Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jiskření TV (OLED CX)

Zdravím,
chtěl bych se zeptat, kde může být problém, popř. jestli hrozí něco závažnějšího, mám TV LG OLED48CX skoro 2 roky starou a mám k ni připojené reproduktory: https://www.alza.cz/edifier-r1280t-d6436631.htm přes tenhle DAC skrz optical https://www.alza.cz/fiio-d03k-taishan-d419215.htm, který napájím z TV skrz USB (DAC má i vlastní mini adaptér, ten nepouživám), a jde o to, že když zapnu reproduktory vypínačem, tak začne jiskřit v TV z napájecí časti a kolikrát i problikne obraz a potom už to běží v pohodě, ale nechápu proč se to začalo dít, ta TV má několik USB a ten DAC nemůže mít taky odběr (to by spíš nefungoval), odchází napájecí elektronika v TV? nebo je něco z reprákama... nevím, jednou se mi stalo, že se vůbec nechtěly zapnout (přepínám kolebkový přepínač a nechtěli se zapnout - kontrolní LED zůstala zhasnutá, přitom v zásuvce byly...)
Díky za tipy

Řešení:

Celkově mi začalo blbnout víc spotřebičů, ale jenom v jedné části baráku, nakonec venku v přívodní skříni byla vypálená pojistka jedné fáze (dost se zahřívala a jiskřila), takže to technik opravil a je to OK.

Předmět Autor Datum
který napájím z TV skrz USB (DAC má i vlastní mini adaptér, ten nepouživám) není tam nějaký fór s r…
lední brtník 05.08.2022 22:14
lední brtník
Zrovna co jsem to dopsal a zkoušel zapínat repráky, tak to nešlo jenom v nich luplo, po víckrát přep…
stylar 06.08.2022 00:03
stylar
Sám si si to zistil - použitím originálu sa chyby nevyskatujú - t.z. napájanie z USB má asi priveľký…
yYy 06.08.2022 12:30
yYy
Jo, ale repráky mají svoje 230V napájení, tak proč zůstávají někdy mrtvé nechápu, navíc teď se mi st…
stylar 06.08.2022 13:05
stylar
Jinak adapter DACu, nejmenší co jsem kdy viděl, tak to asi moc nesosne. [95599-adapter-jpg]
stylar 06.08.2022 13:14
stylar
nejde o vykon, ale jestli nahodou nebyl problem v neoddeleni zeme pri primem napajeni z tv z usb mis… nový
brum brum 06.08.2022 14:44
brum brum
nejmenší co jsem kdy viděl Zrovna nedávno jsem kolegovi dáal adaptér, aby se na něja podíval (vypa… nový
ml1 08.08.2022 13:50
ml1
Je to sice TV, ale používám ji jako monitor, takže žádná anténa, jediné je k tomu připojený PC přes… nový
stylar 08.08.2022 18:29
stylar
to už jsi psal: TV OPTICAL OUT --> DAC OPTICAL IN => L R OUT => REPRO AUX IN z usb v tv napájíš da… nový
lední brtník 09.08.2022 02:31
lední brtník
Skús pozháňať toto https://www.aliexpress.com/item/1005003197807892.html ja mám tento tester už niek…
KMX 06.08.2022 13:34
KMX
Taky mám něco podobného. Měří to napětí i proud. Hodí se to i při testování kabelů, kolik je schopný… nový
Lukas1982 07.08.2022 12:56
Lukas1982
Je to perfektní pomůcka, taky jich mám více kusů, kdysi jsem to kupoval na aukru, ale dneska se to d… nový
ml1 08.08.2022 13:42
ml1
Říká se tomu zemní smyčka (jak psal Brtňajz, rozdíl potenciálů). Nacpi ta zařízení do jedné zásuvky… nový
mif 07.08.2022 09:43
mif
Mám to na stejné zásuvce, ale já s tím rušením ve zvuku mám pořád nějaký problém už jsem to tady řeš… nový
stylar 08.08.2022 23:08
stylar
Něco mi asi brzo odhoří, jsem přišel dom a zapnu mikrovlnku a začalo v ní problikávat světlo stejně,… nový
stylar 09.08.2022 01:23
stylar
No, a když odpojíš anténu, dělá to také? nový
Pytlík 09.08.2022 09:15
Pytlík
Anténu nemám vůbec, akorát ethernet. nový
stylar 09.08.2022 13:14
stylar
Určite zavolaj elektrikára nech ti prekontroluje/premeria celú elektroinštaláciu. Tiež bývam v starš… nový
KMX 09.08.2022 15:36
KMX
Mel jsem podobne problemy a v mem pripade to byl spatne dotazeny nulak ve svorkovnici u hodin. Ruzne… nový
kubik 09.08.2022 05:15
kubik
Celkově mi začalo blbnout víc spotřebičů, ale jenom v jedné části baráku, nakonec venku v přívodní s… poslední
stylar 22.08.2022 19:42
stylar

Zrovna co jsem to dopsal a zkoušel zapínat repráky, tak to nešlo jenom v nich luplo, po víckrát přepínaní kolebkového vypínače už naběhly, nechápu asi v nich něco odchází, používám je jen občas.

Mám to zapojené TV OPTICAL OUT > DAC OPTICAL IN > L R OUT > REPRO AUX IN.

Jinak zkouším ten originál mini adapter klasicky do zásuvky 230V to USB, akorát do TV to bylo dobrý, že se zapíná napájení toho audio převodníku zároveň s TV.

Jo, ale repráky mají svoje 230V napájení, tak proč zůstávají někdy mrtvé nechápu, navíc teď se mi stalo, že začalo všechno bzučet jakoby robotický zvuk (nebo jakoby poškozený zvuk), tak je asi něco vadný repro, převodník, TV.

Vždycky to fixnu tak, že vypínám/zapínám repro...

nejmenší co jsem kdy viděl

Zrovna nedávno jsem kolegovi dáal adaptér, aby se na něja podíval (vypadal v pořádku, jen měl vadné kondenzátory na výstupu v důsledku čehož zřejmě neudržel napětí). Nic vážného, koupil bych nový, ale bylo mi blbé tento starý vyhazovat, když to mohlo být jen tím. On říkal, že sleduje, že čím jsou adaptéry novější, tím jsou menší a je v nich míň součástek (tento byl docela velký). Asi to tak bude, když si to tak uvědomuju, ale nijak jsem to nesledoval.

Tohle je taková běžná velikost čínských nabíječek za 30 korun, klidně i slibujících 2.1 A (a řada z nich je na seznamu nebezpečných výrobků).

Já bych spíš sázel na rozdíl potenciálů, ono to sice má dva čtverečky v sobě, ale zajistit dvojité (či zesílené) krytí na tak malém objemu (navíc to bude zajišťovat nějaká malá cívečka, do které se tři vrstvy tlustého prešpánu (to se dávalo na izolaci traf) nevejdou). Ale pokud ten zdroj nebrní, tak by tady problém být neměl. Ještě můžou být odlišné potenciály odjinud. V tomto mám rád optické přenosy, tam se nějaké potenciály nemusí řešit.

Je potřeba se kouknout, co všechno je uzemněné a kde. Určitě anténa, jinak by nefungovala, možná televize (bývá to docela běžné), možná reproduktory (to je spíš výjimečné, ta mívají ty dva čtverečky a dvoužilový přívod). To bručení je jasným indikátorem vyrovnávacího proudu (u analogové televize by ještě byly pruhy v obraze). Zemní smyčky jsem svého času musel řešit, anténní oddělovač jsem tehdy stavěl v několika exemplářích (jeden jsem měl vykuchaný ze staré televize, udělal jsem to podle něj), později se dal za nějakou rozumnou cenu i koupit (za 150 korun bych to nestavěl (stavba sama vyjde na cca 50 korun, ale můj čas má taky nějakou cenu), ale když jsem to poptával v obchodech, koukali na mě, jak kdybych spadnul z Marsu, měly to jen high-tech obchody za čtyřmístnou cenu, v alzáči se to objevilo až poměrně nedávno).

Je to sice TV, ale používám ji jako monitor, takže žádná anténa, jediné je k tomu připojený PC přes HDMI, repro nemá žádný zemnící kolik ani TV, právě přes optiku to repro mám propojené, vlastně kvůli tomu je tam ta krabička na převod analagu na digitál (optika), protože ta TV už má jen headphone výstup, na co by šli asi taky připojit stereo repro, ale řeším to radši přes ten DAC.

to už jsi psal:

TV OPTICAL OUT --> DAC OPTICAL IN => L R OUT => REPRO AUX IN

z usb v tv napájíš dac, ten vede asi metalickým vedením do repro, kde se ti zdá, že máš zvukový problém.
proto jsi opakovaně dostal dotaz, zda jsi zkusil nezávislé napájení z adaptéru místo usb. už chápeš, co to na poradně znamená ztracený čas?
že je telka bez zapojeného anténního vstupu je dobrá informace, ale stejně by ten test prospěl.

vedou do té tv ještě další hdmi nebo jiné kabely?

Skús pozháňať toto https://www.aliexpress.com/item/1005003197807892.html ja mám tento tester už niekoľko rokov a zopár krát mi to už pomohlo zistiť koľko šťavy berie dané USB zariadenie. Nie je to ani drahé ak objednáš z ali len musíš na to dlho čakať. USBčka TV sú z mojich skúseností zradné. USB v NTB/PC sa vždy skôr po rokoch zalomí alebo inak mechanicky poškodí. V prípade TV mám skúsenosti že ich proste vie náročné USB zariadenie odpáliť. Čo viem tak dosť problematické sú hlavne USB HUBy. Ľudia tam zapoja do HUBu niekoľko USB zariadení a celé to ide do jedného USB v TV. Mne takto odpálilo jednu TV, odvtedy USB HUB do TV nedávam. Ak to mám zhrnúť tak do TV USB je rozumné zapájať vlastne len disky. Veľké majú ext.napájanie ale tie malé nemajú a tiež žerú pomerne dosť, slabšie USB niektoré ani nerozbehá. Napríklad mám skúsenosť že slabšia B450 doska mala niektoré USBčka tak slabé že fakt nerozbehalo náročnejšie 2,5" HDD. Vždy je hodnota A uvedená priamo na HDD. Ja aktuálne do TV USB pripájam jedine SSDčka.

Taky mám něco podobného. Měří to napětí i proud. Hodí se to i při testování kabelů, kolik je schopný daný kabel dodat proudu. Nějaké rozdíly tam jsou.
Buď to napíchnu do PC, powerbanky nebo do klasické zasuvky, která má USB. Ne, že bych to životně potřeboval, ale chtěl jsem to mít :-)

Je to perfektní pomůcka, taky jich mám více kusů, kdysi jsem to kupoval na aukru, ale dneska se to dá koupit i v normálních obchodech (alza to míval za 69). Na konrolu nabíjení powerbank je to skoro nezbytné, zjistit po dvou dnech, že daným kabelem projde jen 0.5A namsto 2A je dost blbé.
Poříil jsem si i verzi na USB-C ta je výhodná třeba na to, abych viděl jestli se notebook nabíjí (jestli se s nabíječkou přes použitý kabel dohodli na potřebném napětí - v kabelech USB-C je ještě větší zmatek než v těch normálních USB) https://www.suntech.cz/produkt/522599-roline-usb-c-tester-napajeni-s-displejem/ akorát tento tester nemá trvalou paměť, a resetuje se i když se jen obrátí tok proudu (ukazuje obousměrně, ale při změně směru se resetuje a počítá ampérhodiny zase od nuly). Ještě bych potřeboval něco na USB3 to dosud nemám (ale nijak extra jsem to nesháněl).

Mám to na stejné zásuvce, ale já s tím rušením ve zvuku mám pořád nějaký problém už jsem to tady řešil, že mi při upgradu grafiky začalo bzučet ve sluchátkách a reprakách v závislosti na pohybu myši, a to jsem měl dedikovanou zvukovku ve slotu, tohle jsem vyřešil, tak že jsem začal používat USB sluchátka, navíc brum/šum tady teď neřeším, zvuk do repráků z PC posílám z grafiky do TV a z té do repraku, když tedy potřebuju něco přehrávat z PC přes repraky, zní to divně, ale dnešní GPU mají v sobě zvukovku, navíc se to posílá digitálně a ne zarušený analog, protože z toho mého PC prostě čistej zvuk jinak nedostanu, nejsem žádný audiofil, ale brum/šum je dost nepříjemný.

Mě spíš zaráží to slyšitelné jiskření z TV, což zní mnohem hůře a začne to, když zapnu repro.

Něco mi asi brzo odhoří, jsem přišel dom a zapnu mikrovlnku a začalo v ní problikávat světlo stejně, tak i v lednici, pak sednu k PC zapnu repro a monitor a začne zase jiskřit, to mi spíš připadá, že mi tu kolísá napětí?

Ale vždycky když zapnu repro, tak začne jiskřit z napájecí časti zezadu TV/monitoru přitom už ani na sebe nejsou připojené, jenom do stejné zásuvky, možná bude nějak dojebaná celá fáze já jsem až na druhým konci baráku, tak na tomhle okruhu něco už je (ne moc, ale mikrovlnka a mražák si sosne něco).
Že ty repro mají vyšší startovací proud nebo při zapnutí vyskočí na měřáku 50W, možná i víc nevím to už jsem je zapínal, když byly "nabitý".

Určite zavolaj elektrikára nech ti prekontroluje/premeria celú elektroinštaláciu. Tiež bývam v staršom byte(cca 30r, hlinikové káble) ale podobné problémy ako opisuješ nemám. Tiež to nemám vždy ideálne. Napríklad ak zasvietim svetlo na chodbe alebo kúpeľni tak mi zvykne prebliknúť svetlo vo vedľajšej izbe. Čo som zisťoval tak toto vraj robia nové LEDkové svetlá ktoré mám úplne všade. Ja som cca rok dozadu menil komplet všetky zásuvky v byte. Oplatí sa to a možno by to pomohlo aj tebe. Tie zásuvky po tých rokoch sú už v dosť zlom stave. Už nepomôže ani dotiahnutie skrutiek na kontaktoch. Treba meniť komplet zásuvky čo je v prípade hliníkových rozvodov síce trocha risk ale s trochou opatrnosti sa nemôže nič stať ak nie sú totálne staré.

Mel jsem podobne problemy a v mem pripade to byl spatne dotazeny nulak ve svorkovnici u hodin. Ruzne mi jiskrily spotrebice, mel jsem potencial mezi pocitacem a topenim a tak - celkem neprijemne, a prisel jsem na to nahodou.
Je to starej byt s dvoudratovym rozvodem...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru