Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Nehraje (středový) reproduktor, ač ve správci zvuku (testu) ano

Dobrý den.
Rovněž i s tímto problémem bych se na vás neobracel, kdyby to nebylo nutné, ale už si ani v této oblasti nyní nevím rady. Přeinstalovával jsem systém (který se mi mimochodem nedaří aktivovat, což je nyní vedlejší, koho by to zajímalo - tak zde https://pc.poradna.net/questions/3147265-marne-se-snazim-aktivovat-system-windows-7-home-premium).

Nainstaloval jsem všechny požadované drivery k základní desce, tak jako vždy, když systém přeinstaluji a znovu nainstaluji (samozřejmě jednou za čas, pár let...) a vždy vše bez problémů, už to jedu víceméně automaticky.
Ovšem i když mám nainstalovány všechny drivery (Realtek High Definition..., chipsety), no zkrátka vše podstatné, stejně mi nehraje středový reproduktor (u některých zdrojů ani bassák, i když ten naštěstí šel aktivovat pomocí správy basů).
Nechápu jak je to možné, neboť pokud dám např. TEST zapojení reproduktorů v počítači v Manageru Realteku (tedy správce zvuku Realtek), tak test provede tak, že z každého reproduktoru, tedy z pravého předního, levého předního, STŘEDOVÉHO, zadního levého, zadního pravého i subwooferu testovaný zvuk v pořádku hraje. Rovněž jsem středový reproduktor otestoval na jiné sestavě a vše bez problémů, stejně tak jsem zkusil jen prohodit středový jack-rca do vstupu pro přední a normálně hraje!

Nechápu tedy, jak je to možné. Všechny drivery jsou dobře nainstalovány, tak jako vždy. Konfigurace reproduktorů, včetně zapojení je samozřejmě také v pořádku, jinak by při testu některý z nich nehrál, hrají všechny, VČETNĚ STŘEDOVÉHO. Kde je tedy problém, že obecně nehraje středový reproduktor vůbec jak při systémových zvucích, tak ani při pouštění skladeb v počítači nebo na internetu, zkrátka jakoby nefungoval, ale přitom funguje (dle testu zvuku i po vyzkoušení různého přepojení apod.).

Nechápu, kde se stala chyba a vůbec kde chyba je, když vlastně nehraje jinde, kromě případného TESTU v konfiguraci správce zvuku.

Tohle se mi v životě nestalo, a to mám s těmito bednami a obecně mojí zvukovkou, instalací a vším okolo toho základu, aby vše fungovalo jak má, zkušenosti. Hlava mi to nebere.

Díky moc!

Řešení:

Rozumím. Je třeba si uvědomit, že tu jsou lidé schopní, kteří takhle dlouhá zadání číst nebudou. Tím se snižuje šance na úspěch. Ono není nutné zde detailně vypsat vše co tomu předcházelo. Osvědčilo se položit stručný dotaz, ne třeba dokonale rozepsaný. Místo toho raději pohotově reagovat a průběžně zpracovávat zde získané rady a informace a na lidi reagovat.

Kolikrát je to střelnice a stejně to jde vše mimo terč. Prostě se to stává, že to skončí neúspěchem. Pak se může stát, že když se k tomu vrátíme s odstupem času, tak na to přijdeme sami s pomocí prohlížeče. Třeba se jej zvládneme lépe zeptat.

Taky je běžná provozní slepota. Člověk načte kde co a pak je z toho tumpachový. Vlastně tomu rozumí, ale nechtít přehlíží řešení.Ráno moudřejší večera...

Předmět Autor Datum
Kde je tedy problém, že obecně nehraje středový reproduktor vůbec jak při systémových zvucích, tak a…
JoDiK 06.07.2022 09:08
JoDiK
No zajímavé na tom je, že hrály přední a zadní a subwoofer a pouze středový nikoliv. Mluvím čistě o…
David Dizzer 06.07.2022 19:34
David Dizzer
Ještě je zvláštní to (avšak nikdy jsem nezkoumal, zda to tak bylo i dříve nebo nikoliv), že pokud kl…
David Dizzer 06.07.2022 19:51
David Dizzer
Máš to nějaké pošahané ... ve směšovači by asi neměl figurovat "Správce zvuku Realtek". Zkus odebrat…
dsa 06.07.2022 20:50
dsa
No mě to vždycky po zapnutí PC vždy instalovalo cosi samo, aniž bych to stihnul nějak přerušit nebo…
David Dizzer 07.07.2022 00:19
David Dizzer
během celé instalace windows jde vytáhnout síťový kabel. když krám nezná heslo na wifi, ani převychy…
lední brtník 07.07.2022 00:47
lední brtník
Snad to pomůže... https://social.technet.microsoft.com/Forums/en-US/a31d4716-bef5-46c2-950f-13201880…
ST 06.07.2022 11:34
ST
Nebojte, dříve než položím dotaz na poradnu, tak trávím mnoho hodin hledáním řešení, a to jak na int…
David Dizzer 06.07.2022 19:26
David Dizzer
Rozumím. Je třeba si uvědomit, že tu jsou lidé schopní, kteří takhle dlouhá zadání číst nebudou. Tím…
ST 06.07.2022 20:01
ST
Na odkazech jsem bohužel žádnou konkrétní radu, která by vyřešila můj problém, nenalezl. A nebo ji t…
David Dizzer 06.07.2022 19:57
David Dizzer
Tak nevím co se stalo, ale najednou to funguje. Takže jsem fakt z toho blázen.
David Dizzer 07.07.2022 00:17
David Dizzer
Všimni si, že ve směšovači už není ten Realtek :-)
dsa 07.07.2022 07:22
dsa
Je tam stále :) :D
David Dizzer 07.07.2022 07:58
David Dizzer
To je teda divný ... poslední
dsa 07.07.2022 09:49
dsa
Vždyť jsem to říkal. Ráno moudřejší večera! Pokud něco funguje, tak platí dvě pravidla. 1) NEHRABAT…
ST 07.07.2022 08:07
ST

Kde je tedy problém, že obecně nehraje středový reproduktor vůbec jak při systémových zvucích, tak ani při pouštění skladeb v počítači nebo na internetu, zkrátka jakoby nefungoval, ale přitom funguje (dle testu zvuku i po vyzkoušení různého přepojení apod.

Předpokládám, že momentálně ti hrají jen levý a pravý reproduktor...
Aby hrály všechny reproduktory při běžných zdrojích signálu, které uvádíš (jak při systémových zvucích, tak ani při pouštění skladeb v počítači nebo na internetu) tak se zřejmě musí někde v nastavení zvuků zapnout nějaká funkce, která bude stereo signál posílat i do ostatních reproduktorů. Jinak ti ostatní reproduktory budou hrát jen u zdrojů, které mají zvuk 5.1 (typicky filmy nebo záznam z koncertů)
Zdroje na otestování funkčnosti v režimu 5.1 hledej třeba zde: https://www.youtube.com/results?search_query=sound+5.1+test
Nebo zde: https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=mp3+5.1+surround+sound

No zajímavé na tom je, že hrály přední a zadní a subwoofer a pouze středový nikoliv. Mluvím čistě o tom, co se týče zvukových projevů systémových zvuků, případně jakákoliv puštěná hudba v počítači, na internetu apod.
Nikdy dříve se mi to nestalo, aby nějaký reproduktor hrál pouze při konfiguraci nastavení reproduktorů a poté již nikoliv.
Nikdy jsem tedy nemusel nastavovat nikde v systému, zda se jedná o stereo přenos nebo multikanál, zkrátka vždy i když se logicky jednalo o stereo, neboť na youtube a jinde na internetu hraje ve většině případů stereo, hrálo to vždy ze všech 5.1 reproduktorů. Nyní tomu tak nebylo...

Každopádně nechápu doteď, kde je a byl problém.
Dnes jsem počítač zapnul, stáhly se nějaké aktualizace (i když myslím si, že tohle na to ani vliv nemělo) a najednou hraje i středový reproduktor, ALE POUZE A JEN ZASE ZVUKY SYSTÉMU - TŘEBA KLIKNUTÍ, PŘI NASTAVOVÁNÍ HLASITOSTI TO CINKNUTÍ APOD. Ovšem stále nehraje při puštění jakékoliv jiné hudby v počítači nebo na internetu.
Absolutně nechápu, kde může být problém, tohle se mi fakt ještě nestalo. A pokud hraje reproduktor zvuky systému, tedy hrají všechny včetně středového, pak nechápu, proč nehraje v jiných případech, kdy ostatní hrají při puštění hudby v PC nebo na internetu. Vždy mi reproduktory hrály všechny, bez ohledu na režim stereo, multikanál (třeba u filmů nebo SACD, DVD-A (tedy multikanálové hudby)), to je samozřejmě jiný případ, tam hrají reproduktory samostatně jednotlivě dle zdroje kanálu pro daný reproduktor.
Chci říci, že mi VŽDY HRÁLY VŠECHNY, ať jsem pustil stereo hudbu na počítači nebo na internetu. Teď tomu tak není a vůbec nechápu kde je problém. Nikdy jsem nikde nic nemusel nastavovat, kromě instalaci zvukovky, konfiguraci reproduktorů a jejich úspěšný test. Teď poprvé po mnoha letech tento velmi zvláštní problém, kdy středový hraje jen v oných případech, což mi prostě hlava nebere :(

Ještě je zvláštní to (avšak nikdy jsem nezkoumal, zda to tak bylo i dříve nebo nikoliv), že pokud kliknu dole čistě na ikonu hlasitosti zvuku (vpravo dole ve windows), tak sice tam svítí Správce zvuků Realtek, avšak v něm se nesimuluje během hraní hudby žádný zvuk a při zeslabování či zesilování tu vůbec nereaguje na ztlumování či zesílení hudby, avšak první slopec, zařízení reproduktory, ano. Přitom jsem myslel, že ovládání zvuku převzal přece Realtek.
Pokud jsem pak rozkliknul nastavení prvního sloupce, tedy reproduktorů, je zvláštní, jaktože tam nabízí vůbec podobné efekty, jako většinou má Realtek správce zvuku oný Manager, kde se pak nastavuje jak ekvalizer apod.? (viz screen)

Není možné, že se navzájem tyto dvě "zvuková zařízení" bijí a že reproduktory v rámci systému nějak nespolupracuje přímo s nastavením od realtek správce zvuků oného manažera? Nechápu to a nebo jsem si toho nikdy předtím nevšimnul, že ikona zvuku dole a oný směšovač zobrazuje jak hlasitost reproduktorů, co ovládá systém windows a pak oný realtek... Já myslel, že vše vždy převezme hlavně realtek a v něm se ovládá všechno.

Jsem z toho abych řekl pravdu, jelen a vůbec tomu nerozumím a nevím ani, co kde mám udělat a nastavit. Zkoušel jsem už všechno.

Máš to nějaké pošahané ... ve směšovači by asi neměl figurovat "Správce zvuku Realtek". Zkus odebrat (Správce zařízení) veškerá zvuková zařízení Realtek (tedy ne třeba nVidia) včetně SW. Po Restartu (bez internetu) odmítnout nabízené instalace a sám si ručně nainstalovat ovladač.

Snad to pomůže... https://social.technet.microsoft.com/Forums/en-US/a31d4716-bef5-46c2-950f-132018801787/windows-7-x64-soundcard-config-problem-no-surround-51-output?forum=w7itprohardware

Jinak bych se snažil místo vynakládání úsilí a ztrácením času psaním dotazových elaborátů naučit pracovat s prohlížečem.
Umění zpracovat rychle velké množství informací a vyhodnotit jen nutně potřebné minimum, to je na místě...
https://www.google.cz/search?q=how+to+configure+and+test+5.1+surround+sound+on+Windows+7

Rozumím. Je třeba si uvědomit, že tu jsou lidé schopní, kteří takhle dlouhá zadání číst nebudou. Tím se snižuje šance na úspěch. Ono není nutné zde detailně vypsat vše co tomu předcházelo. Osvědčilo se položit stručný dotaz, ne třeba dokonale rozepsaný. Místo toho raději pohotově reagovat a průběžně zpracovávat zde získané rady a informace a na lidi reagovat.

Kolikrát je to střelnice a stejně to jde vše mimo terč. Prostě se to stává, že to skončí neúspěchem. Pak se může stát, že když se k tomu vrátíme s odstupem času, tak na to přijdeme sami s pomocí prohlížeče. Třeba se jej zvládneme lépe zeptat.

Taky je běžná provozní slepota. Člověk načte kde co a pak je z toho tumpachový. Vlastně tomu rozumí, ale nechtít přehlíží řešení.Ráno moudřejší večera...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru