Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem GeForce a VIVO - zajimave obrazce ve videu - co s tim?

Zdravim, mam GeForce FX 5900XT s VIVO (od MSI). Potrebuju dostat jednu VHS kazetu z videorekorderu se SCARTem do kompu. Poridil jsem si tedy obousmerny kabel - 2x S-Video (in, out), 4x cinch na R/L (in, out). Koupil jsem obousmerny kabel, jelikoz jiny zrovna nemeli, ale to je jedno. Zapojil jsem tedy SCART do videorekorderu, 2x cinch pres redukci na stereo jack do vstupu zvukovky, no a prislusny S-Video kabel do redukce VIVO/S-Video, kterou jsem mel u grafiky pribalenou od vyrobce. Jde mi zvuk, video vidim take, ale pochoduje mi neustale zpraa do leva, je to cele rozmazane a cely obraz je v podstate jakasi zmet barev.. no, ukazka zde: wdm2.jpg ...zkousel jsem take ten druhy S-Video kabel, ale ten je pro vystup z kompu, taky sem uz samozrejme zadne video nevidel. Ma tedy s timhle nekdo zkusenosti? Popripade, jestli nekdo odhadne co by to tak mohlo byt (podle obrazku), diky vsem predem za reakce
...jinac, na tom SCARTu, je takovy prepinac (IN/OUT), nechapu jeho funkci, protoze bud tam ty kabely na IN nebo OUT jsou a nebo ne prece ... a taky mne ten prepinac ve sve "funkcnosti" presvedcil tim, ze stejne nic nedela, takze nerozumim.

Předmět Autor Datum
Tipujem ze problem je v tom ze tvoja TV alebo video alebo kde si to strcil, ma na scarte vystup len…
MM.. 07.06.2006 20:26
MM..
hm, tak ja jsem byl v presvedceni, ze je jedno jestli pouziju redukci SCART/S-Video nebo SCART/Compo…
Dalibor 07.06.2006 21:02
Dalibor
Ja mam nx6600 VTD256 takze taky VIVO, ale nevim co myslis tou redukci VIVO/S-Video. Mozna myslis tu…
shark 07.06.2006 21:27
shark
Ano, myslim tu redukci, vsak jsem to i popsal. Jede ti to nejspis v pohode, protoze prave jedes pres…
Dalibor 07.06.2006 22:01
Dalibor
Takze abych to nejak uzavrel ... existuje redukce, ktera bude mit na jednom konci S-Video (samice) a…
Dalibor 07.06.2006 22:44
Dalibor
Ono vpodstate ty potrebujes len prepojit 2piny z toho konektora na cinch, mozes si to aj zbastlit (a…
MM.. 08.06.2006 00:30
MM..
OK, diky moc za vycerpavajici odpoved. Mrknu na to pres den, ted uz mi nevychazi cas. Nastaveni Comp…
Dalibor 08.06.2006 01:23
Dalibor
No je to divne, evidentne ti chyba jasova zlozla signalu, ale keby bol problem s SVioeo vs. Composit…
MM.. 08.06.2006 12:58
MM..
Takze omlouvam se, ze reaguji az nyni, ale mel jsem problem s netem. Cili, moznosti reseni, ktere js…
Dalibor 12.06.2006 16:05
Dalibor
No podla mna bol ten kabel vadny (nemal zapojene to co mal mat, som to myslim aj pisal vyssie :-)),…
MM.. 12.06.2006 16:16
MM..
Jo, uplne jsem zazdil, ze vlastne DV kamera provadi kompresi. Kazdop. nastaveni komprese u vsemoznyc…
Dalibor 12.06.2006 16:40
Dalibor
Skus najprv mpeg2, a ked bude vysledok moc stvorcekovany tak v nastaveni toho mpeg2 zvysuj bitrate.…
MM.. 12.06.2006 17:02
MM..
Je to presne tak jak rikas, jak tu VHS prehravam, nevypada to spatne, ale jakmile to prezenu pres ne…
Dalibor 12.06.2006 17:33
Dalibor
Jezis ved to je tym ze TV je vysielana interlaced (t.j. "prekladane"), a ty si to kompresujes ako pr…
MM.. 12.06.2006 17:49
MM..
To, ze TV mi posila interlaced vim, ale ted jsem moc nepochopil co jsi napsal, protoze: "TV je vysi…
Dalibor 12.06.2006 17:57
Dalibor
sorry, za tenhle prispevek, protoze jsem te nepochopil, az jsem si to precetl podruhe, ...ospravedln…
Dalibor 12.06.2006 18:01
Dalibor
Nemazem, zareagujem, myslel som to tak ze to nie je nekvalitnou kompresiou, ale je to proste tym ze…
MM.. 12.06.2006 18:15
MM..
ok, ted uz je to stoprocentni, diky :-)
Dalibor 12.06.2006 18:44
Dalibor
... este doplnim, ze ak to nechas interlaced, musi to byt niekde nastavene ze to je interlaced (poto… poslední
MM.. 12.06.2006 19:49
MM..

Tipujem ze problem je v tom ze tvoja TV alebo video alebo kde si to strcil, ma na scarte vystup len Composite signalu, nie SVideo, takze pouzi kabel Scart->Cinch a strcis to potom do vstupu cinch, toho adapteru co je ku grafike, resp. pozri sa do navodu ku grafike kam mas strcit composite signal.
P.S. je mozne ze si to vies na videu prepnut, nech dava na Scart SVideo signal, to by si musel pozriet v navode k videu. Prip. mas iny problem s kablom (hlavne ak ti prepinac in/out nic nerobil), to sa na dialku tazko posudzuje co to tam mas pozapajane a kde presne.

hm, tak ja jsem byl v presvedceni, ze je jedno jestli pouziju redukci SCART/S-Video nebo SCART/Composite. Kazdopadne pokud to jedno neni, tak v tom je ten problem temer jiste, jelikoz to video je Thomson VPH 6850G, cili zadna novinka.

Zkusim jeste jednou popsat to zapojeni prehledneji:

Pouzil jsem tento kabel: http://shop.elpocom.cz/zbozi/propoj-s-video-kab-edn et-2s-vhs-4cinch-scart-2m/detail.aspx?p=z:10837

Ten kabel je obousmerny, cili ma:
2x S-Video (jeden IN a druhy OUT)
4x Cinch (2x IN pro stereo, 2x OUT pro stereo)
Na obrazku to neni videt, ale na SCARTu (asi z druhe strany nez je zobrazeno) je prepinac IN/OUT, ktery je ale dle meho nazoru a selskeho rozumu asi vtipem vyrobce, protoze nevim, co ma jako prepinat, kdyz se vse odviji od toho, ktery z vyvodu pouziju (jak u Cinche tak S-Videa - jestli IN nebo OUT).

Dale jsem pouzil obycejnou redukci z obou tech Cinchu na jeden stereo Jack, abych to mohl vrazit na vstup zvukovky (protoze dva a navic Cinch konektory do zvukovky samozrejme nedam).

Nakonec jsem samozrejme pouzil redukci z S-Video na VIVO vstup grafiky, tohle je myslim jasne, bezne se to dodava ke GK (ta redukce ma tyto moznosti: 2x S-Video, IN, OUT; 2x Composite, IN, OUT). Ja jsem pochopitelne pouzil S-Video IN.

K zapojeni:
Do VCR jsem zapojil ten SCART, odkud jsem vedl S-Video (IN) do te redukce S-Video/VIVO, kterou jsem nakonec pichnul do grafiky.
No a ty dva Cinche (opet IN samozrejme) jsem vedl do redukce na stereo Jack, a to jsem pichnul do vstupu zvukovky.
Na celem kabelu tedy zustal jeden volny (nezapojeny) S-Video (OUT) a 2x Cinch (OUT), jelikoz ty bych pouzil, pokud bych treba chtel hnat signal z VGA na TV (jsou tedy pro vystup).

Myslim, ze to zapojeni je celkem zrejme, bezne, jinak to snad ani zapojit nemuzu.

-----

Composite mam vrazit do te redukce na VIVO, co je dodavana ke GK, jak pises.

-----

Cili, z toho mi vychazi, ze ten kabel mam na dve veci? .. nejaka redukce S-Video/Comp. neni?

diky

Ja mam nx6600 VTD256 takze taky VIVO, ale nevim co myslis tou redukci VIVO/S-Video. Mozna myslis tu redukci kterou zapojis do graf. karty a mas tam cinche + S-video (vstupy i vystupy). Me vse facha bezproblemu ale jedu pres cinche

Ano, myslim tu redukci, vsak jsem to i popsal. Jede ti to nejspis v pohode, protoze prave jedes pres ten Compositni signal. Cili ja jsem udelal nejspis kravinu v tom, ze jsem si poridil SCART s S-Video a ne SCART s Compositem, jak uz psal vyse MM..

...kdyz uz s tim mas zkusenosti, jak to je s kvalitou obrazu? .. je to prijatelne? .. treba pokud chci zalohovat tak jednu, dve VHS kazety.

Takze abych to nejak uzavrel ... existuje redukce, ktera bude mit na jednom konci S-Video (samice) a na druhem Cinch (samec)? ... staci maly kousek kabliku .. a bude to pote spravne fungovat nebo potrebuju skutecne cely novy kabel se SCARTem, ktery ma Composite (Cinch) vstup pro video?

diky

Ono vpodstate ty potrebujes len prepojit 2piny z toho konektora na cinch, mozes si to aj zbastlit (ak mas ohmmeter - na stred cinchu ma ist drat zo Scart pinu 19, na obal cinchu ma ist zem, t.j. napr. Scart pin17, alebo 18).

Mali by existovat aj redukcie ale mohli by byt zbytocne komplikovane, ty potrebujes len zapojit 2 spravne draty , alebo kup kabel Scart -> Cinch a mas pokoj.

Svideo by bolo lepsie, ale ked ti to video nedava svideo signal na vystup, tak smola. Skus este (ak ma video viac Scartov) pouzit iny Scart konektor, ak byva svideo tak zvykne byt len v jednom...

P.S. najprv si to mozes skusit len zbastlit dratikmi ci to bude fungovat aby si zbytocne nevyhadzoval prachy ak je nahodou problem niekde inde.

P.S.2. jo este ma napadlo, v nastaveniach ovladacov grafickej karty (pravy klik na plochu - karta rozsirene nastavenia - tlacitko rozsirene nastavenia, a tam niekde si najdi vstupy) moze byt nastavenie composite/svideo apod., pozri ci tam nemas nahodou composite, to by mohol byt tiez problem. //doplnok: alebo moze byt to nastavenie v programe ktorym ten obraz do PC "nahravas"...

P.S.3. este skus prepnut ten prepinac na Scarte na "out" a restartovat PC (kvoli autodetekcii), a ak ziadna zmena tak prepni na "in" a zas restartovat PC a skusit... Ale ak mas tie SVideo konektory dva (in a out) tak je ten prepinac asi fakt nanic. Este skus druhy SVideo konektor a obe polohy prepinaca (ale vzdy aj restart Win).

OK, diky moc za vycerpavajici odpoved. Mrknu na to pres den, ted uz mi nevychazi cas. Nastaveni Composite/S-Video v aplikacich, ktere jsem zkousel pouzit pro zachytavani jsem uz delal, nepomohlo (S-Video - ty mazance co jsem tady dal ve screenu, Composite - nic). Dale, video ma 2 SCARTy, z toho 2. mi vsak nesel zadny signal, ale to musim trochu projit manual, jak rikam, pres den na to vsechno co jsi zminil mrknu a dam vedet, ted jeste nema cenu delat zavery, kadopadne diky moc zatim.

No je to divne, evidentne ti chyba jasova zlozla signalu, ale keby bol problem s SVioeo vs. Composite tak by to bolo naopak (mal by si jasovu ale nemal farby). Z toho usudzujem ze ten Scart->Svideo kabel bude asi vadny :?: Asi opity cinan zabudol zapojit prepinac na smer :-D Skus aj iny kabel.

Takze omlouvam se, ze reaguji az nyni, ale mel jsem problem s netem. Cili, moznosti reseni, ktere jsi jeste vzpomel sice nevysly, ale vratil jsem ten kablik a za 80Kc koupil v Kauflandu :-D takovy super universal s Compositem a funguje bezvadne.

Ted jen resim jak to nejlip dostat do PC (komprese), protoze kdyz dam nekomprimovane AVI, tak ma minuta skoro 1.5GB ::) ..a tolik volneho mista zrovna nemam ...docela slusne, kdyz vezmu v potaz, ze z DV kamery pres IEEE natahnuti zaznamu v plnem AVI ma 1h cca 13GB.

No podla mna bol ten kabel vadny (nemal zapojene to co mal mat, som to myslim aj pisal vyssie :-)), takze najlepsie bolo kupit iny.

Z DV kamery to leze s kompresiou (kazda DV kamera si to uz uklada kompresovane, nejakym specialnym kodekom zhlavy neviem nazov).
Tvoj software ktorym to nahravas ma urcite nastavenie na kompresiu pri nahravani, mal by stihat kompresovat do mpeg2 (to je mozno aj HW urychlovane grafikou) popri nahravani, mozno aj komplikovanejsie (mpeg4) ale neviem ci mas na to kodeky atd., vyskusaj co ti dovoli nastavit tvoj program.
Na menej dolezite veci (nejake blbosti z TV ktore chces len ulozit na HDD aby zaberali co najmenej) staci nahravat v polovicnom PAL rozliseni, netreba to potom ani deinterlacovat.

Jo, uplne jsem zazdil, ze vlastne DV kamera provadi kompresi. Kazdop. nastaveni komprese u vsemoznych encoderu jsem zkousel, ale nikdy se mi nelibil vysledek, delal jsem to zatim jen tak letmo, to chce si s tim vice pohrat, coz bude aktualni tak za tyden, ted mam aktualni prijmacky na VS :-D

diky za vsechny rady, kdybych neco potreboval urcite se objevim s novym dotazem ;-) poradna je tady moc fajn

Skus najprv mpeg2, a ked bude vysledok moc stvorcekovany tak v nastaveni toho mpeg2 zvysuj bitrate.
p.S. jo inac ak to nahravas z Videa z VHS pasky, tak o tom som videl diskusiu kdesi mozno aj na zive, z toho VHS leze dost zasumeny signal to sa dost blbo komprimuje, je dobre to najprv asi nahrat s vysokym bitrate (zaberie to dost vela miesta ale bude to kvalitnejsie) a potom to prehnat napr. virtualdubom na lepsiu kompresiu ale nastavit aj protisumovy filter, nech to je lepsie kompresovatelne...

Je to presne tak jak rikas, jak tu VHS prehravam, nevypada to spatne, ale jakmile to prezenu pres nejakou kompresi, je to dost zle. S tim mpeg2 jsem to zkousel tak jak rikas, pouzil jsem ffdshow encoder pro mpeg2 a zkousel jsem postupne zvedat bitrate - vysledek nevalny. Kazdopadne, mne netrapi ani tak to "kostickovani", jako spise jakysi "rozklad radku" - takova horizontalni nesynchronizace vzdy ob-jeden radek (nejlepe videt, kdyz to ukladam primo v AVI, ale vidim to i u mpeg2). Nejvice mi to pripomina zle nastavenou normu, ale toto mam pritom v poradku, PAL mam nastaven, ukladam to v 720x576, protoze to musim hodit na DVD. Rikam, musim zkouset, na Zive mrknu.

Jezis ved to je tym ze TV je vysielana interlaced (t.j. "prekladane"), a ty si to kompresujes ako progressive (neprekladane). Na to musis bud pouzit deinterlace filter, alebo to nechat ako interlaced (napr. pre napalenie na klasicke video-DVD).
Kompresia s tym nema nic spolocne, je to tak uz vyse 50 rokov.

To, ze TV mi posila interlaced vim, ale ted jsem moc nepochopil co jsi napsal, protoze:

"TV je vysielana interlaced (t.j. "prekladane"), a ty si to kompresujes ako progressive (neprekladane)"

...a nasledne jsi napsal:

"Kompresia s tym nema nic spolocne"

...cili komprese (resp. zpusob - prekladany, neprekladany; nikoli uroven komprese) s tim i podle tvych slov ma spolecneho hodne

--------------
ale abych se pozastavil u toho "alebo to nechat ako interlaced (napr. pre napalenie na klasicke video-DVD)", tak to znamena, ze se tech "rozjetych radku" nezbavim?

Nemazem, zareagujem, myslel som to tak ze to nie je nekvalitnou kompresiou, ale je to proste tym ze TV/VHS zobrazuje polsnimky, tak ze sa zobrazi polsnimka - kazdy druhy riadok, t.j. napr. parne riadky, a potom zas druha polsnimka - neparne riadky, samozrejme kedze ta druha polsnimka sa zobrazi neskor, tak horizontalne pohybujuce sa objekty su uz posunute - preto ak si zobrazis celu snimku (obe polsnimky) naraz, tak vidis tie ciarky.

Su dva sposoby ako to vyriesit, a) nechat to ako interlaced (nastavit si to nech to tak uklada), zastaveny obraz bude vzdy nahovno ale pri prehravani na TV/resp. napaleni na video-DVD a naslednom prehravani DVD->TV to bude OK, lebo TV zobrazuje polsnimky - t.j.prekladane tak ako si to nahral.
b) urobit z toho progressive (t.j. cele snimky naraz), vtedy treba pred kompresiou zaskrtnut aj "deinterlace filter", ktory tieto "rozciarkane" objekty upravi interpolaciou prip. aj ciastocne "zahmli" okraje tak, aby to bolo prijatelne.

... este doplnim, ze ak to nechas interlaced, musi to byt niekde nastavene ze to je interlaced (potom by to aj malo byt vidiet napr. ak si na ten subor s videom kliknes pravym tlacitkom mysi - vlastnosti, na poslednej karte by malo byt kdesi ze je to interlaced, alebo ak si to video otvoris napr. vo virtualdubmod a das si v menu file-information, malo by to vypisat ze je to interlaced), t.j. musis si dopredu nastavit ze ako sa to ma ukladat (predpokladam ze to nastavenie interlaced vs. progressive bude niekde v tom programe ktorym to nahravas, niekde pri volbe vystupneho formatu).

P.S. ja osobne ukladam filmy radsej progressive (t.j. zaskrtnem deinterlace filter - to by tiez mohlo byt v tom programe ktorym to nahravas, a nastavim nech to uklada progressive), aby to pri prehravani vyzeralo dobre vsade, nielen na TV.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru