Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Validita - možná někdy zavádějící modla

<noflame>
Hodně se všude možně přetřásá validita. Ano, je bezva mít stránku validní, jelikož se pak snadněji řeší ev. problém, ale může to webotvůrce (hlavně začínajícího) i pěkně zmást, takže to není vše.
Ve všech dobrých editorech je možnost náhledu (jenže téměř všude v IE), tvůrce spáchá stránku, jak a kde chce co mít, prožene to validátorem, potom opraví chybičky, které validátor najde, potom se na to podívá v Mozille FF, či v Opeře, a potom ho raní pepka, jelikož prvky stránky jsou úplně někde jinde, než chtěl.
viz. http://www.obcasnicek.nazory.cz/ruzne/ff_rozhodi.h tml
</noflame>

Předmět Autor Datum
Na index.html šel vyrobit náhled v hlavních prohlížečích. Bohužel to zastavili. Je možné, že to zase…
Rce 18.02.2006 02:09
Rce
Jo pamatuji, že to někde bylo. On to umí i PSPad. Problém vidím v tom, že se na to autoři podívají,…
Kráťa 18.02.2006 02:28
Kráťa
To máš pravdu. Kolikrát už jsem to klavíroval do syna (dělá weby na xˇeft pro mou firmu), aby průběž…
Rce 18.02.2006 02:32
Rce
to, ze je stranka validni neznamena, ze bude vypadat presne jak chcete, bych to prirovnal k nakymu p…
foltyn 18.02.2006 09:19
foltyn
kdyz bracha psal tatikovi web, tak to zkousel EI, Mozilla, Netscape, Opera a dokonce i u ma na galeo…
JR_Ewing 18.02.2006 09:27
JR_Ewing
praveze v Mozille, FF, či v Opeře to bude stejny, jinak to bude vypadat v IE. a to. ze je stranka va…
koffr 18.02.2006 10:01
koffr
Něco k W3C a "validitě" vůbec: index.cs.aspx Validita a shodné zobrazení ve více prohlížečích nemusí…
Zarniwúp 18.02.2006 10:31
Zarniwúp
Keď sme pri tej validite, tak nikto nepovedal, že IE obsahuje chyby, ktoré majú za následok nesprávn…
msx. 18.02.2006 14:57
msx.
A jaké chyby máš na mysli? Mohl bys některou uvést? Co vím tak IE počítá jinak třeba padding, margin…
Kráťa 18.02.2006 19:07
Kráťa
>> Co vím tak IE počítá jinak třeba padding, margin, rámečky. Pocita jinak rozmery elementu v zavis…
Lukáš Mach 18.02.2006 19:41
Lukáš Mach
Predne - v kazde programu jsou chyby. To znamena, ze i v kazdem prohlizeci jsou chyby. I ve FF nebo…
Lukáš Mach 18.02.2006 19:23
Lukáš Mach
Suhlasim, že validita nieje všetko... ale na druhej strane je dôležitá, môže spôsobovať chyby v zobr…
LucKobRa 18.02.2006 16:02
LucKobRa
Důležité je, o kterou validitu se jedná. Jestli jde o validitu (X)HTML kódu, tak ta víceméně nemá s…
Georgij Gadjukin 18.02.2006 20:36
Georgij Gadjukin
no myslim, ze doslo k nepochopeni validity. validator pouze zkontroluje syntaxi oproti DTD. nic vic.… poslední
Sphinx 18.02.2006 20:39
Sphinx

Jo pamatuji, že to někde bylo. On to umí i PSPad. Problém vidím v tom, že se na to autoři podívají, až když to mají hotové v editoru, který má právě často náhled v IE.
Kontrolují průběžně třeba i tu validitu a žijí v domnění, že když to dělají validní, že to bude super. Pak se právě podívají jinde a už je vezou, nebo se na to vybodnou. Některým to je potom jedno, jiní z toho nespí.

Keď sme pri tej validite, tak nikto nepovedal, že IE obsahuje chyby, ktoré majú za následok nesprávne zobrazenie niektorých stránok. Tieto chyby sú v FF opravené a tie stránky zobrazí správne. Žiaľ MS je natoľko vyťažený tvorbou Visty, že čas na opravu IE a tým zjednotenie zobrazovania stránok nemá čas.;-)

A jaké chyby máš na mysli? Mohl bys některou uvést?
Co vím tak IE počítá jinak třeba padding, margin, rámečky. Je to pouze jiná filosofie, než to počítají FF a Opera. Nicméně i to je podle W3C správně. Na tom uvedeném příkladě (který je validní) je přesně tohle použito.

>> Co vím tak IE počítá jinak třeba padding, margin, rámečky.

Pocita jinak rozmery elementu v zavislosti na paddingu a ramecku (margin ne). A mimochodem to jeste v pripade, ze MSIE stranku renderuje v Quirks modu. Pokud je stranka kodovana v unicode, neni problem donutit MSIE (pri zachovani naproste validity), aby ji zobrazoval ve Standard modu a pak je box-model spravny. Ale to jen tak naokraj.

>> Nicméně i to je podle W3C správně.

Neni, proc si to myslis? To, ze je ta tvoje stranka validni nema s tim, jestli je zobrazovaci algoritmus prohlizece spravny, _nic_ spolecneho.

W3C jasne specifikuje, jak se maji rozmery boxu pocitat. MSIE to (v Quirks modu) dela jinak, neni to "podle W3C spravne". S timhle pristupem bys mohl prohlasit, ze je podle W3C spravne zobrazit kazdou stranku jako cernou skvrnu. Prohlizec zobrazi cernou skvrnu + stranka je validni => zobrazit cernou skvrnu je v souladu s W3C? I don't think so...

A nakonec: http://validator.w3.org/check?uri=http://www.srand ovnik.wz.cz/ff_rozhodi.html Tohle je jen validace HTML. Zatimco podstata te chyby je v CSS a v tom, jak ho MSIE interpretuje. A pri validaci HTML kodu samozrejme neni provadena validace CSS (pro validator je ten CSS kod je nejakou smesici znaku).

Nicmene i kdyby byl ten CSS kod validni (nejaky ten warning tam je), tak to porad nema nic spolecneho s tim, jestli prohlizec stranku zobrazuje spravne.

Predne - v kazde programu jsou chyby. To znamena, ze i v kazdem prohlizeci jsou chyby. I ve FF nebo Opere. Samozrejme, ze v MSIE 6 je chyb mnohem vic, ale neni mozne to zjednodusit tak, ze se rekne "ve FF je to opravene a stranky zobrazuje spravne".

>> tým zjednotenie zobrazovania stránok nemá čas.;-)

Ale ma. Internet Explorer ma jednak samostatny vyvojovy tym a pak vyviji IE 7 a vetsina chyb je v nem opravena (peek-a-boo, guillotine bug, ...)

Suhlasim, že validita nieje všetko... ale na druhej strane je dôležitá, môže spôsobovať chyby v zobrazovaní v alternatívnych prehliadačoch...
Napr. moja stranka www.footbag.sk je sice validna, ale dolna tabulka sa zobrazuje trosku inak v FF a v IE (operu som nepozeral). V IE je to spravne. Ale vacsinou je lepsie zobrazenie v FF... Inak keď je reč o validátoroch, najlepší (podľa mňa) je Tidy HTML validátor, je to plugin do FF...

LucKobRa

Důležité je, o kterou validitu se jedná. Jestli jde o validitu (X)HTML kódu, tak ta víceméně nemá s vlastním grafickým zobrazením (designem) stránky nic společného. Je dobrá především pro alternativní prohlížeče, zobrazovače a čtecí zařízení. A stará se především o sémanticky správnou presentaci dat. Současné standardy oddělují formu od obsahu. A validita CSS je díky JESPRPu (IE) a jeho podtržítkovolomítkovoprocentovoanevímjakým hackům v složitějších designech téměř nemožná. JESPRP box model počítá špatně, to je jasná věc. Jedna malá pozitivní zpráva je, že podíl FF, Opery a dalších prohlížečů roste. A roste čím dál víc. Každý, kdo někdy zkoušel stvořit nějakou stránku (vyjma lepičů v FP) dle norem mi dá za pravdu, že kdyby neexistoval, nebo kdyby aspoň dodržoval standardy JESPRP, bylo by o dvě třetiny práce méně. A slušnej designer nikdy neděla design jen pro jeden prohlížeč. A pokud jo, tak mi to připomíná zedníka, kterej omítne barák jenom ze strany od silnice. Ze dvora to vidí míň lidí, tak to nemusí být tak hezké, že?!

Mor Ho! To jsem se rozepsal

no myslim, ze doslo k nepochopeni validity.
validator pouze zkontroluje syntaxi oproti DTD. nic vic. nerika nic o implementaci a interpretaci kodu v jednotlivyh prohlizecich...
to, ze se budou psat validni stranky, je podminka nutna nikoli postacujici pro zkvalitneni Webu. dal by to chtelo oddelit semantiku a formatovani = abych to zjednodusil XHTML strict :)

problem odlisneho zobrazovani stejne tak jako nepodpora, nekterych (vesmes 7 let starych standardu) je dozajista palciva a mela by se resit. uvidime co IE7, FF2, opera 20 a jine na to reknou:)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru