05.2022 05:40
audax mobile
Uff, to byl elaborát... Vezmu to polopatisticky (mimochodem - už první odpověď od dsa byla správná):…
Zdenál 24.05.2022 08:29
Zdenál

No, krásná odpověď, velmi stručná. Když je zesilovač blbost, tak proč je v tomto případě blbost? :)
Pokud je tedy blbost, alespoň to, prosím, můžete obhájit, ne? Tedy oddůvodnit. A pokud je blbost, jak tedy propojit tyto komponenty čistě s Notebookem, jak jsem zmínil, který má jako jediný zvukový výstup na SLUCHÁTKA.
Vaše odpověď a rada je velmi stručná, ale vlastně jste mi tím neřekl ani A, ani B :). Pokud je tedy A z nějakého důvodu blbost, proč je blbost a jak tedy postupovat dle B.
Díky

notebuk má jen sluchátkový výstup neznámé úrovně.
ta sony věc má sice 2x stereo vstupy s cinch konektory, jen přesně nevím k čemu. to jako dělá stereo s 20cm výškáči od sebe?
https://www.sony.cz/electronics/support/audio-systems-mhc-series/mhc-v11/manuals

za mě potřebuješ kablík jack -> 2x cinch, každý do jedné bedny. na zahradě vyzkoušíš, co je sluchátkový výstup schopný vybudit.
bacha, gembird je odpad, možná vzít hned dva: https://www.mironet.cz/gembird-audio-kabel-jack-35mm-samec-2x-rca-cinch-samec-5-m+dp235858/
3m: https://www.suntech.cz/produkt/291651-premiumcord-kabel-jack-3-5mm-2xcinch-m-m-3m/
5m: https://www.suntech.cz/produkt/291652-premiumcord-kabel-jack-3-5mm-2xcinch-m-m-5m/

Je to takové zmatené - jak tvůj dotaz tak popis toho audiosystému co jsem zkusmo našel.
Proč si to doma nevyzkoušíš nanečisto?
Ta oslava se bude konat v sále místního restaurantu (jak velkého?) nebo venku? Hudba má sloužit jako zvuková kulisa nebo k poslechu jako koncert?
Jestli ta oslava má být Hoch Nóbl pro místní honoraci, zkusil bych se obrátit na nějakou blízkou firmu co se takovými akcemi zabývá nebo nějakého DJ.

Pokud Vám přijde můj dotaz zmatený a nerozumíte konkrétní informaci, stačí se mě přeci zeptat, čemu nechápete a já Vám to zopakuji a vysvětlím přeci jinak.
Nepotřebujeme DJ, ani firmu, potřebuji jen radu ohledně upřesnění propojení těch komponentů, aby to bylo 100% správně a efektivně.
Hudba bude převážně pro ozvučení pro tanec, takže jako hlavní kulisa takže něco mezi Vašim dotazem. Tzn. pro tanec primárně, pro atmosféru a poslech obecně, zkrátka párty :D. Určitě ne jen do pozadí mimo program.

Tak třeba v jakém prostředí ta oslava bude. Na velký sál nebo na oslavu pod širým nebem ten výkon nemusí stačit. Sál může mít špatné akustické vlastnosti, bude plný dozvuků (ptal jsem se, proč si to zapojení nevyzkoušíš předem doma, je dobré předem si připravit propojovací kabely, abys tam co ta oslava bude nemusel improvizovat).
Bylo by dobré dát sem náčrtek co všechno tam chceš zapojit, aby bylo o čem diskutovat.
:-(
Napadá mě, jestli bys místo dalšího zesilovače (typ?) nepotřeboval spíš mixážní pult.

Nevím, co přesně je na tom zmatené.
Pro Vás tedy ještě jednou v jednotlivých dotazech a případně bodech, jak to je a co mám v plánu:

* LZE ZAPOJIT DO ZESILOVAČE ZMIŇOVANÉ REPRODUKTORY? POKUD ANO, TAK POKUD SAMY O SOBĚ MAJÍ ZESILOVAČ (protože jsou aktivními reproduktory s mnoha funkcemi, jako možnost pouštět na nich CD, zapojit mikrofon, ovládat basy, hlasitost, připojovat USB flash apod...) NEMŮŽE DOJÍT KE SPÁLENÍ (na základě výkonu že ony samy mají zesilovač a ještě by byly propojeny k hlavnímu zesilovači KVŮLI PŘIPOJENÍ K NOTEBOOKU A KVŮLI PŘIPOJENÍ DALŠÍM KOMPONENTŮM DO SAMOTNÉHO HLAVNÍHO ZESILOVAČE?

* pokud je k zesilovači připojit nelze (z důvodu že by se třeba spálily, poškodily nebo by to nedělalo z nějakého důvodu dobrotu, jak mi řekl přítel mamky (nechápu ale co přesně za problém by to mělo způsobit), JAK TEDY tyto reproduktory s audiosystémem a SPOLU S DALŠÍMI KOMPONENTY připojit k notebooku, který nemá požadované audio výstupy (tedy jako mají zvukovky u počítače s více kanály, minimálně pro mikrofon, přední pravý a přední levý kanál)... notebook má totiž jen výstup pro sluchátka - v tomto případě tedy dotaz, když NEPOUŽÍT HLAVNÍ ZESILOVAČ, přes který by se to zapojilo, spolu s dalšími komponenty (mikrofon, další notebook apod.), tak jak to tedy udělat?

MYSLÍM SI, ŽE SHRNUTÍ JE hodně srozumitelné, takže pokud tady něčemu opět nebudete rozumět a přijde Vám zmatečné, pak už nevím, co tam je špatně vysvětleno.

Díky

Nějak Vám nerozumím. Co znamená ten dotaz „ale proč“? Proč propojit přes zesilovač? No to se ptám já, proč přes zesilovač nepropojit a pokud nepropojovat, z jakého důvodu NE a případně jaký máte nápad, jak zapojit notebook přímo s tímto systémem ;) Principelně Vaši odpověď chápu, ale jinak mi odpověď neřekne nic, neboť nic na řešení neporadí ;)
Proč propojit se zesilovačem? No právě proto, že notebook nemá přece audio výstupy. Proto ;)

Notebook ma linkový výstup, do ktereho můžeš připojit zesilovač nebo ty své bedny.
Zesilovač, pokud má linkový vystup, tak do něj můžeš připojit ty své bedny. Pikud má zesilovač 2 linkové vystupy, tak do něj můžeš připojit oba páry svých beden.
Ale ovladat hlasitost budeš na bednach, protože linkový výstup obvykle ovládání hlasitosti nemá. Proto se pasivní bedny připojují k zasilovaci, abys měl ovládání na jednom místě.

Pokud máš jako jediný výstup notebooku vystup pro sluchátka, pak jsi už tady degradoval všechny tvé řeči o bezztratove kompresi hudby a neuznavani mp3. Takže ještě k notebooku pořídit nějakou kvalitní externí zvukovou kartu.

ten sony systém má svoj zabudovaný zosilovač a viac z toho nedostaneš,notebook k tomu ide pripojit pomocou bluetooth alebo audio-out výstupov,pokial ich notebook má,pokial chceš zosilovač k tomu celému a zosilniť zvuk nad rámec možností toho sony systému,budeš potrebovať aj patrične silnejšie reproduktory,než ten sony systém,ten je jeden nemenitelný celok so svojimi možnosťami,pridaním zosilovača z tých sony reprákov nespravíš nejaký europower 50000W systém na ozvučenie štadiona...ten sony systém ako celok má svoje limity zabudovaným zosilovačom a reproduktormi,pokial nezvládnu ozvučiť sami o sebe zamýšlanú miestnosť,pridaním ďalšieho zosilovača to nezvládnu tiež a pridaním zosilovača so silnejšími reproduktormi stratí ten sony systém zmysel ako zbytočný medzičlánok......

Uff, to byl elaborát... Vezmu to polopatisticky (mimochodem - už první odpověď od dsa byla správná):
Samostatný zesilovač bys potřeboval v případě, že budeš mít pasivní bedny a potřebuješ do nich přivést již zesílený signál.
Ty ale máš aktivní bedny, to znamená, že již mají v sobě zesilovač. Takže připojovat před ty bedny další zesilovač je opravdu pitomost. Stačí si uvědomit různé úrovně signálu, které lezou z linkového výstupu zvukové karty a z výstupu zesilovače.
Pokud potřebuješ připojit další vstupy (např. mikrofon), pořiď si nějaký vhodný mixážní pult (záleží mimo jiné na typu mikrofonu, který budeš potřebovat připojit - kondenzátorový, dynamický, ...).

Něco si o tom přečti:
https://avmania.zive.cz/jak-ozvucit-byt-zesilovace-a-reproduktory
https://cz.yamaha.com/cs/products/contents/proaudio/musicianspa/equipments/speaker.html
https://kytary.cz/jak_vybrat_ozvucovaci_system
https://kytary.cz/jak_vybrat_mixazni_pult

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru