Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jiskření TV (OLED CX)

nejmenší co jsem kdy viděl

Zrovna nedávno jsem kolegovi dáal adaptér, aby se na něja podíval (vypadal v pořádku, jen měl vadné kondenzátory na výstupu v důsledku čehož zřejmě neudržel napětí). Nic vážného, koupil bych nový, ale bylo mi blbé tento starý vyhazovat, když to mohlo být jen tím. On říkal, že sleduje, že čím jsou adaptéry novější, tím jsou menší a je v nich míň součástek (tento byl docela velký). Asi to tak bude, když si to tak uvědomuju, ale nijak jsem to nesledoval.

Tohle je taková běžná velikost čínských nabíječek za 30 korun, klidně i slibujících 2.1 A (a řada z nich je na seznamu nebezpečných výrobků).

Já bych spíš sázel na rozdíl potenciálů, ono to sice má dva čtverečky v sobě, ale zajistit dvojité (či zesílené) krytí na tak malém objemu (navíc to bude zajišťovat nějaká malá cívečka, do které se tři vrstvy tlustého prešpánu (to se dávalo na izolaci traf) nevejdou). Ale pokud ten zdroj nebrní, tak by tady problém být neměl. Ještě můžou být odlišné potenciály odjinud. V tomto mám rád optické přenosy, tam se nějaké potenciály nemusí řešit.

Je potřeba se kouknout, co všechno je uzemněné a kde. Určitě anténa, jinak by nefungovala, možná televize (bývá to docela běžné), možná reproduktory (to je spíš výjimečné, ta mívají ty dva čtverečky a dvoužilový přívod). To bručení je jasným indikátorem vyrovnávacího proudu (u analogové televize by ještě byly pruhy v obraze). Zemní smyčky jsem svého času musel řešit, anténní oddělovač jsem tehdy stavěl v několika exemplářích (jeden jsem měl vykuchaný ze staré televize, udělal jsem to podle něj), později se dal za nějakou rozumnou cenu i koupit (za 150 korun bych to nestavěl (stavba sama vyjde na cca 50 korun, ale můj čas má taky nějakou cenu), ale když jsem to poptával v obchodech, koukali na mě, jak kdybych spadnul z Marsu, měly to jen high-tech obchody za čtyřmístnou cenu, v alzáči se to objevilo až poměrně nedávno).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny