Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem MikroTik RB941-2nD-TC jako AP klient + router + AP vysílač

S tím tak úplně nemůžu souhlasit. Ten router s defaultním firewallem "stačí" na běžné internetové linky do řekněme 60-70 Mbit/s. Pokud ale do něj budeš ládovat nějaké custom rules, samozřejmě se to bude zhoršovat. Viz https://mikrotik.com/product/RB941-2nD#fndtn-testresults

Jeho největším problémem není 100M switch nebo "jen" 2,4GHz wlan, ale malá flash. V poměru cena/možnosti však stále nemá konkurenci. Jako AP bych ho zcela určitě NEdoporučil, protože s ohledem na výkon antén, cenu a možnosti instalace jsou k dispozici lepší řešení v podobě lite verze malého AP (cAP lite), které navíc podporuje PoE a montáž na zeď/strop.

Kdybych to měl shrnout, tak RB941 je stále ideální řešení pro pomalejší DSL linky (obecně připojení do cca 60 Mbit/s), prototypování síťové konfigurace, respektive lab. Já ho doma používám v takových těch nepodstatných umístěních (kuchyně, sklep, apod. ve starém baráku) kde už není třeba gigabit, není tam strukturka a je třeba místně rozjet bezdrát a táhnout dál LAN kabel (tedy jako "switchoAP"). Když to někdo poleje polívkou, rozšlápne, apod., tak škoda je skoro nulová, obnova konfigurace na záložním zařízení je hotova za 2 minuty i s upgradem a hlavně je v tom naprosto univerzální a rockstable RouterOS. Na něm je geniální to, že je jak IOS od Cisco, všechna zařízení mají stejnou filozofii, stejné ovládání, liší se to jen HW featurama a případně licencí ROS. Roky staré krabičky (RB751, který je už fakt dědoušek) stále dostávají podporu a bezpečnostní updaty. S tím se prostě TP-link fak rovnat nemůže, i jeho profi řešení ve formě Omada řady je v mnoha aspektech horší než MKT. A to jinak Omadu musím celkem chválit, navržené to mají docela dobře a co se čistě APček týká, nic moc lepšího a ucelenějšího v dané cenové hladině k dispozici není, i když se Ubi snaží kontrovat svými lacinějšími řadami.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny