Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Podezřele vysoký úbytek na FET tranzistorech

Zdravím přátelé,
doteď jsem si myslel, že princip spínání pomocí MOSFET tranzistorů již znám, ale nyní tu bojuju s něčím, co opravdu nechápu. Nicméně jsem jen laik, takže bych chtěl poprosit o radu všechny zkušenější.

Mám schéma podle obrázku níže.

Do rezistorů R18 a R19 přichází logická "1 0" nebo "0 1" o úrovni 5V. FETy byly zapojeny tak, aby těmito signály ovládaly svorky MOTOR1 a MOTOR2, konkrétně tedy polaritu napětí na těchto svorkách. V konečném efektu tam měl být připojen stejnosměrný motor, pro oživování tam ale mám rezistor 33R/20W, paralelně s dvoubarevnou bipolární diodou s 1k5 předřadným odpůrkem, ať vidím, kterým směrem se motor bude točit.

Problém: na FETech je příliš velký úbytek, nekoresponduje vůbec s katalogovými údaji. Příklad: Pokud do "silové" svorky pustím 20V, na svorkách MOTOR naměřím 16V. A MOSFET tranzistory, které jsou zrovna v akci, samozřejmě hřejí.

Bipolární tranzistory se chovají korektně, v sepnutém stavu je Uce = 0,45V.

Zařízení by šlo udělat i jednoduššeji, ale chci jej využít i v jiné aplikaci, kde T9 a T10 budou napájeny různými napětími.

Uvedené MOSFETy jsou vždy komplementární dvojička v jednom pouzdře a spínají v pohodě už při 3V na Gate. Datasheet: http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/ir f7343.pdf. Odpor v sepnutém stavu by měl být mnohem nižší, než je v reálu.

Za jakékoliv tipy děkuji.

[img=/file/view/1678-eagle-png]http://pc.poradna.net/file/view/1678-eagle-png[/img]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pánové děkuji všem za cenné příspěvky, které mi dokazují, že stále je ještě neuvěřitelně mnoho věcí,…
Moas 10.08.2009 20:52
Moas
Zde jsi se dal správnou cestou, mám jen několik připomínek: 1) Odpory R29 a R30 jsou na ... nic (neb…
Pytlík 11.08.2009 21:21
Pytlík
Díky za komentář, nechápu, jaktože jsem byl tak slepý a cpal tam ty R29 a R30. Zkusím zapojení od MM…
Moas 12.08.2009 07:19
Moas
Keby si pouzil LED s 3vyvodmi tak si usetris 10tranzitorov na zbytocne prepinanie polarity
MM.. 12.08.2009 14:26
MM..
Je to komplikovanější, těch LED tam je pár v sérii, takže dvounohé jsou výhodnější, každopádně to ne… poslední
Moas 12.08.2009 17:34
Moas

Pánové děkuji všem za cenné příspěvky, které mi dokazují, že stále je ještě neuvěřitelně mnoho věcí, které se musím doučit.
Pro pořádek uvádím schéma, které funguje tak, jak má, se zanedbatelnými úbytky.
Schéma jsem ovšem tesoval zatím jen s 12V místo 24V, protože tranzistory mají Vgs max = 20V. Předpokládám, že tam ještě musím dát Zenerku a odpor, ale to už snad nějak zvládnu.

Děkuji.

[img=/file/view/1680-fety-png]http://pc.poradna.net/file/view/1680-fety-png[/img]

edit: omluva za trochu jiné značení, mám to rozkreslené na x-krát.

Zde jsi se dal správnou cestou, mám jen několik připomínek:
1) Odpory R29 a R30 jsou na ... nic (nebo, lépe řečeno, na překážku).
2) Zůstal jsi v půli cesty. Tak, jako jsi zvýšil budící napětí pro kladnou větev (doporučoval bych napětí alespoň o 4V vyšší, než to výkonově, tedy ne 22V, ale 24V, raději však více), tak musíš snížit budící napětí pro dolní větev až do záporných hodnot. Je tedy třeba emitory budících tranzistorů T2 a T4 posadit na záporné napětí velikosti -4V a více (třebas i -10V). Vyplynou z toho změny v buzení těchto tranzistorů, protože ovládací signály jsou vůči GND a ne vůči tomu zápornému napětí. Potřebný převodník je ale jednoduchý - vyřeší to jeden tranzistor PNP a jeden odpor.
3) Odpory R25 a R26 jsou zbytečně malé, protože FETy jsou buzeny skutečně napěťově. Velikost těchto odporů ovlivňuje pouze, spolu se vstupní a Mullerovou kapacitou, rychlost přechodu z vypnutého stavu do sepnutého a naopak. Protože se však mají spínat, jak jsem vyrozuměl, motory, nebudou nároky na rychlost spínání nijak vysoké.
4) ochranné Zennerovy diody mezi elektrodami G a S jsou žádoucí, nejlépe je přivést budící napětí přes odpor a ochrannou diodu zapojit co nejblíže elektrodám. Mají-li tranzistory tuto diodu integrovánu, tak, samozřejmě, postačuje ten sériový odpor.

Díky za komentář, nechápu, jaktože jsem byl tak slepý a cpal tam ty R29 a R30.
Zkusím zapojení od MM.., 11.08.2009 03:46, to by mělo potenciální neduhy odstranit.

Ta rychlost spínání - ano, použiju to pro motor, ale také jiný exemplář potom pro řetez několika dvoubarevných bipolárních LED, kde se bude regulovat jas a barva, tam bude rychlost spínání samozřejmě vyšší.

:beer:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru