Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Domaci kino

Ten pocit keď sa ozve majiteľ virtuálneho atmos zvuku aka soundbar SAMSUNG HW-Q80R :-D

Máš pravdu, tá AIWA je sračka a na dnešnú dobu takéto niečo určite nekupovať. Yamaha HTR-2071 je totálny low-end a v rámci tej ceny snáď to jedine rozumné. Prečo si musel spomenúť ten atmos? Atmos je trocha iné kafe a bežný smrteľník si plnohodnotný atmos doma len tak nevypočuje. Tá virtuálna hovadina ktorú počuješ zo soundbaru je totálna utópia.

Dovolím si citovať jedného experta na túto problematiku. Tak si to prečítaj a snáď tomu pochopíš:

Dolby Atmos je kodek, kterej posouvá prostorovej zvuk na novou úroveň. Může obsahovat až 128 různých zvukových stop. Výhodou Dolby Atmos je mimo jiné třeba i to, že zvukovej signál je vedenej jen jedním jediným datovým proudem a není už předem rozdělenej na separátní kanály, kterým musí odpovídat rozložení zvukové soustavy (aparatury). Dolby Atmos tedy nepoužívá předem určený zvukový toky podle striktně nadefinovanýho mixu pro jednotlivý kanály, jako u 5.1 nebo 7.1. Tenhle jedinej datovej proud je v případě technologie Dolby Atmos rozdělenej až dekodérem (v AVR) na základě danýho nastavení v konkrétního prostoru s konkrétní audio apraturou. Zvuk tak v konečným důsledku působí realističtějším dojmem a zároveň se líp adaptuje na danou konkrétní soustavu reproduktorů (aparaturu), které mát danej posluchač doma.

Místo jednotlivejch kanálů jsou u Dolby Atmos zvukový stopy definovaný jako "objekty." Za objekty jsou považovaný ty prvky celýho zvukovýho mixu, který nejsou vázaný na konkrétní prostor ve kterým je zvuk přehrávanej, obvykle se "napevno" umisťujou jen hudba a dialogy, ale všechno ostatní, jako např. šumění deště, projíždějící auta, padající strom, vystřelený kulky/nábojnice ze střelných zbraní nebo třeba hukot mořských vln atd., se stává zmíněným zvukovým objektem, jehož pozici neurčuje umístění reproduktorů, ale tzv. metadata. Tyhle metadata nesou přesnou definici umístění daného objektu (zvuku) v prostoru. Na základě metadat pak systém, kterej datovej proud dekóduje, tedy nejčastěji AV Receiver (AVR), dopočítává pozici jednotlivých zvukových objektů v prostoru, a to podle konkrétní soustavy reproduktorů (aparatury), na níž je zvuk přehrávanej. Nezáleží tedy na tom, jak velkej sál či jak velkou místnost s jakým tvarem ozvučujeme, či jaký počet reproduktorů použijeme, každý jednotlivý objekt (zvuk) bude vždy přesně na tom místě, na kterým ho zvukař zamýšlel mít.

K poslechu Dolby Atmos je ale potřeba konfigurace reproduktorů 5.1.2 nebo 5.1.4, případně 7.1.2 / 7.1.4 / 9.1.2 atd. Poslední číslo uvádí v případě Dolby Atmos počet kanálů pro vytvoření vertikálního prostorovýho zvuku, zkrátka další 2 nebo 4 reproduktory na stropě. A samozřejmě je k poslechu Dolby Atmos taky potřeba AVR, kterej tenhle formát dokáže zpracovat a je možný k němu připojit potřebnej počet reprosoustav.
To, že Atmos umí i soundbary, je nesmysl, jen marketingový kecy. Některý soundbary sice umí zpracovat signál ve formátu Dolby Atmos a signál pro stropní repro pošlou do svých extra na to určených reprodutorů, ale využívají k tomu odrazy zvukových vln od stropu a právě proto, a taky proto, že prostě nemají ani další potřebný reprosoustavy, neboli nemají dostatečnej počet správně v prostoru rozmístěných reprosoustav, tak nedokážou vytvořit ten prostorovej zvukovej multikanálovej efekt, natožpak "Dolby Atmos efekt." Takže Atmos ze soundbaru je jen taková směšná napodobenina skutečnýho Atmosu, jen taková simulace. Ostatně stejně jako jakejkoli multikanálovej zvuk ze soundbaru, to je prostě čirej nesmysl, žádnej soundbar nedokáže správně a plnohodnotně vytvořit multikanálovej prostorovej efekt.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny